מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות שכר טרחה לעורכי דין שביצעו עבודה משפטית חלקית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

זו העבודה היחידה בה טיפלה הנתבעת, וזאת כאשר התייעצה עמו טלפונית בעיניין זה. הנתבעת טיפלה חלקית בערך ב- 40 תיקים לאורך תקופת העסקתה בריטיינר.
כלומר, העובדה שהצדדים סיכמו ששכר הטירחה ישולם תוך 30 יום וכן העובדה לא קבעו הוראה למקרה שהייצוג יופסק טרם שיושלם ביצוע מתן השרות המשפטי, תומכת בפרשנות שהצדדים התכוונו כי מלוא השכר ישולם לעורך הדין גם אם יופסק הייצוג, ולא יושב, אף לא בחלקו, במקרה כזה.
הנתבעת הגישה חוות דעת מומחה, עו"ד אורי קינן, בעל משרד עורכי דין המיתמחה בעבירות צוורון לבן, פלילי והלבנת הון, באשר לשכר הטירחה הראוי המגיע לנתבעת עבור העבודה אותה ביצעה.
כאן אנו מגיעים לאספקט השני היכול להביא לכך שלמרות שההסכם קובע סכום לתשלום שישתלם לעורך הדין בכל מקרה בו הוא מוכן לבצע את השרות בכללו, אך הלקוח מודיע לעורך הדין על הפסקת הייצוג, ישנן נסיבות שבגללן יהיה עורך הדין זכאי רק לחלק משכר הטירחה.
...
אשר על כן אני מקבלת את התביעה ברכיב זה ומחייבת את התובע לשלם לנתבעת את הסכום של 6,786 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין עד למועד התשלום בפועל על ידי התובע.
בנוסף לסכומים שפסקתי לעיל, ישלם התובע לנתבעת הוצאות משפט, לרבות הוצאות אגרה, הוצאות המומחה מטעם הנתבעת בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום התשלום על ידי הנתבעת ועד למועד התשלום על ידי התובע.
כמו כן ישלם התובע לנתבעת שכ"ט עו"ד בסך 75,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לאור האמור, אני מעדיפה את גרסת התובע, לפיה הוא טיפל כראוי בתביעת הנתבעים עד להעברת הייצוג לעורך דין מועד וכי מגיע לו שכר טירחה עבור העבודה שביצע.
ומהכא להתם: אין מחלוקת ולא יכולה גם לית באשר לכך שהתובעת הענין לנתבעים שירות משפטי; על כן, התובע זכאי לשכר טירחה; טענות הנתבעים באשר לנזקים שנגרמו להם בשל מחדלי התובע לא הוכחו כלל ואין בטענות בעלמא כדי לאיין את זכאותו זו של התובע; התובע עמד בנטל המוטל עליו להראות כי פעל כעורך דין סביר בטיפול בתביעתם של הנתבעים עד לשלב בו הופסק הטיפול על ידו, עת נטלו הנתבעים ייצוג משפטי חדש.
התוצאה: הנתבעים ישלמו לתובע סך כולל של 23,400 ₪ ולסכום זה יתוספו הפרישי הצמדה וריבית כחוק מיום ההצעה ועד ליום מתן פסק דין זה. בנוסף, נוכח התוצאה אליה הגעתי, ובהיתחשב בכך שהתביעה התקבלה באופן חלקי , אני מחייבת את הנתבעים לשלם לתובע שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בגין הליך זה בסך של 8,000 ₪.
...
וכך נכתב בסעיף 10 לבקשת הרשות להתגונן שהגישו הנתבעים: "הנתבעים יטענו כפי שעולה מהתצהירים רצ"ב כי הם סיכמו עם התובע כי שכר הטרחה שלו ישולם בסוף ההליך ורק אחרי שיקבלו פיצויים מחברות הביטוח ולא סוכם בשום פנים ואופן כי ישולם מראש" וכך בסעיף 2 לתצהיר הנתבע 1 ובסעיף זהה לו בתצהיר הנתבעת 2: "אני מצהיר כי איני מכחיש האמור בסעיף 3 וכי נפגשנו אני ואשתי עם עו"ד זכי כמאל במשרד שלו בחיפה וסיכמנו ביניניו כי הוא יטפל בתביעה וכי שאלנו אותו כמה שכר טרחה מגיע לו מהתביעה ואמר לנו כי אני מקבל שכר טרחה לפי אחוזים מסכום הפיצויים שנקבל עם סיום התביעה מחברות הביטוח וכן סיכמנו כי אנחנו משלמים לו שכר טרחה רק עם סיום התביעה וקבלת פיצויים כספיים ולא לפני." כמו כן, ראו דברי ב"כ הנתבעים: "בימ"ש מבקש ממני פעם נוספת לומר מפורשות האם הנתבעים מודים שהתובע זכאי לשכ"ט, ואני משיב שאנחנו לא מכחישים שהתובע עבד על התביעה. מבלי לפגוע בזכויות שלנו, על רשלנות בהגשת התביעה, על פגיעה בפיצויים שמגיעים לנו, ויש פגיעה של 550,000 ₪ בתביעה הזו." [דברי ב"כ הנתבעים, ש' 25-27 בעמ' 1 מפרוטוקול הדיון מיום 23/01/20] לשאלת בימ"ש מה סוכם בע"פ, אני משיב שהוא יקבל שכ"ט עו"ד, הבטיח להם שיקבלו מעל 2.5 מיליון ₪, ולפי זה אם יקבלו את הסכום, הוא יקבל שכ"ט לפי פלת"ד."
לנוכח כל האמור לעיל, בשים לב לכך שהתובע לא תבע שכר ראוי , אמדתי את היקף עבודתו על בסיס הטענות והחומר המצוי בתי ותיושם גישת בית המשפט המחוזי בעניין מורגנשטרן, המוכרת בפסיקה ענפה, ויקבע שכרו של התובע בדרך של "אומדנא דדיינא". מצאתי להעמיד את שכר טרחת התובע על סך של 5% מסכום הפשרה שהוצע במסגרת תביעת הפיצויים, ולהוסיף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום ההצעה ועד התשלום בפועל.
התוצאה: הנתבעים ישלמו לתובע סך כולל של 23,400 ₪ ולסכום זה יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום ההצעה ועד ליום מתן פסק דין זה. בנוסף, נוכח התוצאה אליה הגעתי, ובהתחשב בכך שהתביעה התקבלה באופן חלקי , אני מחייבת את הנתבעים לשלם לתובע שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בגין הליך זה בסך של 8,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעות טענו כי משרד ארליך רוזן ייצג את החברה והעניק לה טפול משפטי שוטף, כולל בשלל תביעות, משאים ומתנים וייעוץ שוטף, כי בגין יתרת חוב שכר טירחה שטרם ניפרעה בוצעה הפרשה בספרי החברה.
עוד נמצא כי יש שעות שהושקעו שאינן קשורות עם הפרוייקט כמו שעות בגין "מכתב התרעה בגין לשון הרע והטרדה מאיימת". המומחה כותב כי בהעדר נתונים בדבר הסדר שכר טירחה בין החברה (מגדלי יואב) לבין משרד עורכי הדין או התעריף השעתי לפיו חויבה החברה, יש קושי לקשר את החשבוניות שהופקו לדו"ח פירוט השעות.
הנתבעת טענה כי עו"ד הראל הגיש כנגד החברה תביעה בגין שכר טירחה המגיע לו לטענתו מהפרויקט בהתאם להסכם שכר טירחה המקנה זכאות לשכר טירחה בשיעור של 1.5% משווי כל דירה או שטח מסחרי שיבנה במסגרת הפרויקט.
מהאופן החלקי בו יכול היה בית המשפט לחזות בתיק עולה כי לאחר מתן תוקף להסכם גישור בשלהי שנת 2015, הוגשה בקשה לתיקונו של פסק הדין בשנת 2016; כי הועלו טענות ובהן כי לא הוגשו מלוא מיסמכי הסכם הפשרה לקבלת תוקף; כי חלק מהסכום בהסכם אינו מיועד למעשה לעו"ד הראל, ועוד כהנה וכהנה.
נטען, כי לפי ההסכם שנכרת עימה אמורה הייתה טירן הנדסה לקבל שכר טירחה בסך מיליון ₪ בגין ניהול התיכנון והפיקוח על ביצוע העבודה.
...
הערה וסוף דבר לא מצאתי בטיעוניהם האחרים של הצדדים או בשיקולים אחרים, כדי לשנות את תוצאות הדיון לגופו של עניין (למשל: ע"א 578/17 יבלינוביץ נ' פרטנר תקשורת בע"מ (18.11.2018); ע"א 2112/17 גרסט נ' נטוויז'ן בע"מ ((2.9.2018; רע"א 1491/16 פלוני נ' פלוני (14.4.2016); רע"א 9294/09 חן נ' בנק הפועלים (25.3.2010); ע"א 4861/05 שיכון עובדים נ' מנהל מיסוי מקרקעין (11.8.2008); ע"א 84/80 קאסם נ' קאסם, פ"ד לז(3) 60 (15.6.1983)).
סוף דבר – הנתבעות מחויבות כלפי התובעת ב-56.25% מסכום המתקבל לאחר ניכוי ההפחתות שאושרו בפסק דין מהתמורה.
מסקנה כספית מוסכמת או עמדת התובעת כאמור, בהיקף של עד עמוד וחצי, תוגש עד ליום 20.4.2023.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

העירעור שלפנינו מופנה, אם כן, נגד קביעה זו בלבד, דהיינו נגד הפחתת שכר הטירחה ששולם לעו"ד קלמנסון ב-50% (מ-5% ל-2.5%, כאמור) עבור שירותיו במסגרת פרויקט "נווה גן" לאור הקביעה כי ביצע באופן חלקי בלבד את העבודה שנטל על עצמו.
עיקר קצפו של המערער יצא נגד קביעתו של בית משפט קמא בפסק הדין, לפיה למרות שהסכם השכ"ט, לפי לשונו, מזכה את עורך הדין בשכר מוגדר "על בסיס 'הצלחה'" (דהיינו, בעניינינו, אחוז מוסכם מתוך הסכום שייגבה לטובת החברה), הרי שיש לפרשו כאילו הקף זכאותו לשכ"ט נקבעה לפי הקף השירותים המשפטיים שהעניק בפועל.
על כן, לוּ על סוגיה משפטית זו לבדה היה עומד העירעור, מן הדין היה לקבל את טענות עו"ד קלמנסון, ולהעמיד לזכותו את יתרת שכר הטירחה המוסכם על פי התקבולים שהתקבלו בפועל בגין פרויקט "נווה גן". אפס, גם אם נקבל כי בשכר טירחה על פי תוצאות עסקינן, עדיין נידרש עו"ד קלמנסון לבצע את המוטל עליו על פי הסכם שכה"ט על מנת להיות זכאי לשכר החוזי שהובטח לו. במילים אחרות: אומנם תביעת שכר טירחה על בסיס "הצלחה" אינה תלויה בהקף העבודה שהושקעה בפועל, אך היא תלויה בכך שנותן השרות ביצע את העבודה עליה התחייב.
...
לסיכום, צודק המערער כי הנמקתו של בית משפט קמא להפחתת שכר הטרחה המוסכם שישולם לו אינה יכולה לעמוד.
ואולם, למרות זאת דינו של הערעור להידחות, מאחר שבנסיבות בהן עו"ד קלמנסון לא ביצע מעל למחצית עבודתו, אין הוא זכאי ליותר ממחצית שכרו.
סוף דבר: לאור האמור, דין הערעור להידחות.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לאחר עיון בטענות הצדדים ובראיות הגעתי למסקנה לקבל את התביעה באופן חלקי בלבד.
בית המשפט העליון, בעיניין ע"א 136/92 ביניש-עדיאל נ' דינה סיבוס פ"ד מ"ז (5) 114 עמ' 122-123 נאמר כדלקמן: "בהתקשרות שבין עורך דין ללקוח, ככל שמדובר בשכרו של עורך הדין, אם לא הוסכם במפורש אחרת, יש לקרוא תנאי מכללא, ולפיו רשאי הלקוח לנתק את הקשר עם עורך הדין ולחדול מלהזקק לשירותיו בכל עת, אפילו טרם הושלמה העיסקה שבקשר אליה נתבקשו שירותיו של עורך הדין, ובתנאי שיובטח שכר ראוי עבור השרות שכבר ניתן. בכך יש כדי ליצור את האיזון הראוי שבין זכות הלקוח לייצוג תוך שמירה על יחסי אמון מלאים בינו לבין פרקליטו, לבין זכותו הלגיטימית של עורך הדין לקבל שכר בגין טירחתו." ביחס לאופן בו ייקבע השכר הראוי נקבע בע"א 136/92 ביניש-עדיאל-עורכי דין נ' דניה סיבוס חברה לבניין בע"מ, פ"ד מז(5) 114 (1993) בעמ' 125-126 לפסק דינו של כב' השופט ד' לוין (להלן: "עניין ביניש עדיאל") כי: "קביעת השכר הראוי בגין טירחת עורך-דין צריך שתעשה בכל מקרה ומקרה לפי נסיבותיו. שיעורו של השכר הראוי אינו בגדר ידיעה שיפוטית, ואין בית המשפט מוסמך לקובעו על-פי שיקול דעתו בלבד, בלי שקביעותיו תתבססנה על ראיות שהובאו לפניו. שכר טירחת עורך-דין יכול שייקבע על-פי שיטות שונות: שכר לפי אחוז מסוים משווי העיסקה נושא הטירחה; שכר לפי שעות העבודה שהושקעו בפועל לצורך מתן הטיפול המשפטי; שכר לפי ישיבות בבית-משפט או בבוררות שכר על בסיס חודשי או שנתי ועוד. שיעורו של שכר הטירחה, לפי כל שיטה ושיטה, גם הוא אינו קבוע, אלא תלוי במכלול של גורמים שיש לשקללם. בין הגורמים המשפיעים על קביעת שיעורו של השכר, ניתן למנות שיקולים כגון: הקף העיסקה שבה מדובר, הקף העבודה המשפטית שבוצעה בפועל, מידת מורכבותה, סוג העבודה - טכנית ושיגרתית או יצירתית ומקורית, טפול עבור לקוח קבוע או מקרי, הכישורים, הותק ומעמדו של עורך הדין, וכן המוניטין שיצא לו כמומחה בנושא.. בתחום האזרחי יש לקחת בחשבון גם את התוצאות שהושגו. עקב הרב-גווניות, המורכבות והדינמיות של הטיפול המשפטי-מקצועי, לענפיו השונים, יש להוכיח את אמות המידה והשיקולים הרלוונטיים לקביעת השכר הראוי, בכל מקרה ומקרה לגופו, באמצעות מומחים אשר, על סמך ניסיונם המקצועי, מחווים את דעתם על הנוהג הקיים בקשר לכך באותו מגזר מקצועי." בעניינינו, לפי מיטב התרשמותי המצב העובדתי הוא שהנתבע שוחח עם התובע וקיבל ממנו ייעוץ במשך פגישה אחת בלבד.
...
בענייננו, אני סבור שניתן היה לצפות כי הנזק שייגרם במקרה של רצון להשתחרר מחוזה שהנוסח שלו נראה כנוסח של חוזה אחיד מיד לאחר החתימה על החוזה, הוא אפסי, או קרוב לכך.
לאור המקובץ, לפי מיטב התרשמותי ועל פי אומדן גלובלי, השכר הראוי בדין תיק זה צריך לעמוד על סך של 1,000 ₪ וזאת בהתחשב בקביעתי לגבי הפיצוי המוסכם הסביר בחוזה זה. לשכר זה יש להוסיף סך של 200 ₪ בגין הוצאות משפט.
הנה כי כן הנתבע ישלם לתובע סך של 1,200 ₪ תוך 30 יום מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו