מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות סוציאליות והטרדה מינית בתביעת מטפלת סיעודית

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם יש לראות בנתבעת כמי שהועסקה על ידי הנתבע, וככל שכן - נימנעו ממנה זכויות סוציאליות שונות והאם היא הוטרדה מינית על ידו.
לאור האמור לעיל, תבעה התובעת את הרכיבים הבאים בתוספת פצויי הלנה והפרשי ריבית והצמדה: פצויי פיטורים – 7,750 ₪; גמול עבודה בשעות נוספות – 90,806 ₪; גמול עבודה בחג – 13,445 ₪; הפרשות פנסיוניות ודמי הבראה – 9,368 ₪; פיצוי בגין אובדן כרטיס טיסה – 1,225 ₪; הוצאות שכירות ומחייה – 6,000 ₪; פיצוי בגין ביטול ביטוח רפואי – 25,000 ₪; פיצוי בגין העסקה פוגענית, הטרדה מינית והצעות מגונות – 50,000 ₪; פיצוי בגין פגיעה בפרטיות – 50,000 ₪.
בעיניין בירגר נפסק, כי נקודת המוצא ביחסי מטפל-מטופל בענף הסיעוד היא שהמטופל הוא מעסיקו של המטפל, ולכן תביעה למימוש זכויות הנובעות מתקופת עבודתו של המטפל ומסיומה יש להגיש כנגד המטופל [עע (ארצי) 660/06 ישי בירגר נ' ג'ונל קטיבוג, (23.1.08) (להלן: "עניין בירגר")].
עוד נפסק כי בתביעות להכרת יחסי עובד מעביד בענף זה, יש לתת את הדעת למאפייניו הייחודיים, בו במקרים רבים אין ביכולתם של המטופלים לנהל את מכלול ההיבטים הקשורים בהעסקת מטפל סיעודי.
היינו, לצורך הוכחת יחסי עובד-מעסיק בין המטפל לקרוב משפחתו של המטופל, לא די להצביע על מעורבות של קרוב המשפחה בהתקשרות עם המטפל, בהסדרת תנאי עבודתו או בפקוח עליו, כל עוד מעורבות זו נעשית כסיוע גרידא למטופל הסיעודי בהיתחשב בקשייו, כמתבקש ממערכת היחסים המשפחתית, ומבלי להקים קשר משפטי עצמאי בין קרוב המשפחה למטפל (עניין בירגר): "בבחינת סוגיית קיומם של יחסי עבודה בענף הסיעוד, יש ליתן את הדעת, בין היתר, למאפייניו של ענף מיוחד זה, בו במקרים רבים אין ביכולתו של המטופל לטפל בענייניו השוטפים, ולכן נידרשת עזרתו של בן המשפחה. אכן, לעיתים קרובות בהיעדר יכולת של המטופל לדאוג לענייניו מוצא עצמו בן משפחתו של המטופל אחראי על הטיפול בהם. ואולם הפיקוח על עינייני המטופל שהנה פעולה מתבקשת עת עסקינן בבני מישפחה אינה מקימה, דרך כלל, יחסי עובד ומעביד בין בן משפחתו של המטופל למטפל. בהקשר זה מן הראוי לציין, כי הטלת חובות מתחום משפט העבודה על בן המשפחה הבא לסייע לקרובו הנזקק לטפול עלולה ליצור תמריץ שלילי לאותו בן מישפחה הנכון ליטול על עצמו את האחריות הכרוכה בטיפול באותו קרוב מישפחה – דבר שאינו רצוי. זאת ועוד. סימני ההיכר הקלסיים לבחינת קיומם של יחסי עבודה אינם ישימים בענף יחודי זה, וזאת לאור מאפייניו. סבורים אנו, כי לצורך הכרעה בשאלה שבמחלוקת עלינו לבחון, בין השאר, את מצבו של המטופל מחד ואת מידת מעורבותו של קרוב המשפחה בהעסקת המטפל מאידך." (ההדגשות אינן במקור – א.ש.) דברים דומים נקבעו גם בע"ע 1423/04 עדנה קסטליו נ' יהודית ציטרינבאום (7.4.05)]: "משהגענו למסקנה זו, אין עוד להוסיף ולהדרש לאחריות שמבקשת המערערת לייחס לבת כלפיה. עם זאת יובהר, כי מעורבותה של הבת בהתקשרות החוזית עם המערערת ובסיומה; הנחייתה הטיפולית את המערערת והשגחתה מקרוב על עבודתה - כל אלה הן פעולות המתבקשות באורח טבעי ביחסים שבין בת לאמה הקשישה, החולה והבודדה. בכך אין כדי להקים יחסי עובד-מעביד בין הבת למטפלת באמה, אף לא להפוך את הבת למעסיקתה של המערערת או להטיל עליה חבות ישירה כלפי המערערת. נכון פסק בית הדין האיזורי, כי המשיבה לבדה היא שהייתה מעסיקתה של המערערת. על כן, בדין נדחו תביעותיה של המערערת נגד הבת." אשר לענייננו לאחר שבחנו את ראיות הצדדים, הגענו לכלל מסקנה כי במקרה דנן התובעת לא הוכיחה כי הנתבע שימש כמעסיקה בתקופה הרלוואנטית, ולהלן טעמינו.
...
טענות הקיזוז נדחות בהתאמה.
סוף דבר התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבע סך של 5,000 ₪ בגין הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד. סכום זה ישולם תוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין.

בהליך סכסוך עבודה (ס"ע) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם התובעת, עובדת זרה מסרי לנקה, הוטרדה מינית ע"י הנתבע 2 והאם בנוסף לכך, נימנעו ממנה זכויות אלמנטאריות כעובדת? אלו הן השאלות שבהן עלינו לידון בתיק זה. העובדות הצריכות לעניין התובעת הינה מהגרת עבודה, אשר עבדה בביתם של הנתבעים כמטפלת סיעודית לנתבעת 1 (להלן – "הגב' צברי") מיום 01.09.10 ועד ליום 26.05.11, אז נאלצה, לטענתה, לנטוש בבהילות את מקום העבודה.
דיון והכרעה סדר הילוכו של פסק דין זה יהיה כדלקמן: תחילה נדון בטענת התובעת כי הוטרדה מינית ע"י מר צברי ולאחר מכן נדון בתביעתה לקבלת שכר עבודה וזכויות סוציאליות שונות.
...
אשר לנטל ההוכחה בתביעה שעילתה הטרדה מינית, נפסק כי נטל ההוכחה כמוהו כנטל הנדרש בתביעה אזרחית רגילה, ולא יותר (דב"ע נו/293-3 פלונית נ' חברה אלמונית בע"מ ואלמוני, פד"ע לא 209):             "יש להכריע באשר למידת נטל ההוכחה הראשוני המוטל על המתלוננת מאחר והטרדה מינית היא גם עבירה פלילית על פי סע' 15 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. יש הטוענים שעל העובדת המתלוננת רובץ נטל הוכחה מוגבר שהרי מדובר בעבירה פלילית שהיא גם עילה אזרחית. דעה זו אינה מקובלת עלי. בעניין זה יש להפריד בין נטל ההוכחה במשפט האזרחי לבין נטל ההוכחה במשפט הפלילי. משהוכיחה העובדת את המוטל עליה, עובר נטל ההוכחה למעסיק, ועליו להוכיח כי פעל בהתאם לסע' 7 לחוק או שלא התקיים רכיב בעילה האזרחית של ההטרדה המינית." ניצול יחסי מרות בפרשת פלונית קבע בית הדין הארצי כי בחינת השאלה האם ממונה ניצל את מרותו צריכה להיעשות בשים לב למכלול נסיבות העניין וההקשר בו המעשים התבצעו.
משלא הוצגה כל ראיה לסתור מטעם הנתבעים, אנו מקבלים את טענת התובעת ופוסקים לטובתה סך של 664 ₪ בגין דמי חג, סך של 747 ₪ בגין הפרשות לפנסיה וסך של 390 ₪ בגין החזר עלות ביטוח רפואי.
בנוסף, הנתבעים ישלמו לתובעת, ביחד ולחוד את הסכומים הבאים: בגין שכר עבודה ל- 5 חודשים - 19,250 ₪; בגין פדיון חופשה שנתית - 1,494 ₪; בגין דמי חגים - 664 ₪; בגין הפרשות לפנסיה - 747 ₪; בגין החזר עלות ביטוח רפואי - 390 ₪ הסכומים דלעיל יישאו הפרשי ריבית והצמדה ממועד הגשת התביעה ועד לתשלומם המלא בפועל.
בנוסף, ישלמו הנתבעים לתובעת הוצאות משפט בסך 1,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 6,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לא נעלם מעינינו, כי ב- 13.7.16 במכתב קו לעובד לרשות האוכלוסין וההגירה (בו נתבקש להפסיק רשיון הסיעוד שניתן לנתבע) נטען (לראשונה!) כי העובדת מציינת "שורה של הטרדות מיניות" מצד הנתבע, וכי "מצ"ב תצהיר העובדת" (ההדגשה במקור) – ואין לנו אלא להניח (בהיעדר אסמכתא אחרת כלשהיא!) כי עסקינן בתצהיר מ- 10.7.16, שצורף לתביעה.
כך הוסיפה כי ב- 2016, כשהיה רב עם חברתו, אמר לה כגירסתה וכו' (סעיף 16) ולא נדע מה בין גירסתה שם, ל"הטרדה מינית" – או מה היה בכך כדי "להחמיר את המצב", לוּ היתה מספרת לאורלי! נוסיף עוד לאלה – ב- 10.7.16 נכתב ע"י קו לעובד מכתב דרישה לנתבעים (ולא התעלמנו מ"שמירת הזכויות" שבסעיף 7 שם) – אך לא שוכנענו כי סיפרה על הטרדות חוזרות ונישנות (ודאי לא כאלה שסיפרה עליהם חודשים אח"כ, בתצהירה השני)! ודאי בפנייה לנתבעים אין כל אזכור לכך.
שוב נבהיר כי ודאי אין מקום בעניינינו לידון בטענה בדבר "העברת" התובעת לעבוד עבור צד ג' – שהרי מדובר באותו בית בו גרו כולם וממילא, לא נסתרה הגרסה כי קיבלה תשלום נפרד בגין שמרטפות שביצעה, כשלא ממש הוכיחה עבודת מטפלת (ממש!) לילדי הנתבעת ! בפועל, אף לא שמענו מהתובעת כי נשלל רשיונו של הנתבע בעקבות תלונתה, מחד ומאידך, לא נהיר כיצד "תע"צ" מ-9.4.18, יכולה להוות "חזקה" לכך שהנתבע הוא שחתום על המסמכים שהוצגו! מנגד, שכרה של התובעת, כהודאת הנתבע בהגנתו (ולא כשינוי שבסיכומיו!) עמד ע"ס 2,200 ₪ לחודש.
נציין כללית כי לא התרשמנו כי אכן נסעה התובעת לחודש לארצה מדי שנה, או כי שולם/לא שולם לה שכר (טרם צאתה או עם שובה) ואף לא תשלום/או חישוב ל-2,500 $ שנטענו כ"זכויות סוציאליות" – אלא, קבענו כאמור, משלא השכילו הנתבעים להוכיח באסמכתאות (כלשהן) טענותיהם בנידון! הפרשות לפנסיה אין חולק כי חרף הנטען, זכאית התובעת להפרשות לפנסיה, כמתחייב מהדין; גם אין חולק בתקופת העבודה 10.10.10 - 6.16 כולל, וע"פ קביעתנו שכרה הקובע היה 2,200 ₪.
...
אלא, שאנו ביססנו הכרעתנו על מה ששוכנענו, או לא שוכנענו, כי הוּכח.
לאור סכום התביעה מול תוצאתה (וע"פ הנטלים שבדין) וטענת הקיזוז, לא מצאנו ליתן צו להוצאות, וכל צד ישא בהוצאותיו.
לא מצאנו מכח מה נורה לנתבע לשלם לפקודת ב"כ התובעת (ודי אם נציין כי עסקינן בעתירה שאיננה בתביעה).

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2015 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

רקע כללי בבית הדין קמא התבררה תביעתה של המשיבה, עובדת סיעודית, מהרפובליקה הפיליפינית, נגד המשיבים לפיצויים בגין הטרדה מינית, פצויי פיטורים, הודעה מוקדמת, שכר עבודה וזכויות סוציאליות.
המשיבה הועסקה כמטפלת סיעודית עבור מבקש 1 בתקופה שבין 19.7.09 ועד ליום 30.10.11.
...
לאחר שעיינתי בכל החומר המונח בפניי ושקלתי את נימוקי הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי בנסיבותיו של מקרה זה, אין לחייב את המשיבה בהפקדת ערובה.
זאת ועוד, חרף העובדה שעל פניו שוהה המשיבה בחו"ל, לא שוכנעתי כי יגרם למבקשים 'נזק של ממש' מבירור הערעור, נזק העולה על 'הנזק' הנגרם מהגשת כל ערעור.
לאור העובדות המפורטות לעיל, נראה לי כי בנסיבות המקרה הנדון, יש לתת עדיפות לזכות הגישה לערכאות של המשיבה ולא לחייבה בהפקדת ערובה בשלב זה. סוף דבר אשר על כן ולאור כל המבואר לעיל, הבקשה לחיוב המשיבה בהפקדת ערובה – נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

האם התובעות, עובדות זרות ממולדובה, אשר הועסקו בסיעוד, הוטרדו מינית על ידי מעסיקן הנתבע, והאם נוסף על כך נימנעו מהן זכויות סוציאליות כעובדות? אלו הן השאלות בהן על בית הדין להכריע בתיק זה. העובדות הצריכות לעניין ועיקרי טענות הצדדים: גב' גלינה סיורו (להלן - התובעת 1) הועסקה בביתם של גב' שרה וגנר ז"ל (להלן – גב' וגנר) ומר פסח וגנר ז"ל (להלן – מר וגנר ז"ל) (להלן יחד – הנתבעים), כמטפלת סיעודית מיום 1.1.2011 עד ליום 15.8.2011, באמצעות חברת דנאל כח אדם זר לסיעוד לקשישים בע"מ (להלן – חברת הסיעוד דנאל).
שכר עבודה וזכויות סוציאליות אקדים ואבהיר כי מן הסכומים הנפסקים תחת פרק זה, אין מחלוקת כי יש לקזז סך של 2,500 אשר שולם לכל אחת מן התובעות לאחר הגשת התביעה ביום 29.4.13 בגין זכויות ושכר שנותרו לתשלום באמצעות בנם של הנתבעים, מר אליעזר ז"ל. תוספת בגין הטיפול בגב' וגנר ז"ל לטענת התובעות, כאמור, נדרשו לטפל בשני הנתבעים, אשר היו שניהם חולים סיעודיים.
התובעות קיבלו מחברת הסיעוד תלושים המעידים על תשלום של 895 ₪ עבור מר וגנר ז"ל ותשלום של 934 ₪ עבור גב' וגנר ז"ל, והנתבעים השלימו להן לסך של 3,500 ₪, קרי רק עבור הטיפול במר וגנר ז"ל. מן הראיות והעדויות שהוצגו בפני התרשמתי אמנם כי אכן נהגה כל אחת מן התובעות, בתקופת העסקתה, לטפל גם בגב' וגנר ז"ל, אשר שוכנעתי כי מצבה היה חמור לא פחות והיא נדרשה לסיוע אף יותר מאשר מר וגנר ז"ל. כך עולה אף ממכתבה של גב' פורת המתייחסת לגב' וגנר ז"ל, כאילו היא זו שזקוקה הייתה לסיוע בלבד, ולא מר וגנר ז"ל. אלא שאף על פי כן, לא הוכח כי התובעות זכאיות היו לתשלום נוסף או כי ככלל נהוג לתגמל עובדי סיעוד ביתר שאת ככל שמדובר בשני מטופלים, והטענה כאילו מדובר בהתנהלות בנגוד לנהלי המוסד לביטוח לאומי לא נתמכה בכל ראיה ולא פורטה כדבעי.
...
אף על פי כן, ובאופן תמוה, מעבר לכך שלא צורף לתיקון כל נימוק, ומעבר לכך שמלכתחילה צריכה הייתה לכלול תביעתה פירוט הימים הספציפיים בשנת 2011 אשר חלו במהלך חודשי עבודתה, ולא באופן יחסי, לא חל שינוי בין הסכום הנתבע בכתב התביעה לבין הסכום הנתבע בסופו של דבר בסיכומים.
משכך, תביעת התובעת ברכיב זה נדחית.
נוסף על האמור, נוכח הימשכות ההליכים והתנהלותם, ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, לכל אחת מן התובעות הוצאות משפט בסך 10,000 ₪, ושכ"ט עו"ד בסך 5,000 ₪ (סה"כ 30,000 ₪).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו