מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות יוצרים ביצירות אמנות

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הואיל ומרשי הוא היוצר של אתרי האנטרנט ותדמיתם השיווקית, אזי הוא הבעלים של היצירה כאמור, בדיוק כפי שמרשתך הנה הבעלים של יצירות האמנות, ולמרשי אין זכות יוצרים ביצירות האמנות.
...
סוף דבר התביעה העלתה שאלה מעניינת וחדשנית בתחום זכויות היוצרים - האם חנות מקוונת יכולה להיות מושא לזכות יוצרים על פי דין.
לאחר שבחנתי את טענותיה של התובעת בנוגע להפרת זכויותיה בתכשיטים ושאר הטענות, נקבע כך: הנתבע ישלם לתובעת פיצויים בסך 40,000 ש"ח בגין הפרת זכויותיה בתכשיטים.
כמו כן, ישלם הנתבע לתובעת 1,000 ש"ח בגין שימוש במשפט של התובעת, המתאר את התכשיטים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1994 בעליון נפסק כדקלמן:

חוק זכות יוצרים מכיל קטגוריות של יצירות הזכאיות להגנה, והרוצה לחסות בצלה של הגנת החוק צריך שיצירתו תיכלל באחת הקטגוריות המצויות בו. סעיף 35(1) לחוק מגדיר מהי יצירה אמנותית: "'יצירה אמנותית' כוללת עבודות ציור, שרטוט, פיסול ומלאכת אמנות ומעשי-אמן אדריכליים ופיתוחים וצילומים;". רצוי להביא כאן גם את הנוסח המקורי של הסעיף: ARTISTIC WORK' INCLUDES ANY PEICE OF PAINTING, DRAWING, SCULPTURE AND" ARTISTIC CRAFTMANSHIP, AND ARCHITECTUAL WORKS OF ART AND ENGRAVING AND.
...
לאור זאת, נדחות טענות המערערת גם בנקודה זו. זכות יוצרים בקוביות הדופלו 5.
עם זאת, אני סבורה כי בנסיבות המקרה שלפנינו אפשר לדחות את התביעה אף בלי לדון בטענות המערערת לגופן, שכן היא הייתה מושתקת מלטעון אותן.
לסיכום, עמדת המשפט העברי היא כי בעל דין אינו רשאי להיתכחש לטענות שטען בהליך קודם, שהיו דרושות להצלחתו באותו הליך.
מסקנתי היא אפוא כי המערערת נתפסת בהשתק שיפוטי כאמור, ואף מטעם זה יש לדחות את ערעורה.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת התובע התצלומים שבוצעו במסגרת הפרויקט הנ"ל הם יצירות אמנות כהגדרתן בסעיף 1 בחוק זכות יוצרים התשס"ח-2007 (להלן: "חוק זכות יוצרים").
...
אשר על כן, תשלם הנתבעת 1 לתובע סך של 20,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד ליום התשלום בפועל והנתבע 2 ישלם לתובע סך של 7,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה ועד ליום התשלום בפועל.
הנתבעים ישלמו לתובע, ביחד ולחוד, הוצאות משפט בסך 10,000 ₪.
הנתבעים ישלמו לצד ג' הוצאות משפט בסך 8,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מדובר לטענתה במטרה שעניינה קידום האמנות, שכן "ללא תמיכה כספית זו הייתה נגרמת פגיעה קשה ביותר לפרנסתם של האמנים המבצעים, שהייתה מביאה באופן מידי להפחתה ניכרת של הקף היצירה ושל איכותה (בפרט בכל הנוגע לאמנים שאינם מבוססים), וכתוצאה ישירה מכך גם להדרדרות בכלל האמנות והתרבות הישראלית. פעילות מאורגנת של חלוקת תמלוגים היא הכרחית לקיום עולם התרבות והאמנות ומשרתת מטרה זו". המשיבה טוענת עוד כי 100 מחזיקי מניות ההצבעה בעותרת, חסרי אינטרס כלכלי בה מעבר לגביית תגמולים המגיעים להם באופן אישי.
יפים לעניין זה הדברים שנאמרו ברע"א 6141/02 אקו"ם בע"מ נ' תחנת השידור גלי צה"ל (3.1.2003): "ליוצר זכות קניין ביצירתו, וזכות זו המעוגנת בסעיף 3 לחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, הנה כידוע זכות יסוד במשפטנו... לזכות היוצרים משמעות לא רק במובן הגנתו של הקניין הקיים, והיא נועדה גם להבטיח את היצירה העתידית. ההנחה היא כי מלאכת היצירה דורשת השקעת משאבים, וכי לולא הגן הדין על היוצר במובן זה שניתן לו להנות מפירות היצירה במידה שתהפוך את ההשקעה לכדאית עבורו, הייתה היצירה מתמעטת והולכת ... ההגנה על זכות היוצר ביצירתו נועדה איפוא להגשמת אינטרס רחב יותר, הוא עניינו של הציבור בקיומה של יצירה אשר תעשיר – כמו במקרה של יצירה מוסיקלית – את תרבותו". כדי לקדם מטרה זו אף נקבע בחוק כאמור לעיל, כי גביית תמלוגים והעברתם למבצעים תבוצע על ידי האירגון המייצג אף ללא המחאת זכות מטעם המבצעים לאירגון.
...
במהלך ניהול ההליך האמור, הגיש היועץ המשפטי לממשלה את עמדתו בשאלת רישומה של העותרת כחברה לתועלת הציבור, ובגדרה הביע עמדתו כלהלן: "לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, חברת אשכולות היא חברה לתועלת הציבור ויש לרשום אותה בהתאם לכך בפנקס החברות לתועלת הציבור. זאת, הן בהתאם להגדרה הקבועה בסעיף 345א לחוק החברות, ולא כל שכן לפי התנאים הקבועים בסעיף 345ג(ד) לחוק העוסק ברישום מנהלי בידי הרשם. יודגש, כי מסקנה זו מבוססת על המידע והמסמכים הקיימים שהוצגו בהליך זה, ובכלל זאת טענותיה של החברה בעניין זה, אך מבלי שניתנה לה עדיין הזדמנות להעלות את טענותיה בנושא בצורה ישירה לפני רשם ההקדשות, במסגרת שימוע, בהתאם להוראות הדין". בעקבות זאת ומשהמשיבה מצאה כי על פי תזכיר העותרת ותקנונה היא "עונה על התנאים המפורטים בסעיף 345א(א) לחוק החברות", פנתה המשיבה אל העותרת ב"דרישה להירשם כחברה לתועלת הציבור".
זאת ועוד, לטענת המשיבה לא הוכח כי עניינה של העותרת "זהה לאלה של חברות אחרות" כנטען על ידה, ובנוסף לכך בחינה ראשונית שערכה המשיבה העלתה לטענתה כי תקנון החברות הדומות לעותרת "אינו כולל איסור על חלוקת רווחים כפי שקיים בתקנון העותרת ובנסיבות אלה, לאור שוני זה, עניינן אינו מובהק כזה של העותרת. על אף האמור, העותרת נמנעה מלצרף תקנון של איזו מהחברות שהיא טוענת שעניינן זהה, ודי בכך כדי להוביל למסקנה שהעותרת לא עמדה ולו באופן ראשוני בנטל להראות שעניינה זהה לאותן החברות או כי התקיימה אכיפה בררנית". משלא הופרכה טענה זו דין הטענה להידחות.
מהמקובץ עולה כי אין יסוד לטענת חוסר הסמכות שמעלה העותרת כנגד ההחלטה מושא העתירה, וכמו כן כי אין עילה להתערבות בשיקול הדעת של המשיבה בהחלטתה.
התוצאה העתירה נדחית, כפוף לכך שההחלטה מושא העתירה תכנס לתוקף ביום 6.3.2024.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תביעה כספית לפי חוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007 (להלן: החוק או חוק זכות יוצרים), על סך 80,000 ש"ח, בטענה כי הנתבעים הפרו את זכות היוצרים של התובע בצלום שיצר בעיר קינשאסה שבקונגו, בשנת 2006, המציג מחזור תפילה ושופר עתיק אשר על-פי הנטען "עבר בקהילה היהודית המקומית במשך דורות" – צלום אשר מכונה על-ידי התובע "סליחות באפריקה" (להלן: הצלום או: היצירה).
זאת, לנוכח הוראת סעיף 44 לחוק זכות יוצרים ובהיתחשב בכך שקונגו אינה צד לאמנה בין-לאומית בהתאם לסעיף 9 לחוק.
...
אך בהקשר זה מקובלת עליי טענת הנתבעת שלפיה לא ניתן להסתמך על עמוד של תוצאות חיפוש זה כראיה לכך שהתמונה לא הוסרה מיד לאחר פניית התובע ואכן ייתכן בהחלט שעמוד תוצאות החיפוש הציג את שהציג משום שהאתר נשמר עדיין ב"מטמון" (cache) של מנוע החיפוש.
אשר לנזק הממשי שנגרם לתובע והרווח שצמח לנתבעת עקב ההפרה כפי הערכת בית המשפט – אני סבור כי יש לבחון בהקשר זה גם את חומר הראיות הנוגע למחיר שאותו נוהג התובע לגבות בעבור הצילום (לרבות העלות הנקובה באתר האינטרנט שבו הועמד הצילום למכירה, וכן העלות בפועל ששולמה בגינו על יסוד חומר הראיות שהציג התובע).
על כן, נוסף לסכום הפיצוי תשלם הנתבעת 1 לתובע שכר טרחת עורך דין בסך 5,000 ש"ח (כולל מע"מ) והוצאות משפט בסך 2,500 ש"ח. כל הסכומים ישולמו בתוך 14 ימים מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו