ובעניינינו, סעיף 6 להחלטת השיוך השנייה, קובע לאמור:
"חבר שנפטר לאחר מועד קבלת ההחלטה בהיותו חבר ואשר לעת מותו חי בגפו וטרם נרשמו זכויות בבית מגורים על שמו, אזי על פי בחירת האגודה [הקבוץ] יהיו יורשיו זכאים לקבל מן האגודה את ערך זכאותו לבית מגורים או לבוא בנעליו של הנפטר, לצורך רישום הזכויות בבית כלשהוא או במיגרש בשטח הישוב, הכל על פי בחירתה הבלעדית של האגודה, אך זאת רק בתנאי שבוצע הרישום בפועל של הדירות על שם כלל החברים, ובכפוף לכך שתנתן הסכמת מינהל מקרקעי ישראל לכך ושיורשיו יעמדו בכל התנאים והדרישות שהיה הנפטר נידרש לעמוד בהם כתנאי לרישום, לו היה חי ביום הרישום.
באשר לשומת ערך שווי המבנה בהתאם לסעיף 6 להחלטת השיוך, העירה כב' השופטת מוניץ (כתוארה דאז) בת"א (מחוזי נצרת) 104-10 זיוה נ' קבוץ נאות מרדכי – אגודה שיתופית להתיישבות חקלאית בע"מ 31/08/2010 (להלן: "עניין זיוה"):
"אכן, למעלה מן הצריך לפסק הדין, אני מבקשת להעיר כי מקום בו יבחר הקבוץ ליתן ליורשים שאינם חברי הקבוץ, את ערך שווי המבנה, כפי שקובע הכלל 6, לכלל השיווך. הרי שלא ניתן להיתעלם, בעת קביעת שווי המבנה, מעצם הזכות לקבלת חוזה חכירה עם המינהל ובתנאי ההוון המיוחדים כפי שיקבעו על ידי המינהל בעת הקביעה השמאית של ערך המבנה, הזכות לקבל שיוך הדירה שגם היא זכות ברת שמאות. בפרט כאשר בנסיבות המקרה שבפנינו שווי ערך ההוון הנו אפס. מכאן אתה למד, כי אין מקום להיתעלם מן הזכויות הכרוכות סביב שווי המבנה עצמו, ברור כי ההנחיות שיינתנו לצורך ביצוע שמאות זו אינם יכולים שלא להביא במנין שיקוליהם את מכלול הזכויות הכרוכות במבנה, במובן הציפיות של מי אשר אמור להיות מופנה לקבלת זכות חכירה יחד עם קבלת שווי המבנה" (ההדגשות שלי – ס"י).
ועוד, יפים לענייננו הדברים שנאמרו בעיניין פלג לעיל, במסגרתו חזר על הדברים שנאמרו בפסק דין שניתן ע"י כב' השופט עאטף עילבוני בת"א (מחוזי נצרת) 105-10 עמוס נ' קבוץ נאות מרדכי – אגודה שיתופית חקלאית (20/10/2010) (להלן: "עניין עמוס"), אשר לפיו יהיה ראוי להוסיף לפדיון ערך הזכאות לבית המגורים סכום כסף נוסף, המגלם את קרבת מועד פטירתו של המוריש למועד סיום הליך השיוך, וחדד קביעותיו של בית המשפט בעיניין עמוס, בזו הלשון:
"הזכות לשיוך דירה איננה זכות קניינית, אלא זכות אובליגאטורית, מעין קניינית, של הקבוץ כלפי החבר. בעיניין עמוס אמיר ציין כבוד השופט עאטף עיילבוני, כי "החלטת השיוך אמנם 'שידרגה' את זכויותיה של המנוחה בדירת המגורים באופן המקדם אותן שלב נוסף לכיוון הגדרתן כ'זכויות קנייניות', שהרי הזכויות של חברי הקבוץ בדירות המגורים לפני החלטת השיוך אינן זהות מבחינת 'משקלן' לזכויות לאחריה. עם זאת, בהיתחשב בעובדה שהליך השיוך טרם הושלם, וכן בהיתחשב בכך שאף אחת מדירות הקבוץ טרם נרשמה על שם מי מחברי הקבוץ וחברי הקבוץ טרם הופנו למנהל לשם רישום הזכויות ... לא ניתן לייחס למנוחה זכויות קנייניות בדירת המגורים, כי אם לכל היותר זכויות חוזיות לרישום הדירה על שמה, לכשיושלם הליך השיוך (ראה בהקשר זה גם פסק דינה של כב' השופטת מוניץ בתיק המקביל: ת.א. 104/10 (מחוזי נצרת) לוי נ' קבוץ נאות מרדכי (טרם פורסם, [פורסם בנבו] פסק דין מיום 31/8/10)); וכן ת.א. 819/06 (מחוזי חיפה) רתם נ' קבוץ שדות ים (לא פורסם, [פורסם בנבו] פסק דין מיום 1/5/08).
...
משכך, מתבקשת המסקנה, כי חוות דעת השמאי התבקשה בהמשך לעקרונות השמאות שנקבעו במכתבו של השמאי קרול.
סוף דבר
לאור המקובץ לעיל, הגעתי לכלל מסקנה, כי יש לקבל עמדת התובעים בהתאם להסדר הדיוני.
הנני קובע להמשך דיון בתאריך 13/11/2019 שעה 10:00.