ביום 19.12.2011 פורסם החוק, ונקבע בו, בין היתר, כי תוטל אחריות אזרחית, מינהלית ופלילית של מזמין שירות, כלפי עובד קבלן המועסק אצלו, בתחומי השמירה והאבטחה, הניקיון וההסעדה.
תופעה זו, כפי שעולה מדברי ההסבר, מביאה לעתים קרובות להפרת זכויותיהם של עובדי הקבלן המועסקים אצל המזמין, ומביאה גם לכך ש"קבלנים שומרי חוק מתקשים לזכות בהתקשרויות בשל תנאי תחרות בלתי הוגנים" (דברי הסבר להצעת חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, התשס"ח-2008, ה"ח 363, 387-386; בהצעת החוק נאמרו דברים אלה ביחס לסעיף 25, אשר במעלה הדרך, בתום שלבי החקיקה, הפך לסעיף 28 לחוק).
על רקע זה, התגלעו מחלוקות בין העותרת – חברת י.ב. שיא משאבים בע"מ, העוסקת ב"מתן שירותי ניקיון וטאטוא רחובות לרשויות מקומיות וגופים צבוריים בהתאם למכרזים פומביים" – לבין מזמיני שירות שונים.
עובדה זו, אף עושה את העתירה למוקדמת, ודינה להדחות על הסף גם מטעם זה. לבד מטענות הסף, הוסיפו המשיבים וטענו, כי דין העתירה להדחות גם לגופה, "שעה שמשרד העבודה פועל מזה שנים לשם התקנת התקנות, שעה שבנתיים תכלית החוק מוגשמת אף בלא התקנת התקנות, וכן במיוחד מאחר שאין בתקנות כדי להועיל לעותרת". בתוך כך נטען, כי המשיבים אינם חולקים על חובתם להתקין את התקנות, אך נוכח עבודת המטה שנעשתה לצורך קידום התקנתן – שכללה בין השאר, קיום פגישות עם גורמים אשר חובה להיוועץ עימם טרם התקנת התקנות, לפי סעיף 28(ב)(3), כמו גם הכנת טיוטת תקנות, שלא נבחנה לבסוף על-ידי הועדה – אין כל "בסיס עובדתי לטענת העותרת כאילו אי התקנת התקנות נובעת ממחדל [...] של [השר]". משאלה הם פני הדברים, נטען כי אין להותיר את העתירה תלויה ועומדת, שכן "בית המשפט [...] אינו נוהג ליתן צוים שפוטיים כלליים המורים למשיבים לקיים את חובותיהם החוקיות". בנוסף נטען, כי "למרות שטרם הותקנו התקנות, הרי שעדיין קיימת אפשרות ליישם את החוק [...] גם בהעדרן", וכי "נושא שמירת זכויותיהם של העובדים במסגרת מכרזים לקבלת שירות נעשה ממילא ואף ללא צורך בהתקנת תקנות מיוחדות לכך". כמו כן נטען, כי במכרזים של רשויות ציבוריות לשירותי ניקיון, חל איסור על העסקת עובדים זרים, ומשכך "אין כל היגיון לכלול את ההיטל על רכיבי השכר במכרזים האמורים". ממילא, אין בקבלת העתירה כדי להועיל לעותרת.
...
בהתאם, נוכח "מחדלו המתמשך לאורך שנים [...] וכך אף המשך הימנעותו בעת הנוכחית מלהפעיל סמכותו ולמלא חובתו ולהתקין תקנות", נטען כי התנהלות השר "איננה סבירה באופן קיצוני", ויש להורות לו אפוא, לפעול "מיידית ובתוך זמן קצוב להתקנת התקנות".
מנגד, המשיבים טענו כי דין העתירה להידחות על הסף, מחמת אי-מיצוי הליכים, ומשום שהעתירה מוקדמת.
עובדה זו, אף עושה את העתירה למוקדמת, ודינה להידחות על הסף גם מטעם זה. לבד מטענות הסף, הוסיפו המשיבים וטענו, כי דין העתירה להידחות גם לגופה, "שעה שמשרד העבודה פועל מזה שנים לשם התקנת התקנות, שעה שבינתיים תכלית החוק מוגשמת אף בלא התקנת התקנות, וכן במיוחד מאחר שאין בתקנות כדי להועיל לעותרת". בתוך כך נטען, כי המשיבים אינם חולקים על חובתם להתקין את התקנות, אך נוכח עבודת המטה שנעשתה לצורך קידום התקנתן – שכללה בין השאר, קיום פגישות עם גורמים אשר חובה להיוועץ עמם טרם התקנת התקנות, לפי סעיף 28(ב)(3), כמו גם הכנת טיוטת תקנות, שלא נבחנה לבסוף על-ידי הוועדה – אין כל "בסיס עובדתי לטענת העותרת כאילו אי התקנת התקנות נובעת ממחדל [...] של [השר]". משאלה הם פני הדברים, נטען כי אין להותיר את העתירה תלויה ועומדת, שכן "בית המשפט [...] אינו נוהג ליתן צווים שיפוטיים כלליים המורים למשיבים לקיים את חובותיהם החוקיות". בנוסף נטען, כי "למרות שטרם הותקנו התקנות, הרי שעדיין קיימת אפשרות ליישם את החוק [...] גם בהיעדרן", וכי "נושא שמירת זכויותיהם של העובדים במסגרת מכרזים לקבלת שירות נעשה ממילא ואף ללא צורך בהתקנת תקנות מיוחדות לכך". כמו כן נטען, כי במכרזים של רשויות ציבוריות לשירותי ניקיון, חל איסור על העסקת עובדים זרים, ומשכך "אין כל היגיון לכלול את ההיטל על רכיבי השכר במכרזים האמורים". ממילא, אין בקבלת העתירה כדי להועיל לעותרת.
בתום דיון שהתקיים בעתירה, ביום 10.1.2021, החלטנו כך: "אין עוררין על החובה להתקין תקנות בהתאם לסעיף 28 לחוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, תשע"ב-2011. סעיף 28 הנ"ל נכנס לתוקף בשנת 2012, למעלה מ-8 שנים חלפו, והסוגיה עדיין לא הוסדרה בחקיקת-משנה; אין ניתן להשלים עם מצב דברים זה. אמנם בחודשים האחרונים, ניכרת התקדמות בעשייה אצל המשיבים; צריך להשלים את המלאכה ללא דיחוי. לעת הזאת, בעקבות פיזור הכנסת ה-23, צפוי אמנם קושי לגבי התכנסותה של ועדת הכנסת לשם בחינה ואישור של נוסח התקנות. ברם, משלא הובא לפנינו טעם כלשהו להצדיק 'הקפאה' של העניין בתקופה זו, אנו סבורים כי אפשר וצריך להשלים את המלאכה אצל גורמי הממשלה, בכלל זה, אישור שר הרווחה, בהקדם ממש. הודעת עדכון תוגש אפוא עד יום 21.3.2021".
בהמשך, ביום 25.3.2021, לאחר ארכה, הגישו המשיבים הודעת עדכון, ובה מסרו כי באותו יום פורסם נוסח תקנות להערות הציבור, וכי "נוסח זה מביא לידי ביטוי מחלוקות עיקריות הקיימות בסוגיות שונות, לגביהן לא היה ניתן להגיע להסכמות, והציבור מוזמן להשמיע את עמדתו בעניין". כמו כן צוין, כי לאחר בחינת הערות הציבור, יובאו המחלוקות, בצירוף המלצת הגורמים המקצועיים, להכרעת השר.
עוד נמסר, כי בוטל ההיטל על העסקת עובדים זרים, ומשכך, טענותיה של העותרת אינן אקטואליות עוד, עניינה הפרטני בתקנות התייתר, ודין העתירה להימחק.
בהינתן זאת, נטען כי "השרה מילאה את חלקה בהליך התקנת התקנות לפי סעיף 28(ב) לחוק", ועל כן, "ברי כי בעת הזו ממילא אין מקום או עילה להפוך את הצו על-תנאי שהוצא לצו מוחלט".
לאחר עיון בעתירה, ולמקרא הודעות העדכון והתגובות שהוגשו לגביהן, באתי לכלל מסקנה כי העתירה מיצתה את עצמה במתכונתה הנוכחית – ודינה להימחק.