הדין החל מחייב קיומה של הזמנה בכתב
סעיף 9 לחוק המתווכים במקרקעין תשנ"ו-1996 שולל את זכאותו של מתווך לדמי תיווך אם לא חתם הלקוח על הזמנה בכתב שבה נכללו כל הפרטים הנדרשים:
"9. (א) מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לבצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע השר..."
תקנה 1 לתקנות המתווכים במקרקעין (פרטי הזמנה בכתב), תשנ"ז-1997 קובעת את הפרטים שיש לכלול בהזמנה בכתב וכותרתה "פרטי חובה בהזמנה לבצוע פעולת תיווך במקרקעין":
"1. בהזמנה בכתב לבצוע פעולת תיווך במקרקעין לפי סעיף 9(א) לחוק, ייכללו לפחות הפרטים הבאים:
בפסיקה נקבע לא אחת כי בשונה מהסכם תיווך בכתב שחסרים בו פרטים ויש לבחון האם ניתן להשלימם, הרי שכאשר אין הסכם בכתב - אין מקום לתביעה לתשלום דמי תיווך (ת"א (מחוזי י-ם) 3283/01 אלן זולברג נ' הבנק הבנלאומי הראשון לישראל בע"מ, 15.03.2009).
...
למרות קביעות עובדתיות מפורשות אלו סבר בית המשפט, הן מטעמי צרכנות והן מטעמי יעילות, שיש לדחות את התביעה כליל (ולא רק להפחית את שיעורה) שכן מצוות המחוקק היא למנוע מהמתווך את פירות עמלו אם לא החתים את הלקוח על הזמנה בכתב, על מנת להגן על הצרכנים העתידיים של מתווכי הדירות (רת"ק (מחוזי ב"ש) 24666-10-18 יפה טזזו נ' רונית כהן, 06.01.2019).
סבורני שהמקרה שלפנינו, אף כפי שהוצג בכתב התביעה, הוא לכל היותר בגדר 'המקרה הרגיל' בו יחסי המתווך והלקוח הובילו את המתווך לסמוך על הבטחת לקוח בעל-פה ולא להעלותה על הכתב, ובסופו של דבר חזר בו לכאורה הלקוח מהבטחתו.
סוף דבר
ענייננו בתביעה לתשלום דמי תיווך מכוח הסכם עליו חל על פי הנטען חוק המתווכים במקרקעין תשנ"ו-1996, ובטענה להתחמקות הנתבע מתשלום דמי תיווך שהתחייב לשלם לתובע.