ביום 15.6.2016 הגיש עו"ד אלון תביעה ע"ס 45,869 ₪ במסגרת ת"א 33081-06-16 (להלן: "תביעת עו"ד אלון") לתשלום יתרת שכר טירחתו בגין ייצוגו את גב' יפרח בהליכים השונים, אשר לטענתו לא שולמו לו. ביום 27.4.2017, ובטרם הוגש כתב הגנה מטעמה במסגרת תביעת עו"ד אלון, הגישה גב' יפרח תביעה נפרדת, ע"ס 80,000 ₪, במסגרת ת"א 44853-04-17 (להלן: "תביעת גב' יפרח") במסגרתה היא עותרת לפיצויה בגין נזקים שנגרמו לה בשל ייצוגו הרשלני (כפי שנטען) של עו"ד אלון.
במסגרת הסכם שכר הטירחה הוסכם כי ישולם לעו"ד אלון סך של 2,000 ₪ בצרוף מע"מ בגין הכנת התביעה; בנוסף ישולמו לעו"ד אלון 20% + מע"מ "מכל סכום שיתקבל, הן בפס"ד והן בהסכם פשרה ו/או גישור, בוררות וכיוב'" כאשר מוסכם כי שכר הטירחה אינו כולל אגרות, הוצאות, צלום, נסיעות וכיוצא בזה הוצאות אשר ישולמו על ידי הלקוח מיד עם דרישה (סעיף 1 ב להסכם שכר הטירחה).
הפסיקה עמדה על כך שרמת זהירות זו היא "רבה" וגבוהה יותר מאשר בעלי מיקצוע מיומנים אחרים (ראו: עניין שטיל, בעמ' 784; רע"א 2786/07 לופטיג נ' עו"ד בן יעקב, פסקה ה (11.11.2007)).
הטענה בנוגע לקזוז שכר טירחתו של עו"ד אלון והופעת טענות הרשלנות
טוענת גב' יפרח כי עו"ד אלון קיזז שלא כדין וללא אישור בכתב או בעל פה 15,000 ₪ מהכספים אותם הייתה זכאית לקבל.
עו"ד אלון העיד כי גב' יפרח נתנה את הסכמתה המפורשת לנכוי חלק משכר הטירחה מהתקבול שהיתקבל ואף ביקשה כי יחלק את יתרת התקבול לשני חלקים, חלק אחד בעבור שכר דירה אותו היא חייבת לבעלת הדירה והחלק הנותר להעביר לחשבון הבנק של אחד מילדיה (סעיף 87 לתצהיר עדותו הראשית; נספח טו' ו-טז' לתצהירו).
מסקירת ההליכים שננקטו על ידי גב' יפרח והתנהלותה של גב' יפרח, נראה כי אכן טענותיה של גב' יפרח הנן טענות בדיעבד ובזמן אמת גב' יפרח לא העלתה כל טענה באשר לייצוגה או באשר לזכאותו של עו"ד אלון לקבלת שכר טירחתו.
נראה כי גב' יפרח אינה מבינה או יותר נכון מסרבת להבין, כי בתביעה זו, כמו בהליכים שקדמו לה, טענות לחוד וקביעות עובדתיות ומשפטיות לחוד.
כאמור, עו"ד אלון לא ציין את הדברים במסגרת תצהיר עדותו, על אף שהדברים מיוחסים לו.
לעניין זה לא ניתן להיתעלם מהאמור בנספח א' לתצהירה של עו"ד יזהר, במסגרת הודעת דוא"ל מיום 14.1.2015 כותבת עו"ד יזהר לעו"ד אלון לאחר שנודע להם דבר העיקולים כי "אין לי שמץ בהוצל"פ, אבל אולי צריך לפנות ולעכב הליכי עיקול כי מוגשת תביעה? שלא תהיה פאשלה איתה, הם מפנים מלא לקוחות. היא בכתה לי שאתה אלוהים שלה ושרק אתה יכול להציל אותה, ממש מסכנה". מכאן, שבזמן אמת עמדו בפני עו"ד אלון שיקולים נוספים באשר לייצוגה המשפטי של גב' יפרח, אשר גם הם באים בשיקלול החישובים בקביעת שכר הטירחה הנקבע לייצוג בהליך כלשהיא.
...
כפי שנפסק בעניין יכין חקל, במקרה כזה, יש ללכת בהתאם לכלל המצוי בסעיף 46 לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג- 1973 הקובע כי:
"חיוב לתשלום בעד נכס או שירות שלא הוסכם על שיעורו, יש לקיים בתשלום של סכום שהיה ראוי להשתלם לפי הנסיבות בעת כריתת החוזה".
כפי שנפסק בעניין יכין חקל:
"הצורך באומדן השכר הראוי– חלף שכר מוסכם – עשוי להתעורר במקרים שונים (ראו ג' קלינג אתיקה בעריכת דין [7], בעמ' 270), ובכלל זה המקרה נושא ענייננו, אשר בו לא סוכם כלל שיעור שכר הטרחה ... הנה אפוא, ברגיל, היעדרו של הסכם שכר טרחה אין בו משום אות וסימן לכך שהשירות ניתן חינם. אדרבה, רואים בצדדים כאילו הסכימו ביניהם שבתמורה לשירות יקבל עורך-הדין את השכר הראוי (ע"א 180/71 לביא נ' קצין התגמולים [2]), והוא כשהנסיבות אינן מצביעות על מסקנה אחרת (ראו עוד ע"א 525/81 גזית ושחם חברה לבנין בע"מ נ' עו"ד רוזן [3], בעמ' 342)...".
(שם בפסקה 9, ההדגשה אינה במקור-ר"א).
סיכום
לאור כל האמור לעיל, מצאתי כי דין תביעת גב' יפרח להידחות ודין תביעת עו"ד אלון להתקבל בחלקה, בכל הנוגע לתשלום יתרת שכר טרחתו בהליך הפלילי של בנם של יפרח, בהליך תביעת העבודה ולתשלום יתרת האגרה ששולמה על ידו בקשר עם תביעת העבודה.
יחד עם זאת, מצאנו במקורותינו מקרא מפורש המורה "ודל לא תהדר בריבו" (שמות כג' ג').