בהתייחס לדרך פירסום נתבעת 1, לתיק בית הדין צורף צלום חתוך של "הודעה בדבר זכויות עובדי קבלן" במספר שפות אך היות וסעיף 26 לחוק הגברת האכיפה, מטיל חבות על מזמין השרות "לקבוע דרך יעילה במקום העבודה למסירת הודעה על פגיעה כאמור.. ויידע את עובדיו של הקבלן בדרך זו", תחול האחריות האזרחית על מזמין השרות ככל וייקבע, כי הפר חובה זו.
כאמור, משהמחוקק הטיל את החבות על מזמין השרות ולא על העובד ומשנקבע לא אחת ולאחרונה בבית הדין ארצי, ע"ע 46450-01-21 שופרסל בע"מ – ASMERET - MANA (פורסם נבו, ניתן ביום 16.1.2023) (להלן: עניין ASMERET) אבחן את פעולות מזמין השרות, כפי שהובא לפני, במסגרת הליך זה.
נספח ה להסכם ההיתקשרות מיום 1.5.2018 שהנו דף מידע, "הודעה בדבר זכויות עובדי קבלן" אכן מיפרט, כי ככל ועובד סבור להעדר תשלום מלוא הזכויות עליו לפנות בכתב למזמינת השרות לרבות מען מזמינת השרות אך יחד עם זאת, מדובר בדף מידע שמהוה חלק מהסכם ההיתקשרות בין הנתבעות ואין כל הוכחה, שדף המידע נימסר לעובדי הקבלן.
כאשר נישאל עד מטעם נתבעת 1, מר חיים אוזן המשמש כמנהל שירותים לוגיסטיים אודות מיקומו של דף המידע בסניפי נתבעת 1 השיב כך:
"זה מופיע בכ"כ הרבה מקומות שונים בסניפים אני לא חושב שזה מייצג לצלם תמונה אחת זה לא יתן משהו. זה מופיע בכניסה לכל סניף, בחדרי אוכל של העובדים בצורה מאוד ברורה" (עמ' 11 ש' 19-22)
בהמשך עדותו, כאשר נישאל מאין המידע היות ומשמש בתפקידו הנתבעת 1 רק החל מחודש 4.2022 השיב, כי הוא היה אחראי לרענן את הנהלים לרבות "בקרה דרך מערכת ההידוק ששולחת מסר בטלפון לכל המנהלים בסניפים והם תוך זמן מוגבל משיבים לנו תמונה עם איפה זה מודבק וזה מאשר את העבודה" (עמ' 11 ש' 28-31)
זאת ועוד, כך השיב עד נתבעת 1 לשאלת בית הדין:
"ש. למה לא המצאת לתיק בית הדין בזמן הרלוואנטי את כל הטענות שנטענו כאן כעת דבר ההתנהלות בפירסום ההדבקות לפני כניסתך לתפקיד כאמור.
אני מבין שזה לא חד משמעית ובדיוק בשביל הדברים האלה אנו מחזיקים בודק שכר" (עמ' 11 ש' 15-17 לפרוטוקול)
במסגרת עניין ASMERET שב בית הדין הארצי על המסגרת הנורמאטיבית לקביעת "חוזה הפסד" תוך הפניה לעניין עריית בת ים (ע"ע 7267-10-19 עריית בת ים-בר ש.י ניהול ואחזקת מבנים בע"מ (נבו, מיום 4.3.2021) כדקלמן:
"נוכח העובדה שהסכם היתקשרות בין מזמין שירות לבין קבלן שירות עשוי להיות ארוך טווח, 'בחינת קיומו של חוזה כחוזה הפסד צריכה להיות דינאמית לכל אורך תקופת ההיתקשרות, קרי הן במועד ההיתקשרות .. והן במשך ביצועו. ... מזמין שירות אינו יכול לצאת ידי חובתו בטענה כי החוזה במועד כריתתו לא היה הפסדי, וכעניין של מדיניות עליו לבחון ולהקפיד כי במשך כל תקופת ההיתקשרות לא הפך חוזה ההיתקשרות לכזה'. עוד נפסק בעיניין עריית בת ים כי 'הבחינה אם חוזה הוא הפסדי אם לאו צריכה להיות בהתאם למתודולוגיה הקבועה בחוק הגברת האכיפה, כשלעניין זה יש לקחת בחשבון את ערך השעה 'כולל תנאי העבודה המגיעים לעובד של קבלן מכוח חוק וצו הרחבה' (כאמור בסעיף 28(ב)(1) לחוק הגברת האכיפה) ולא את ערך השעה על פי חוק שכר מינימום'. אשר לנטל ההוכחה נקבע כי נטל ההוכחה מוטל על העובד, במיוחד אם הטענה היא כי החוזה הפך לחוזה הפסד במהלך תקופת ההיתקשרות אם לא היה כזה בתחילתה, 'ובידו להשתמש בכלים הדיוניים העומדים לרשותו לשם גילוי המידע הנידרש'. הוכחת חוזה הפסד "מצריכה השוואת התמורה החוזית לקבלן אל מול התמורה הנורמאטיבית'".
אני מוצאת, כי הסכם ההיתקשרות בין הנתבעות אכן בגדר "חוזה הפסד" בהתאם לסעיף 28(א)(1) לחוק הגברת אכיפה מהטעם, כי לא כל ה"עלויות הנוספות" מפורטות כדין, מהטעם שעדות עד נתבעת 1 לא הייתה משכנעת ביחס לרווח הקבלני ולאורך כל תקופת העסקה לרבות קביעתי, כי היה על מזמין השרות לוודא במהלך תקופת ההיתקשרות שהחוזה אינו בגדר חוזה הפסד וזאת אף ללא דיון בשאלת, היטל העסקת עובדים זרים וכן קביעתי לאחריות נתבעת 1 בהתאם לסעיף 26 לחוק הגברת אכיפה.
...
לאחר שבחנתי את המופעים בתלושי השכר אל מול דוח ההפקדות, אכן ניכוי שכר בסך של 1,060 ₪ לחודש, החל מחודש 11.2019 ועד לחודש 3.2020 ובסך מצטבר של 5,300 ₪ לא קיבלו ביטוי בדוח ההפקדות.
אשר לטענת קיזוז בסך של 10,000 ₪, אין חולק לקבלת סך של 10,000 ₪ בגין תקופת העבודה בה הוצב בחציריי נתבעת 1 ואין חולק, כי לא עולה מתוכן הסכם הפשרה חלוקת הסכום שהתקבל לרכיבים מסוימים אלא סכום כולל בלבד ואף התובע בטיעוניו, לא מעלה טעם ממשי מדוע לא לקזז אלא טוען שאין לקזז נוכח ויתור על רכיב קרן השתלמות בהליך ולפיכך, אני מוצאת טעם בטענת נתבעת 1 לרכיב זה.
איני מקבלת את טענת התובע לוויתור רכיב קרן השתלמות הן, כי הודעת התובע לוויתור רכיב זה התקבלה לתיק בית הדין ביום 15.9.2022 על מנת "להשאיר את התיק בסמכות מותב זה", שעה שהסכם הפשרה הודע לבית הדין ולצד שכנגד רק בהגשת תצהיר עדות ראשית מיום 10.1.2023, הן בשל סכום רכיב קרן ההשלמות הגבוה מסך של 10,000 ₪, הן כי הסכם הפשרה לא כולל פירוט רכיביי התשלום.
אשר לטענת נתבעת 1 לקיזוז רכיב שכ"ט בהסכם הפשרה, דעתי שונה היות ואין בסמכות בית הדין לנתח את היחסים בין התובע לב"כ ומשנתבעת 1 טוענת לקיזוז רכיב זה, עליה מוטל הנטל להוכיח, כי לא מדובר בשכ"ט; נתבעת 1 בחרה לא להכליל בחקירתה הנגדית עניין זה והסתפקה בתשלומים שיועדו לתובע (עמ' 6 ש' 7-8 לדיון ההוכחות) ולפיכך, איני מוצאת טעם בטענה זו של נתבעת 1 ואין מקום להורות על קיזוז רכיב זה.
מעבר לכך, התרשמתי מעדות התובע אשר לחלקו בהסכם הפשרה שאינו שכ"ט, בסך של 10,000 ₪ בלבד (עמ' 6 ש' 1-9 לדיון ההוכחות)
סוף דבר:
התביעה מתקבלת בחלקה, כך שנתבעת 1 תשלם לתובע בתוך 30 ימים את הסכומים המפורטים להלן:
פנסיה בסך 19,822 ₪.