האם בדין נשללה זכאותה של התובעת לגימלת הבטחת הכנסה בשל היותה ידועה בציבור של מר אבו חג'אג' עבד אל כרים, זוהי השאלה שעומדת לפתחנו בהליך זה.
עיקר העובדות הצריכות לעניין הן כדלקמן:
לפנינו תובענה במסגרתה עתרה התובעת כנגד החלטות הנתבע מימים 20.3.2019 ו- 25.3.2019 לפיהן יש לראות בתובעת ובמר אבו חג'אג' עבד אל כרים (להלן- עבד) כידועים בציבור וכפועל יוצא על הפסקת זכאותה לגימלה להבטחת הכנסה.
[1: עב"ל 1169/00 נסים חזן נ' המוסד לביטוח לאומי (31.10.2001)]
בהתאם להוראות החוק, נבחנת זכאותו של תובע על פי מבחן ההכנסה המשפחתית, דהיינו, יש לבחון את כלל הכנסות היחידה המשפחתית החיה חיי שתוף ומנהלת משק בית משותף, כאשר כל מערכת יחסים בין בני זוג נבחנת לגופה[footnoteRef:2].
פסיקת בתי הדין הבהירה את המונח "ידועים בציבור כבני זוג ומתגוררים יחדיו" וכך פירשה:
"ההגדרה בחוק הבטחת הכנסה הרחיבה הגדרה זו של "בני זוג" גם על איש ואשה שאינם נשואים זה לזו ובילבד שמתקיימים בהם קודם כל המרכיבים המגלמים תא משפחתי, כלומר חיי מישפחה ומשק בית משותף" (דב"ע נז/136-04 המוסד לבטוח לאומי - חאג' מחמוד עיסא הנייה, פד"ע לג 369 (2.12.1998);
במקרה שלפנינו, הנתבע טוען להיותה של התובעת ידועתו בציבור ("אישתו השנייה") של עבד, במסגרת מערכת יחסים פוליגמית.
]
"אשר למשפחה פוליגמית, שבה 'בעל' המשפחה גר במספר בתים (או אוהלים), יישום המבחנים של סעיף 1, במסגרת משפט הבטחון הסוצאלי, מחייב בדיקת נסיבות, כגון:נהאם בן הזוג מנהל משק בית משותף עם האישה; האם האישה נשארת בחיק המשפחה או הוצאה ממנה, והאם יש שינוי במעמדה בגלל הגירושין או ארוע אחר; האם בן הזוג מבקר, אוכל, ישן, מחזיק בגדיו בבית האישה; למי שייך הבית בו גרה האישה; מה מרחק הבית שבו גרה האישה מהבתים של הנשים האחרות שעימן גר האיש; האם בן הזוג משלם חשבונות חשמל, טלפון וכו' בגין הבית שבו גרה האישה; מי מקבל את קצבת הילדים; האם לאישה יש חשבון בנק משלה ונפרד מזה של בן הזוג; האם לאישה יש מקורות הכנסה נוספים על אלו שמעניק לה הבן הזוג"
יצוין כי נפסק שהמבחנים שנקבעו בפרשת אבולבן הם מבחני עזר בלבד שנועדו לברר את השאלה - האם מתקיימת מערכת יחסים זוגית של משק בית משותף.
יצוין שהתובעת טענה כי הופסקה זכאותה לגימלת הבטחת הכנסה רטרואקטיבית מחודש 11/2011 שחושבה מחדש וכי הנתבע חייבה בחוב נטען אשר שיעורו לא פורט.
...
על רקע האמור לעיל הוגשה התובענה שלפנינו.
כב' הש' דגן-טוכמכר: כל אחת בקומה באותו בניין ?
העד, מר פרג': כן.
יצוין כי בתמלול סרטון מיום 18.11.2018 נשאל בנו של עבד היכן עבד עובד והוא השיב "הוא עובד, חי בהרצליה". ואולם מלבד אמירה לקונית זו, לא הוצגה בפנינו כל ראיה מבוססת שיש בה כדי לתמוך בטענה שעבד גר בנפרד מהתובעת ובכלל זה עדותו של עבד או מי ממשפחתו/מכריו, איכון טלפון וכיו"ב.
על יסוד כלל האמור אנו קובעות שאין בידינו לקבל את גרסת התובעת, אשר לא היתה קוהרנטית, לא נמצאה מהימנה ואשר לא נתמכה בראיות.
משכך מצאנו לקבוע כי החלטת הנתבע ניתנה כדין.
[7: ראו עבל 298/07 אבו אחמד נ' המוסד לבטוח לאומי (15.4.2008)]
סוף דבר:
לנוכח האמור, התביעה נדחית.