מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות אסירים במתקני כליאה

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

כן מפנים העותרים לפסק דינו של בית המשפט החוקתי בפולין משנת 2008 (נזכר על-ידי בית הדין האירופי לזכויות אדם ב-Orchowski v. Poland, no. 17885/04, § 85, EHCR 2009, להלן עניין Orchowski), שבמסגרתו בוטלה חקיקה אשר איפשרה להחזיק אסירים בשטח הקטן מ-3 מ"ר, והוקצבה לרשויות הכליאה תקופה של 18 חודשים לשם הגדלת מיתקני הכליאה.
...
הנה כי כן, הצו המוחלט שאנו מורים עליו פה תואם פסיקה דומה במשפט המשווה.
החריג לכלל הבסיסי הקבוע בתקנות – תש כוחו שני טעמים תומכים, על פי גישתי, במסקנה שהחריג לכלל הבסיסי הקבוע בתקנות – "תש כוחו": א) אין לשמר לאורך זמן את החריגה מהסטנדרט, שכן הסטנדרט נגזר מהאמור בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ומהוראת סעיף 1 לתיקון מס' 42 וממה שנקבע בחוק המעצרים, מה גם שהדבר נוגד התחייבויות בינלאומיות של ישראל (עיינו: סבה ואראל).
יתר על כן הנימוקים התקציביים שהועלו בהקשר זה לא הצדיקו את ההעדפות שנבחרו, בשים לב לחלופות הפוגעות פחות בזכויות האדם הבסיסיות הרלבנטיות (בהקשר זה מאלפת הכתבה הנ"ל ב-Economist, המלמדת ששיפור תנאי הכליאה והקלת הצפיפות – מביאים בסופו של דבר אף לחיסכון תקציבי ונותנים תוצאות טובות יותר בהיבטים של שיקום והפחתת רצידיביזם).

בהליך רע"ב (רע"ב) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

אשר לעתירה הנוגעת להעברתו של המבקש לבית כלא אחר – נקבע כי אין לאסיר זכות מוקנית להחליט באיזה מתקן כליאה ישהה, וכי הדבר נתון לשיקול דעת שירות בתי הסוהר (רע"ב 7905/07 פלוני נ' נציב שירות בתי הסוהר, בפיסקה 12 (20.2.2008)); כי ההחלטה להעביר את המבקש לבית כלא גילבוע לא חרגה ממיתחם הסבירות, בהיתחשב בשיקולים שנלקחו בחשבון, וביניהם זהות העותר ומידע מודיעיני שנימסר; וכי ההחלטה נועדה לשמירה על הסדר הצבורי בבתי הסוהר ועל שלום הציבור.
...
דין הבקשה להידחות.
במקרה דנן, ולאחר שעיינתי בחומר המודיעיני שצורף לתגובה, נחה דעתי כי הצורך בהעברתו של המבקש לבית סוהר אחר, נובעת משיקולים ענייניים הנוגעים למבקש עצמו.
בכפוף לאמור בסעיף 7 לעיל, הבקשה נדחית על כל סעיפיה.

בהליך עתירות אסירים (עת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

המשיבים טענו כי העברה למיתקן כליאה הנה סוגיה המצויה ב"ליבת שיקול הדעת המינהלי" של המשיבים ואין לאסיר זכות קנויה לעבור ממתקן כליאה אחד לאחר.
ההחלטה על שיבוץ או העברה בין מיתקני כליאה היא אכן החלטה המצויה בשקול דעתו של הגורם המוסמך והיא מתבססת על מיגוון שיקולים, כאשר כפי שעולה בעיניינו של העותר, נילקח בחשבון גם מקום מגוריו וגם נילקחה בחשבון מפת הסכסוכים עם אסירים אחרים.
...
מכאן, לא מצאתי טעם המצדיק קבלת הבקשה לפטור מאגרה ואני מורה על דחייתה.
אשר לעתירה גופה, אחר שעיינתי במסמכי העתירה ובתגובה ואחר ששמעתי את הצדדים, הגעתי לכלל דעה כי דין העתירה להידחות מן הנימוקים שיובאו להלן.
לא מצאתי ממש בטענות העותר בדבר היעדר טיפול רפואי בכלא שאטה ואכן, טענותיו של העותר בדבר המרחק והקושי בהליכה אינם מתיישבים עם רצונו לעבור למתקן כליאה אשר בו המרחק בין המרפאה לאגפים הוא רב. כך או כך, לא מצאתי בטיעוני העותר טעם כלשהו המצדיק התערבות בהחלטה שהתקבלה על העברתו לכלא שאטה ועל כן אני מורה על דחיית העתירה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

העובדות עד שנת 2017, כל חברי הכנסת היו זכאים להפגש עם אסירים במתקני כליאה, כאשר ההסדר לגבי מפגש של חבר כנסת (להלן: ח"כ) עם אסיר פלילי ומפגש של ח"כ עם אסיר בטחוני היה זהה בעקרו (להלן: מדיניות המפגשים הקודמת).
...
בנסיבות אלה, אני סבור כי העתירה מיצתה עצמה – ועל כן יש להורות בשלב זה על מחיקתה תוך שמירת זכויות העותרים בעניין חוקיות ההסדר החדש, לאחר שיעוגן בפקודת הנציבות.
לטעמי, מאמצי חבריי לבחון את חוקיות המתווה לתיקון פקודת הנציבות כבר בשלב מוקדם זה הביא, בסופו של דבר, לחוסר התאמה בין מסקנותיהם והסעדים המוצעים על ידם, לבין המצב העובדתי כפי שהשתקף בפנינו לאחר הדיון בעתירה.
המסקנה שלפיה יש להימנע בשלב זה מהכרעה בעניין חוקיות התיקון המוצע לפקודת הנציבות, מקבלת משנה תוקף לאור העובדה כי המחלוקת שלפנינו מבטאת התנגשות מהותית בין הרשות המחוקקת לרשות המבצעת – אשר לכתחילה, מוטב כי תיושב ללא התערבותו של בית משפט זה. שאלת חוקיות המתווה המוצע עוסקת באופן הפעלת הפיקוח הפרלמנטרי על פעולותיה של הרשות המבצעת באמצעות שירות בתי הסוהר – ועל כן מצויה בלב ליבה של מערכת היחסים שבין הרשות המבצעת לרשות המחוקקת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו