את תביעתם מבססים המערערים על הוראת סעיף 5(ב) להנחיות נציב שירות המדינה – הוראות ביצוע לקליטת עובדי קבלן לשירות המדינה מיום 19.5.2015 (להלן – הנחיות נש"מ); מיסמך הסכמות בין שר האוצר משה כחלון ויו"ר ההסתדרות הכללית מר אבי ניסנקורן בעיניין קליטת עובדי ניקיון בבתי חולים להעסקה ישירה (להלן – מיסמך ההסכמות); סעיף 12א לחוק העסקת עובדים על ידי קבלני כוח אדם, תשנ"ו – 1996 (להלן – חוק קבלני כוח אדם).
להצהיר כי במעשיהם או מחדליהם של הנתבעים, כפי שיוכחו בתביעה זו, יש משום היתנהלות בלתי סבירה, מטעה, חסרת תום לב ומונעת משיקולים זרים של רשות ציבורית, הפועלת על פי החוק.
בנוסף, למדינה מערכת שכר ממוחשבת, והיא יכולה לערוך את התחשיב ללא קושי; אין חשש כי אי כימות התביעה יוביל לפיצול הדיון, שכן ככל שתוכר זכאותם של המערערים לסעד הצהרתי תוכל המדינה ליישמו ללא כל קושי ולמערערים לא תהיה כל טענה על כך; נוכח העובדה שהמערערים עדין עובדים במדינה, להכרעה בהליך השלכות לגבי העתיד, וברור כי לא ניתן לכמת את התביעה ביחס לעתיד; העלות הכרוכה בכימות התביעה עלולה לחסום את גישתם של המערערים לערכאות, במיוחד נוכח מאפייני המערערים – עובדי ניקיון ועובדי משק, הנמנים עם אוכלוסייה מוחלשת; לאור האמור, יש לדחות את בקשת המדינה לסילוק על הסף.
כמו כן, בסעיף 52(א) לכתב התביעה (צוטט בסעיף 3(א)(1) לעיל) נתבע "להורות על השוואת תנאי העסקה בין התובעים לבין עובדים אחרים המועסקים בהעסקה ישירה, ובכלל זאת, זכאות התובעים, ... לזכויות תלויות וותק, למן תחילת עבודתם אל הקבלן". לא ברורה מהות ההשוואה המבוקשת לעובדים המועסקים בהעסקה ישירה (שכן המערערים מועסקים בהעסקה ישירה כבר שנים רבות), ולכאורה מהמילים "ובכלל זאת" עולה כי נתבעות זכויות נוספות מעבר לזכויות תלויות ותק.
...
בהסכמת הצדדים, ומשסברנו כי לא יהיה בכך משום פגיעה בזכויות הצדדים, החלטנו לדון בבקשת רשות הערעור כאילו ניתנה רשות, והוגש ערעור על פי הרשות, בהתאם לתקנה 82 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב – 1991 (להלן – התקנות).
לעומת זאת, בנסיבות המקרה הנדון, אנו סבורים שאין לחייב את המערערים לכמת את רכיבי התביעה, גם לאחר שיוגש כתב תביעה מתוקן, מנימוקים אלה:
ראשית, המערערים כולם עדין עובדים במדינה, ותביעתם עניינה תחולתן של הנחיות נש"מ עליהם ויישומן, וזאת לצורך זכויותיהם התלויות בותק, לעבר ולעתיד.
בעל דין שנמנע מלכמת את רכיב הפיצוי שבגין עוגמת הנפש שנכלל בתביעתו, לא יישמע אפוא, בטענה כי לבית הדין מסור ממילא שיקול דעת באשר לרכיב פיצוי זה.
סוף דבר
הערעור מתקבל בחלקו: על המערערים להגיש כתב תביעה מתוקן, במסגרתו יפרטו את רכיבי התביעה כאמור בסעיף 17 לעיל.
כפועל יוצא מכך, המערערים ישלמו הפרשי אגרה, ככל הנדרש.