יש לקרוא את האמור בסעיף 23(ב) יחד עם סעיף 26 לחוק, שכותרתו "המשכת העסק", ואשר מוסיף וקובע:
"לא יהיה לדייר לפי סעיפים 23 עד 25 אלא מי שמוסיף לנהל במושכר, בין בעצמו ובין על ידי אחרים, את העסק שהדייר שלפניו ניהל בו, ולא השכירו, כולו או מקצתו".
כלומר, בהתאם לסעיף 23(ב) לחוק, בהיעדר בן זוג שמדובר בו בסעיף 23(א), עוברת זכותו של הנפטר לדיירות מוגנת לידי ילדיו ובילבד שהמשיכו לנהל אותו עסק בנכס כדרישת סעיף 26 (ד' בר אופיר, סוגיות בדיני הגנת הדייר, מהדורה שניה – עידכון מס' 7 (2016), בעמ' 290(3); ההדגשה אינה במקור – ס.ח').
עם פטירתו בשנת 2016 והואיל והנתבע לא הוכיח כי הוא "מוסיף לנהל במושכר" את העסק שאביו ניהל בו, ואף לא הוכיח כי האב ניהל בחנות עסק לשיפוצים או עסק כלשהוא לפני פטירתו – חל סעיף 26 רישא לחוק ולפיו "לא יהיה לדייר לפי סעיפים 23 עד 25...". ובמילים אחרות: הנתבע לא הוכיח את הטענה שהעלה בסעיף 49 לכתב הגנתו לעניין היותו דייר מוגן בחנות ולא הצביע על קיום התנאים הדרושים לגיבוש זכותו במושכר לפי סעיפים 23 ו-26 לחוק הגנת הדייר.
כפי שטוען הנתבע, התובעים עצמם, טוענים בכתב התביעה כי גם לאחר פטירת האב, הם נהגו לקבל דמי שכירות מוגנים מהנתבע: "... הנתבע סגר את חנות הבגדים והיום הנתבע מנהל במקום עסק למתן שרותי קבלנות ביניין, וממשיך לשלם דמי שכירות מוגנים כמו הדייר המקורי" (סעיף 5 לכתב התביעה).
...
טענות הנתבע
בכתב ההגנה המתוקן (להלן: כתב ההגנה), טוען הנתבע כי התובעים לא גילו בכתב התביעה את דבר קיומם של הליכים משפטיים רבים קודמים בין הצדדים, אשר נוהלו על ידם בערכאות השונות באותו העניין, במשך למעלה מעשר שנים, בחוסר תום לב, ודין התביעה להידחות ולו מטעם זה בלבד.
שטח החנות שבו עשה הנתבע שימוש בפועל, לפי חוות דעתו של המומחה שלא נסתרה, הינו 158 מ"ר.
יחד עם זאת, לאחר שבחנתי את טענות הצדדים בעניין ושקלתי את כל השיקולים הרלבנטיים, הגעתי למסקנה כי נכון וצודק יהיה להעמיד את דמי השכירות הראויים על סך של 5,000 ₪ לחודש, כלומר להפחית את דמי השכירות הראויים כפי שנקבעו על ידי המומחה מטעם בית המשפט, וזאת נוכח הנסיבות המיוחדות של המקרה דנן ובכללן העובדה שבמהלך כל השנים, גם לאחר פטירת האב, התובעים ראו בנתבע כדייר מוגן בחנות, הסכימו להחזקתו בחנות וגבו ממנו דמי שכירות מוגנים לפי הסכם השכירות המקורי שנחתם עם האב.
כפי שנקבע לעיל, אין בכל אלה, כדי להובילני למסקנה כי הנתבע הינו דייר מוגן בחנות, שכן, כאמור, השאלה האם רכש הנתבע מעמד של דייר מוגן בחנות הינה שאלה משפטית שיש לבחון לאור חוק הגנת הדייר, או לחילופין לפטור אותו מלשלם דמי שכירות ראויים כפי שהוא מבקש, אך יש בשיקולים אלה כדי להפחית את דמי השכירות הראויים כפי שנקבעו על ידי המומחה מטעם בית המשפט.
התובעים ישלמו עד ליום 08.06.22 את המחצית השנייה של האגרה, אחרת פסק דין זה מבוטל והתביעה תמחק עקב אי תשלום אגרה, וזאת ללא צורך בהחלטה נפרדת.