מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות עובדים בהתפטרות בדין מפוטר: מקרה של שלושה תובעים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובע, שהועסק כמנהל מחלקת עיטור בנתבעת במשך כשלוש שנים, עותר בתביעתו זו לתשלום פיצוי פיטורים כמפוטר בדין מתפטר, להחזר נכויים שלא כדין ולקבלת פיצוי בגין אי מסירת הודעה על תנאי העסקה.
כאמור, מדובר בהרעת תנאים ללא עוררין, שכן שכרו של העובד נפגע, אך האם אותה הרעה עולה כדי 'הרעת תנאים מוחשית' המקנה לעובד את הזכות להתפטר בדין מפוטר? לטעמנו, התשובה אינה חד משמעית, אלא שבשים לב לפסיקת בית הדין הארצי לעבודה ובהשוואה למקרה שהוכרע בע"ע 300165/98 שלמה מויאל נ' נפרו נגב פרוייקטים בע"מ, ניתן ביום 8.11.2000, בו התפטר עובד על רקע שינוי חד צדדי בחישוב דמי מחלה, שעד לאותו מועד שולמו ביתר ומעבר לזכאות העובד על פי חוק, ייתכן ויש לראות אף כאן - בהפסקת תשלום ההטבה שהביאה להפחתת שכר מסוימת בשכרו של העובד - כהרעת תנאים מוחשית.
...
לפיכך דין תביעתו ברכיב נתבע זה הינה דחייה.
בנסיבות שבפנינו סברנו כי העדר הודעה על תנאי עבודה, שיש בה כדי להבהיר את שסוכם עם התובע לגבי אופן תשלום שכרו בנטו וניכויי השכר בהם הוא נושא, הביאה להגשת התביעה לעניין ניכוי השכר שלא כדין, ובזאת מצאנו דופי בהתנהלות הנתבעת המצדיק פסיקת פיצוי בגובה של 3,750 ₪.
סוף דבר תביעתו של התובע נדחתה ברובה, כמפורט לעיל.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפניי תביעתו של התובע אשר הועסק בנתבעת, המפעילה את רשת המזון המהיר "בורגר ראנץ", לתשלום זכויות שונות הנובעות מתקופת עבודתו וסיומה, לרבות בגין התפטרותו בדין מפוטר.
בהתאם לפסיקה, על מנת שתוכר זכאותו של עובד להתפטר בדין מפוטר מכוח סעיף 11(א) לחוק פצויי פיטורים, תשכ"ג – 1963, על העובד להוכיח שלושה תנאים: ראשית, עליו להוכיח כי הייתה "הרעה מוחשית בתנאי העבודה"; שנית, עליו להוכיח כי התפטר בשל כך ולא מטעם אחר; שלישית, עליו להוכיח כי נתן התראה סבירה למעסיק על כוונתו להתפטר והזדמנות נאותה לתקן את ההרעה.
בהמשך הודה כי בתקופה שגר אצל הוריו, המדובר היה ב- 5 – 6 דקות נסיעה מקניון ערד וכן הודה כי היו מקרים שהוא ועובדים נוספים נסעו במונית ולא עם התובע (פרוטוקול, עמ' 10 ש' 20 ואילך, עמ' 11 ש' 1 – 20).
...
לאחר עיון בתחשיבי הצדדים, אני מקבלת את תחשיב התובע, המדויק יותר מבחינת תקופת העבודה ופוסקת לזכות התובע סך 843 ₪ בגין דמי הבראה.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום מהמצאת פסק הדין לידיה, את הסכומים הבאים: בגין גמול עבודה בשעות נוספות – סך 3,690 ₪; בגין דמי חגים – סך 480 ₪ ; סכומים אלו יישאו הפרשי ריבית והצמדה כדין מיום 1.7.18 (מחצית התקופה) ועד לתשלום בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יצוין, כי תביעה זו הוגשה כאשר עדיין שררו יחסי עבודה בין הצדדים, ואולם, לדברי התובע, משהנתבעת לא ניאותה לשלם לו את זכויותיו, חרף העובדה שהגיש את התביעה, וגם לאחר שהתקיים דיון מקדמי, במהלכו המליץ בית הדין לנתבעת להעביר ללא דיחוי את סכומי הכסף שנוכו וכן להשלים את ההפרשות הנדרשות לקופת הפנסיה ולקופת הפיצויים, והנתבעת לא פעלה כן, הודיע באמצעות בא כוחו על התפטרותו בדין מפוטר.
במקרה זה, אין חולק כי נתבע סעד הצהרתי בדבר זכותו של התובע להתפטר בדין מפוטר ונתבעו פצויי פיטורים, ולכן מבחינת הסעד הנתבע, איננו מקבלים את הטענה שמדובר בהרחבת חזית או בהוספת סעד שלא נתבע באופן שלנתבעת לא ניתנה האפשרות להיתגונן בפניהן; יתרה מכך, למן תחילת הדיון המקדמי, וכלה בדיון ההוכחות, עלה נושא זכאותו של התובע להתפטר בדין מפוטר בשל אי קבלת זכויות קוגנטיות שונות, ובכלל זה, בשל הטענה, כי נוכו משכרו סכומי כסף שונים שלא הועברו ליעדם.
לבסוף, כשהתבקש לאשר כי ידוע לו שהתובע, באמצעות בא כוחו, שלח מכתב התפטרות בדין מפוטר לבא כוח הנתבעים, השיב: "בשנתיים האחרונות לא אתה ולא הוא נהלתם איתי שיחות" ובהמשך: "בתקופה שהוא היה בחל"ת כל חודשיים או שלושה הייתי מאריך לו את החל"ת ואחר כך עשינו לו שוב הארכה ולאחר מכן הוא שלח לי מיסרון שהוא אמר לי תפסיק לשלוח לי הארכות של חל"ת כי אני התפטרתי. אני יכול להציג את הוטסאפ" (עמוד 12 לפרוטוקול מול שורה 26 ומול שורות 29 עד 31).
לאור האמור לעיל, באנו לכלל מסקנה, כי בנסיבותיו של מקרה זה מדובר ב"מקרה השני", כהגדרתו בהילכת ריעאני, היינו, ניתן לקבוע פוזיטיבית שהעובד עבד שעות נוספות, ולכן מיתקיים התנאי לחזקה, אך לא ניתן להוכיח את הקף עבודתו בהן מפאת העידר עריכת רישום בידי המעסיק כנדרש.
...
אחרית דבר התביעה כנגד הנתבעת 1 מתקבלת ברובה, והתביעה כנגד הנתבע 2 – נדחית.
הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים: (1) פיצויי פיטורים – 81,398 ₪.
בנוסף, תשלם הנתבעת לתובע בתוך 30 יום מהיום השתתפות בשכ"ט עו"ד בסך 25,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה באר שבע סע"ש 46094-07-18 17 דצמבר 2023 לפני: כב' השופט יוסף יוספי התובע/נתבע שכנגד: שלומי שטרית ע"י ב"כ: עו"ד אלי בן חנן ועו"ד נדב שלוש הנתבעת/תובעת שכנגד: צד להליך: שטרית ובניו חברה לעבודות נקוי חול ופיתוח בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד ערן כהן עיזבון המנוח נסים שטרית (ז"ל) באמצעות מינהלי העזבון עוה"ד מינה ביליה ומשה אבוקסיס פסק דין
לטענת התובע, הוא נאלץ להתפטר בדין מפוטר בשל אי תשלום משכורות החל מחודש 2/18 וזכויות סוציאליות.
לאור התפטרות התובע ביום 1.5.18, הרי שהוא אינו זכאי לתשלום פצויי פיטורים וממילא גם לא להלנתם, וכן יש לדחות את התביעה לפיטורים שלא כדין, רכיב שהיה נדחה גם לו הטענה להתפטרות היתה מתקבלת.
גם אם היו מקרים בהם שילם התובע מכספו הפרטי שכר לעובדים כשהנתבעת היתה בקשיים, אין בכך כדי להוכיח הלוואה, וממילא גם לא את הסכום שנטען.
...
באשר לסעד שבסעיף 91 לסיכומי הנתבעת, שנטען לחילופין במידה והתובע לא יכבד את דרישת המצאת המסמכים שצוינו, הרי שלא ניתן להיעתר לו. מדובר בסעד צופה פני עתיד, אשר ממילא הנתונים שמופיעים בו, לרבות סכום הכסף שצוין בסך 600,000 ₪, לא הוכחו כדבעי.
אחרית דבר הנתבעת תשלם לתובע סך של 50,066 ₪ תוך 60 ימים מיום המצאת פסק הדין.
התביעה שכנגד – נדחית, למעט הקביעה הבאה: על התובע לפעול לשם המצאת מלוא כתבי הכמויות והחשבונות אשר נמצאים בידיו ונוגעים לכספים שמגיעים לנתבעת ממפעלי ים המלח, וזאת בתוך 30 ימים מיום המצאת פסק הדין.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בעיניין כותה פירט בית הדין הארצי רשימה שאינה סגורה של הראיות שעשויות לשמש לצורך הוכחת השכר החלופי, בזו הלשון: "שכרו של עובד מקביל אשר ביצע עבודה דומה; טבלת השכר בהסכמים קבוציים רלוואנטיים; שכר ראוי לעובד שכיר באותו מעמד כפי הנלמד ממקורות חצוניים, למשל באמצעות חוות דעת מומחה במקרה שאין עובדים בתפקידים דומים; או ראיות לגבי שכר חלופי שהוצע או נקבע בתום לב וכדין בין הצדדים עצמם, ככל שהיה כזה, הכל בהתאם לנסיבותיו הספציפיות של המקרה ושיקול דעתה של הערכאה הדיונית". מהו השכר הקובע לתשלום זכויותיו של התובע? כאמור, כדי לבחון אם נגרם לתובע נזק ממוני עלינו לבדוק אם קיים פער בין התמורה ששולמה לו לעלות העסקתו לפי השכר החלופי שהיה מישתכר אם היה מועסק כ"שכיר", דהיינו אם התמורה ששולמה לו גבוהה, שוות ערך או פחותה מעלות השכר החלופי.
האם התובע זכאי לתשלום פצויי פיטורים? טענות הצדדים התובע טען שהתפטר בדין מפוטר עקב היתנהלות הנתבעת וקפוח זכויותיו.
הסעיף הרלוואנטי לענייננו הוא סעיף 11(א) לחוק הקובע כי "התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לידרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לעניין חוק זה כפיטורים". הלכה היא כי עובד הטוען לזכאות לפצויי פיטורים מכוח סעיף 11 לחוק פצויי פיטורים צריך להוכיח שלושה תנאים מצטברים: האחד, שהייתה "הרעה מוחשית" בתנאי עבודתו או שהיו "נסיבות אחרות" שבהן לא ניתן היה לידרוש ממנו להמשיך בעבודתו; השני, שקיים קשר סיבתי בין אותה הרעה או אותן נסיבות להתפטרות; השלישי, שנתן למעסיק התראה סבירה על כוונתו להתפטר והזדמנות נאותה לתקן את ההפרה, ככל שניתן לתקנה[footnoteRef:138].
בנוסף, נימנו במסגרת פסק הדין גם שיקולים נוספים, ואלו הם: "מי הכתיב את מודל ההיתקשרות בין הצדדים; מידת חוסר תום הלב מצידו של המעסיק או מצידו של העובד; ידיעתו של המעסיק שהוא מעסיק את העובד כעצמאי למרות היותו עובד לפי מבחני הפסיקה; כלל הנסיבות המצביעות על ניצול חולשתו של העובד על ידי המעסיק על מנת לשלול ממנו את זכויותיו; היחס בין השכר הקבלני ששולם לבין שכר עובד 'שכירי'; קיומה של מערכת יחסים קיבוצית במקום העבודה המטיבה עם ציבור העובדים; ההקשר התעשייתי - למשל: האם מדובר בסוג עיסוק שמקובל בו לעבוד כעצמאיים; משך ההעסקה; המידה שבה חרגו כלל תנאי העסקה מן הדרוש לפי דיני העבודה וחוקי המגן; התאמה של חומרת ההפרה לשעור הפצוי שייקבע; שיקלול זכויות 'לא ממוניות' שהעובד לא קיבל בשל הסווג השגוי. כך למשל מקרים שבהם כתוצאה מסיווג שגוי הודר המועסק מפעילויות ונחסמו בפניו מסלולי קידום; שיקולים הרלוואנטיים למעסיק צבורי. כך למשל ניתן לבחון את קיומן של זכויות לא כלכליות ייחודיות הקיימות בעיקר במיגזר הצבורי ובמקומות עבודה שיחסי העבודה מוסדרים בהם ביחסים קבוציים; שקולי מדיניות משפטית רחבה - כגון הצורך ביצירת הרתעה מפני סווגם מוטעים באופן כללי". יצוין לא נעלם מעינינו שהתובע לא תבע פיצוי לא ממוני בכתב התביעה אולם תביעתו הוגשה לפני פסיקת בית הדין הארצי בעיניין כותה ובאותו עניין נקבע שהפיצוי הלא ממוני הוא "תחליף לסעדים לפי ההלכות הקודמות" ויש לפסוק אותו כל עוד הסכום בצרוף הסכומים שנפסקו לזכות התובע לא יעלו על סכום התביעה הכולל.
...
אם נגיע למסקנה שהתקיימו יחסי עובד ומעסיק בין הצדדים, נדון בזכאות התובע לזכויות הנתבעות בהתאם להכרעה בסוגיית השכר הקובע לחישוב הזכויות ובהמשך נבחן את זכאותו לפיצוי לא ממוני.
תביעת התובע לתשלום פיצויי פיטורים - נדחית.
הנתבעת תשלם לתובע בתוך 30 ימים ממועד קבלת פסק הדין את הסכומים הבאים: הפקדות לפיצויים בסכום של 44,860 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.7.2017 ועד לתשלום המלא בפועל.
טענות הנתבעת לקיזוז ההפרש בין הסכום שקיבל התובע בתקופת העבודה לשכר שהיה אמור לקבל אילו היה מועסק כעובד והפיצוי בגין גזל סוד מסחרי - נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו