מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות נושה מובטח לקרן חוב אך לא לריבית

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 243 לחוק חידלות פרעון קובע, כי חובות מובטחים יכללו אמנם הפרישי הצמדה וריבית שנוספו עד למועד פרעון החוב, אך לא יכללו ריבית פיגורים ממועד הצוו לפתיחת הליכים.
אוסיף בעיניין זה, כי גם סעיף 255 לחוק חידלות פרעון מעניק זכות קזוז לנושה בתנאים המפורטים שם. אני סבורה, כי גם אם למערערים הייתה קיימת עדיפות באותם כספים שהתקבלו אצלם טרם העברתם לכונסי הנכסים, כך שמבחינה משפטית עקרונית היו המערערים רשאים להפחית בגין תקבולים אלה את החובות המובטחים (ובהתאם גם הריביות שנזקפו היו נמנעות) – עדיין יש לאשר למערערים את אותן ריביות.
דין הריביות שצמחו למערערים כתוצאה מגבייה מאוחרת של החוב מהערבים: טוען הנאמן בעיניין זה, כי אם המערערים היו פונים לערבים לצורך גביית החוב עם מתן צו הכנוס הזמני ולא ממתינים פרק זמן עד לבצוע גבייה זו שכללה סכומים הנובעים מריבית פיגורים, הייתה נחסכת ריבית פיגורים זו שצמחה עד למועד הגבייה מן הערבים, ובהתאם גם פוחתת קרן החוב תוך הגדלת קופת הנשייה.
...
סיכום: מין המקובץ לעיל, תוצאת הערעורים היא כי מלוא הסוגיות העקרוניות הוכרעו לטובת המערערים.
אני מקצה לטובת העניין 60 ימים מקבלת החלטה זו. אשר לשאלת ההוצאות, אמנם דין הערעור להתקבל למעשה, אך כפי שציינתי בפסק הדין גופו, קביעות הנאמן שבמחלוקת נשענו על אדנים משפטיים ועל היגיון מסוים.
בסופו של דבר, הנאמן השקיע מרצו והכריע בתביעות החוב כפי שהוא ראה את הדברים.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בתביעותיהם הדגישו השניים כי שווי הבטוחה "אינו ניתן להערכה", וכי לא ניתן להעריך "כמה כספים יתקבלו ממימוש הבטוחות בנכוי הוצאות המימוש". תביעות החוב הללו אושרו במלואן, על-ידי המשיב 1, הנאמן להסדר הנושים; על סך של כ-14,000,000$ ביחס לקרן מוסטנג, ועל סך של כ- 26,000,000 ₪ ביחס לבנק מרכנתיל.
ממילא, כך נטען, אין מקום לכלול את המבקשים בחלוקה בדין רגיל על מלוא החוב המובטח שאושר להם; חלקו נוצר מצבירת ריבית הסכמית, אשר נושה רגיל אינו זכאי לה, ומכאן שחלוקת דיבידנד ביניים על בסיס החוב המובטח מפרה את השויון בין הנושים בדין רגיל.
...
בית המשפט המחוזי נדרש אך להבהיר ולנמק את החלטתו במישור זה; אפשר שלאחר נימוק יתברר כי אכן לא ניתן ללכת בדרך חלופית, ואין מנוס מחלוקה לנושים הרגילים בלבד.
אשר על כן, הערעור מתקבל, במובן הצר, כאמור לעיל.
אני נעתר לבקשה: הבקשה, ככל שהיא נוגעת למבקש 2 – נמחקת בזאת.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהקשר זה ציין הנאמן כי, הסכמי ההלוואה ובפרט הסדר החוב שנערך בין מקובקי לבין **** והחייבת – אינם עומדים לכאורה בתנאי חוק זה. סוגיה נוספת שזכתה להתייחסות בהכרעת החוב היא שאלת מעמדה של הערת האזהרה שנרשמה לטובת מקובקי על הנכס, כאשר נטען על ידי מקובקי כי הערה זו מקנה לו מעמד של נושה מובטח, בכפוף לזכות המשכנתא העדיפה הרשומה לטובת הבנק הבנלאומי.
עוד אני מוצאת, כי לפי לשון הכרעת החוב, מרבית הסוגיות הנוספות שהועלו: שאלת התוקף של המחאת הזכויות בחוב מהחברות למקובקי; טענת החייבת עושק וכפייה וכיוצ"ב; טענת החייבת כי הסכם המכר הוא למעשה הסכם מישכון; הטענה כי ההסכמים אינם עומדים בתנאי חוק אשראי הוגן; שאלת מעמדה של הערת האזהרה הרשומה ע"ש מקובקי על זכויות החייבת בנכס – זכו אמנם לחיווי דיעה של הנאמן, אך לא הוכרעו בסופו של דבר.
ראו בעיניין זה את דברי כב' השופטת פרוקצ'יה (פסק הדין ניתן בהסכמת כב' המשנה לנשיאה השופט ריבלין וכב' השופט ג'ובראן) בע"א 8765/07 פז חברת נפט בע"מ נ' עו"ד שושני (נבו 27.12.10): "בדונו בתביעות חוב ממלא הנאמן תפקיד שפוטי (לוין וגרוניס פשיטת רגל 286 (מהדורה שלישית, 2010) (להלן: לוין, גרוניס)). במסגרת תפקיד זה, מכריע הנאמן באופן קולקטיבי בתביעות כלל נושי החייב, המנועים בדרך כלל מלפעול באופן עצמאי למימוש זכויותיהם בבית המשפט...
הנאמן בתשובתו, סמך על נימוקי הכרעת החוב ואף הוסיף כי המערער הודה בעירעור כי קרן החוב נושא ההלוואה נמוכה בכ- 300,000 ₪ מקרן החוב המפורטת בהסדר החוב, וזאת לאור תוספת ריבית הסכמית ושכ"ט. סמכותו של הנאמן בבדיקת תביעת החוב, אכן כוללת גם היתערבות בהסכמות חוזיות במידת הצורך תוך הפעלת שיקול דעת.
...
אני קובעת כדלקמן: אני מבטלת את קביעת הנאמן בהכרעת החוב, אשר דחתה את תביעת החוב של מקובקי בנימוק להענקה פסולה שבוצעה על ידי החייבת למקובקי בדמות חתימתה על הסכם המכר והעמדת בית המגורים ברח' יחיאל דרזנר 49 בתל אביב (הידוע כגוש 6628, חלקה 730, תת-חלקה 2) לטובתו.
טענת החייבת לקיומו של הסכם משכון חלף הסכם המכר והנובע מכך; שאלת גובה החוב – שאלה זו תוכרע אם תביעת החוב לא תידחה; קביעות הנאמן אשר דחו את תביעת מקובקי לדמי שימוש ראויים ולדמי שכירות בדין קדימה – נותרות בעינן ואני מאשרת אותן.
טענות החייבת לכפיה ועושק של הנושה כלפיה, נדחות בזה.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רוכשי הדירות טוענים כאן, כי בשים לב לכך שכספי התמורה ששולמו על ידם הובטחו בהערת אזהרה שנרשמה לטובתם, אזי בהחרגת המשכנתא שנרשמה לטובת הקרנות חברת זוהר אנגלנדר חברה לנאמנויות בע"מ וחברת קרנות תמ"א 38 בע"מ (שייקראו להלן יחד: "הקרנות"), יש לראות את רוכשי הדירות כנושים מובטחים של החברה עד לגובה הסכומים ששולמו על ידם, בערכים ריאלים דהיינו בתוספת ריבית ולא רק בתוספת הצמדה.
הן מוסיפות כי יתכן שמעמדם של הרוכשים מגן עליהם מפני נושים אחרים אך לא מנושה מובטח אשר זכותו נגזרת מזכות קניינית חזקה וקודמת בזמן לרישום הערת האזהרה ומכתבי ההחרגה.
נקבע, כי תחילה ייפרעו כל החובות המובטחים ואילו הריבית על החובות תיפרע רק בשלב מאוחר יותר לאחר הוצאות הליכי חידלות פרעון, חובות בדין קדימה, חובות שלהבטחת פרעונם שועבד נכס בשעבוד צף וחובות כלליים.
...
מקובלת עלי עמדת המנהל המיוחד כי רוכשי הדירות בענייננו זכו להטבה משמעותית בדמות השבת כספם בתוספת הצמדה.
לא בכדי סעיף 231 לחוק חדלות פירעון קובע את סדר ההשבה בנסיבות חדלות פירעון כאשר עניין הריבית הנוספת מופיע בעדיפות מספר 6 ברשימה שם. מכל האמור לעיל, אני מוצאת כי אין ממש בבקשה והנני לדחותה בזה.
סיכום: מן המקובץ לעיל, אני דוחה את הבקשה לצרף להשבה לרוכשי הדירות גם חיוב ריבית.

בהליך ערעור חדלות פירעון (עחדל"פ) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

החלק בו קובע הנאמן שיש להוסיף לקרן החוב הפרישי הצמדה וריבית כדין ולא ריבית פיגורים.
לפי הוראות אלו אפוא, רק מי שהוא "נושה מובטח" זכאי לתבוע תשלום חוב הכולל "ריבית פיגורים" ואף זאת – רק עד למועד מתן הצוו.
...
הנאמן בחן את תביעת החוב וקבע בהחלטתו כי יש לקבל את תביעת החוב באופן חלקי, ולהעמיד את החוב למערערת על הסך של 149,335.94 ₪ ("ההחלטה").
בשים לב לתכלית החיוב בריבית פיגורים, חיוב בתשלום "קנס" על אי התשלום במועד, וכאשר אין בחוק חדל"פ הוראה הקובעת תוספת ריבית פיגורים על חוב בדמי מזונות, אני מקבל את עמדת הנאמן וקובע כי לחוב בדמי מזונות יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כדין בלבד, ולא יתווספו הפרשי "ריבית פיגורים". ונוכח מסקנה זו – הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו