מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכויות אלמנה שנישאה בשנית בקצבת שאירים

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מרבית זמנו אף היה נשאר ללון בביתה של התובעת והשניים הישתתפו יחדיו באירועים משפחתיים וחברתיים ונסעו יחד לחופשות בארץ ובחו"ל. בני הזוג אמנם נפרדו עקב גירושים למשך 5 שנים אך לאחריהם נישאו בשנית וחזרו לחייהם המשותפים.
סע' 252 לחוק קובע את גדרי זכאות האלמנה לקיצבת שאירים.
...
בהקשר זה מצאנו לנכון להזכיר לנתבע כי תפקידו אינו "לנצח" בהליכים משפטיים אלא לוודא כי מבוטחים יקבלו זכויות המגיעות להם על פי דין.
סוף דבר – כלל הנימוקים שפורטו לעיל, מצביעים על כך כי התובעת והמנוח אכן חזרו להתגורר יחד כבני זוג בשנת 2013 ואף נולדה להם ילדה נוספת לאחר מכן.
משכך, אנו מקבלים את התביעה וקובעים כי התובעת עונה על הגדרת "ידועה בציבור" של המנוח במועד פטירתו וזכאית לקצבת שאירים על פי דין.

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

טענתו הנוספת של המערער לפיה אין הצדקה לפגיעה בזכויות אלמן שנישא בשנית, שובה על פני הדברים את הלב ועולה בקנה אחד עם נורמה מקובלת בתחום הפנסיוני לפיה אין לפגוע בזכות אלמנים לקיצבה אף אם נישאו בשנית (השוו: חוק מישפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושקום) (תיקון מס' 30), התש"ע-2009, בו ההוראה המפקיעה את זכותה של אלמנה שנישאה לקבלת גמלה הוחלפה בקביעה מפורשת כי האלמנה זכאית לקיצבה "אף אם נישאה לאחר"; הוראות התקנונים האחידים של קרנות הפנסיה הותיקות והחדשות שאינן מתנות את תשלום הפנסיה באי נישואין בשנית).
יחד עם זאת, קיימת במקביל נורמה שונה המעוגנת בחוק הגימלאות ובחוק הביטוח הלאומי (ראו: סעיפים 135 [קצבת תלויים], 255(ב), 255(ד) ו – 262 [קצבת שאירים] לחוק הנזכר; בג"ץ 5492/07 בוארון נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד סד (2) 166 ((2010)המפקיעה את זכויות האלמנים שנישאו, אשר תוקפה לא הועמד בסימן שאלה ביובל השנים שמעם חקיקת חוק הגימלאות.
...
לאחר שבחנו את טענות הצדדים באנו לכלל מסקנה כי דין הערעור להידחות ויש לאשר את פסק דינו של בית הדין האזורי מטעמיו, בהתאם לתקנה 108(ב) לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב - 1991.
סוף דבר – הערעור נדחה.
בנסיבות העניין לא מצאנו לנכון לעשות צו להוצאות.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגבי הזכאות לקיצבת שארים של האחרונים מתייחס חוק שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות) [נוסח משולב] תשמ"ה-1985, אשר גם בו חל העקרון שלפיו אלמנה או אלמן שנישאו בשנית מופסקת לגביהם הזכאות לקיצבת שארים.
...
ממסקנה זו עולה ספק גם באשר למידת הסתמכותו של התובע על התשלום ומידת ההגנה הראויה על אינטרס זה. בנוסף באשר למידת ההסתמכות יש לציין כי מצד אחד מדובר אכן בתשלום שוטף ובתקופה ארוכה, אך מאידך מדובר בסכום נמוך ביחס לפנסיה (כ- 1,000 ₪ לחודש).
כמו כן לטעמנו יש לתת משקל גם לאינטרס הציבורי בשמירה על כספי הציבור אשר ניתנו בטעות ושלא כדין.
בשקלנו את כל השיקולים ובהתאם להנחיות שבפסיקה אנו סבורים כי על התובע להשיב 90% מסכום הקצבאות כעולה מתחשיב המדינה (בכפוף לתקופת ההתיישנות ובניכוי המענק כעולה מתצהיר גב' לוין) וזאת ב- 50 תשלומים שווים ורצופים אשר ינוכו מהפנסיה החודשית אותה הוא מקבל.

בהליך ערעור קופות גמל (עק"ג) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בגדר הליך זה נטען בנוגע לנסיבות קבלת קצבת השאירים מקרן אגד, ובקשר לכך נאמר בפסק הדין בעיניין קרן דן כי "ההמנעות מהדווח למוסד ולקרן אגד על שינוי הסטאטוס הוא במישור היחסים שבין גופים אלה לבין המשיבה ואין לקרן זכות לשלול את קצבת המשיבה עקב היתנהלותה מול צדדים שלישיים. אף כי דעתנו אינה נוחה מהתנהלות המשיבה, אשר על פני הדברים נהנתה מקצבאות שאירים המגיעות לאלמנה שלא נישאה בשנית, תוך שהיא תובעת זכויות של אשת חבר בר קצבה בקרן, מקובלת עלינו עמדת בית הדין האיזורי על נימוקיה" (סעיף 12).
...
בגדר הליך זה נטען בנוגע לנסיבות קבלת קצבת השאירים מקרן אגד, ובקשר לכך נאמר בפסק הדין בעניין קרן דן כי "ההימנעות מהדיווח למוסד ולקרן אגד על שינוי הסטטוס הוא במישור היחסים שבין גופים אלה לבין המשיבה ואין לקרן זכות לשלול את קצבת המשיבה עקב התנהלותה מול צדדים שלישיים. אף כי דעתנו אינה נוחה מהתנהלות המשיבה, אשר על פני הדברים נהנתה מקצבאות שאירים המגיעות לאלמנה שלא נישאה בשנית, תוך שהיא תובעת זכויות של אשת חבר בר קצבה בקרן, מקובלת עלינו עמדת בית הדין האזורי על נימוקיה" (סעיף 12).
לאחר שנתתי דעתי לכלל החומר שהובא לפני, לפסק דינו של בית הדין האזורי ולטענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי דין הבקשה להתקבל – למעט לעניין תשלום שכר טרחת עו"ד, כפי שיפורט להלן.
סוף דבר – דין הבקשה להתקבל, למעט לעניין תשלום שכר טרחת עו"ד. ביצוע פסק דינו של בית הדין האזורי (למעט תשלום שכר טרחת עו"ד, כאמור) יעוכב עד למתן פסק הדין בערעור.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2009 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בנגוד לקצבת השארים, תמיכתו של הבעל החדש אינה רווח בידי העיזבון, היות שאין היא מגדילה את העוגה אותה יש לחלק, אלא מחלקת אותה באופן שונה, ומכירה בזכות המנוח לתמוך גם בנתמכים שאינם תלויים על פי חוק.
ההלכה הנהוגה בדבר הפסדי תמיכה של אלמנה אשר נישאה בשנית היא, כי יש להשוות את כושר ההישתכרות והתמיכה הכספית בין שני הבעלים, וההפרש ביניהם הוא אשר יקבע את גובה הפצוי לו זכאית האלמנה, אם בכלל (ע"א 7244/97 חכמי נ' רותם חברה לביטוח בע"מ; ע"א 960/02 עיזבון המנוח סביחי טלאל נ' הפניקס חברה לביטוח בע"מ).
...
לסיכום, את התמיכה הניתנת לאלמנה על-ידי הבעל החדש יש לראות כ"הטבה" המוענקת לניזוק, משום שהיא מפחיתה את "הוצאותיו" שלו על האלמנה, ולפיכך יש להביאה בחשבון במסגרת חישוב נזקיו של העיזבון.
גם במהלך הדיון לפנינו לא הוצג לנו תחשיב של מי מהצדדים בנושא זה. בנסיבות אלו איני רואה מנוס אלא להעתר לעתירתו החילופית של ב"כ המערערים (בסעיף 5ד' לעיקרי טעונו), ולהורות על החזרת התיק לבית משפט קמא על מנת שערוך חישוב מחודש של תרומת הבעל החדש לאלמנה, המביא בחשבון את הולדתה של הבת המשותפת ואת התמיכה בה עד הגיעה לבגרות.
סיכומם של דברים: כמו חברי אף אני סבור, כי יש לדחות את הערעור בסוגיית בסיס שכרו של המנוח, ומאידך לקבל את הערעור בסוגיית ניכוי דמי המחיה ולהורות על ביטולו של ניכוי זה. לסכום הפיצויים שיתווסף עקב כך לפסק דינו של בית משפט קמא יש להוסיף שכ"ט עו"ד של 13% ומע"מ. אשר לסוגית ההתחשבות בתרומתו של הבעל החדש לאלמנה עמדתי היא, כי יש להחזיר את התיק לבית משפט קמא על מנת שיערוך חישוב מחודש של תרומה זו, המביא בחשבון את הולדתה של הבת המשותפת ואת התמיכה בה עד הגיעה לבגרות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו