מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות במשק עזר חקלאי לפי צו ירושה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

המערערים הנם יורשי המנוחים מכלוף עמר, אשר נפטר בשנת 2010, וסימי עמר, אשר נפטרה ביום 20.6.16 (להלן, יחד - "המנוחים").
בשנת 1983 קיבלו המנוחים מגיאה מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופית בע"מ (להלן - "האגודה") זכויות שימוש במשק עזר מס' 103 במושב גיאה (להלן - "המשק").
עם פטירת המנוחה, פנתה האגודה לבית המשפט וביקשה צו זמני במעמד צד אחד, אשר יאסור על המערערים לתפוס חזקה או שימוש בבית, וזאת לאור טענתה, כי עם פטירת המנוחים כל הזכויות במשק ובבית הבנוי בו שייכות לאגודה וקיים חשש, כי המערערים ישתלטו על הבית שלא כדין.
מבחינת עקרונות אלה עולה, כי אין מקום להארכת המועד להגשת בקשת רשות ערעור על החלטתו הראשונה של בית המשפט קמא מיום 4.9.16, לפיה הצוו הזמני שניתן, האוסר על המערערים לתפוס חזקה או שימוש בבית יוותר בתוקפו.
...
בית המשפט קמא הוסיף, כי הבקשה מהווה בקשה לצו מניעה בהעדר הליך עיקרי מתאים ומבלי שהוגשה בקשה לסעד זמני, ועל כן לא ניתן להעתר לה. מכאן הערעור.
לטענתם, אין להיעתר לבקשה לסעד זמני כאשר היא זהה לסעד העיקרי בהעדר נסיבות יוצאות דופן, אשר אינן קיימות במקרה זה, שכן יש בכך כדי לייתר את הדיון בתיק העיקרי.
סוף דבר, החלטת בית המשפט קמא מיום 18.9.16, לפיה האגודה רשאית לפנות את חפצי המנוחה מהבית מבוטלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

תביעה לפסק דין הצהרתי וצו עשה בדבר זכויות התובעות במיגרש 104 במושב "גיאה". רקע עובדתי גב' שרי קליין ז"ל, ילידת 1924, הייתה בעלת הזכויות במשק חקלאי 81 במושב "גיאה". גב' קליין ובעלה המנוח, מר מיקי קליין, התיישבו במושב "גיאה" עם עלייתם ארצה בשנות החמישים, התקבלו כחברי אגודה ועסקו בחקלאות.
היא אינה יורשת על פי צו הירושה, שמה לא עלה ולא הוזכר בשום קונסטלציה, גם לא זו שמאמצות התובעות.
המלומד ויתקון מסביר במאמריו: "בצד המשק החקלאי המשפחתי, תוכננו גם נחלות חקלאיות קטנות על מנת ששמשו כמשקי עזר. גודל הנחלה החקלאית המתוכננת עמד על 30 – 60 דונם למשפחה חקלאית. 'משק עזר' תוכנן בגודל של 3 – 6 דונם בלבד. ...תנאי ההתיישבות ובעיקר התנאים בהם הזכויות במשק עזר עוברות בהורשה, דומים לתנאים בהם עוברות הזכויות בנחלה חקלאית". המושגים נחלה ומשק עזר נדונו בהרחבה בע"א 1910/07 אברהם מרשי נ' קרן קיימת לישראל (ניתן ביום 29.12.2008).
...
זכות לקבלת מגרש בהרחבת המושב אין בידי לקבל את טענת התובעות כי לתובעת זכות בנכס נשוא המחלוקת מכוח זכות לקבלת מגרש בהרחבת המושב.
יצוין עם זאת כי ככל שתהיה בעתיד הקצאה נוספת של מגרשים על פי המלצות של המתיישבים, וככל שאחי התובעת טרם מימש את הזכות להמליץ על מתן מגרש לבן משפחה, והוא מעוניין להמליץ על התובעת, מצופה כי יתאפשר לתובעת לקבל מגרש בהרחבה, בכפוף לעמידה בכל התנאים המתחייבים באגודה וברמ"י. סוף דבר – התביעה נדחית.
התובעות ישלמו לנתבעת 1 הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 30,000 ₪ ולנתבעת 2 בסך 15,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

אם נסכם, זו גרסת כל אחד מהצדדים: התובעים טוענים כי ירשו זכויות בנחלה עצמאית שהיא משק עזר שבו מותרת גם בנייה למגורים.
אופי החכירה הוגדר בפתיח לחוזה ולפיו: "הקרן מוסרת לרשות החוכר זכות חכירה חקלאית העוברת בירושה". עוד נקבע בחוזה שהחוכר מחויב להתגורר בנחלה "ולעבד אותה בקביעות" (סעיף כ"ב לחוזה), ולמחכיר (קרן קיימת לישראל) שמורה הזכות להשיב לה חלק מהנחלה אם יתברר כי שטחה "עולה על הנחוץ למשק חקלאי רגיל" (סעיף י"א לחוזה).
הגעתי למסקנה כי אין לעשות צו להוצאות וזאת מהטעם שכמפורט לעיל, יש מסמכים המעידים כי בתקופות מסוימות סברה גם הנתבעת כי חלקה 16 היא משק עזר, ואף בחנה ביצוע עסקת שינוי ייעוד וניצול.
...
טענות נוספות התיישנות - הנתבעת טענה כטענה מקדמית כי יש לדחות את התביעה בשל התיישנותה.
תוצאה התוצאה היא שדין התביעה להידחות.
הגעתי למסקנה כי אין לעשות צו להוצאות וזאת מהטעם שכמפורט לעיל, יש מסמכים המעידים כי בתקופות מסוימות סברה גם הנתבעת כי חלקה 16 היא משק עזר, ואף בחנה ביצוע עסקת שינוי ייעוד וניצול.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עניינו של פסק דין זה תביעה לביטול רישום זכויות במשק חקלאי, ביטול תצהיר הסתלקות מעזבון וקבלת פיצוי על פי סעיף 114 לחוק הירושה, התשכ"ה - 1965 (להלן: "חוק הירושה").
בדבר מסירת זכויות השמוש בנחלה ו/או במשק העזר שבשימושו.
כך גם עלה ממכתב הסוכנות היהודית מיום 9.6.02 לנתבע 1 בקשר עם העברת הזכויות במשק לבנו, מכתב בו נזכר חוב תקציבי הרובץ על המשק בסכום של כ – 41,000 ₪ והתבקש אישור המנהלה להסדרים חקלאיים להסרת צו המניעה על משבצת הקרקע של המושב לטובת העברת הזכויות (ר' נספח לכתב הגנת הסוכנות היהודית).
...
במועד מדויק שאינו ידוע, לטענת התובעת בשנת 1999 , פונה הנתבע 1 לבית הדין הרבני האזורי בפ"ת בבקשה לתיקון צו הירושה אחר הוריו המנוחים - אולם בקשתו נדחית אף ללא קבלת עמדת יתר היורשים (ר' מכתב מזכיר בית הדין הרבני נספח ח' לכתב התביעה).
סיכומו של דבר מאחר והוכחה לפני הסכמה פנים משפחתית במובן סעיף 114 לחוק הירושה בין האחים, כך שהנתבע 1 הוא היורש שנקבע כמי "..שמוכן ומסוגל לקיים את המשק...", אני דוחה את הסעד שהתבקש למנוע העברת הזכויות במשק לנתבע 1 או לבנו ר' כפי שגם נעשה בפועל וניתן להשלים את הרישום על שמו על פי נהלי הגורמים המיישבים והוראות ההסכם המשולש.
נוכח כל האמור התביעה נדחית על כל חלקיה.
התובעת תשלם לנתבע 1 שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסך של 15,000 ₪ תוך 30 יום מהיום, שאם לא כן ישא הסך הנ"ל הפרשי הצמדה וריבית כדין.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

חלקות 29 ו 9- יכונו להלן יחד: "החלקות המעובדות". עם רכישת החלקות המעובדות השלימו המנוחים את משק העזר שלהם למשק חקלאי מלא, ואילו הזוג פ. נרשמו כמשק עזר גרידא.
התובעים בעתירתם להצהיר על זכותם בנחלה מכח צו הירושה מתעלמים מהעובדה הבסיסית והמהותית לפיה למנוחים לא היו זכויות בנחלה בעת פטירתם והיו רק דיירים.
באותו יום, 13.10.76 , חתמה הנתבעת בפני עו"ד ק. על תצהיר מתנה ובו העבירה מחצית מזכויותיה במשק לנתבע, כאשר לעניינינו חשוב סע' 2 שבו: "אני מעבירה לבעלי מ. פ., ללא תמורה, מחצית המשק החקלאי ב...
...
סוף דבר התביעה למתן פסק דין הצהרתי – נדחית.
מתוך שכך נדחית גם התביעה הכספית לקבלת דמי שימוש ראויים.
התובעים ישלמו לנתבעים, ביחד ולחוד, הוצאות ההליכים ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 50,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו