מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות מתווך לדמי תיווך מלקוח שלא היה צד פורמלי להסכם המכר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

ביחס למצב בו נתבעים דמי תיווך בהעדר חוזה פורמלי נאמר: "...קשה לחשוב על מצב שבו ניתן יהיה לוותר כליל על הדרישה הבסיסית לקיומו של חוזה תיווך בכתב על מנת להטיל חיוב בדמי תיווך. מכל מקום, במסגרת הדיון שבפנינו אינני נידרשת לקבוע מסמרות בכך. בעקרו של דבר, וכפי שיפורט בהמשך הדברים, אפילו קיימים מקרים חריגים וקיצוניים שיצדיקו היתגברות על הדרישה הבסיסית לקיומו של חוזה תיווך בכתב, איני סבורה כי המקרה דנן מצדיק קביעת גבולות ברורים באשר לאותם מקרים." (סעיף 50).
לטענתו, עם ביטול ההסכם, הוא זכאי לדמי התיווך שהגיעו לו בהתאם להסכם המקורי בין הצדדים, קרי: 3% מסכום המכירה שהם 1,110,000 ש"ח בצרוף מע"מ. כאמור לעיל, טענת התובע, לפיה בינו לבין הנתבעים או מי מהם נעשה הסכם תיווך על פיו הוא יהיה זכאי לדמי תיווך בשיעור 3% מתמורת שני הסכמי המכר, נדחתה.
אשר לטענת התובע, לפיה רישיונו היה תקף לפרקים, במועד כריתת הסכמי המכר (30.12.2013) ובמועד תשלום דמי התיווך, וכי יש להסתפק בכך, אין לקבל טענה זו. סעיף 14(1)(א) לחוק המתווכים קובע שמתווך זכאי לדמי תיווך מהלקוח אם "הוא היה בעל רשיון בתוקף לפי חוק זה בעת שעסק בתיווך..". במקרה דנן, בעת שהתובע עסק בתיווך לא היה לו רישיון תיווך.
...
התובע לא ביצע כל מעקב והתנהגותו בפועל תומכת במסקנה שהוא ידע שהעסקאות הושלמו והוא רק ממתין לתשלום דמי התיווך.
סוף דבר התביעה נדחית.
בנוסף התובע ישלם לנתבעים הוצאות משפט בסך של 60,000 ש"ח. המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העסקה במהותה היא "עסקה נדל"נית לכל דבר ועניין" (סעיף 2 לסיכומי התשובה) והלבוש המשפטי הפורמלי אינו משנה דבר.
במקרה דנן, לא חל אף לא אחד מהתנאים הקבועים בחוק: יוניון אינה "לקוח" במובנו של חוק המתווכים הואיל והיא אינה צד להסכם התיווך; נת"מ אינה בעלת רישיון תיווך; יוניון לא חתומה על שום הזמנה למתן שירותי תיווך בנוסח שנקבע בדין ונת"מ כלל אינה "הגורם היעיל" שהביא את הצדדים להיתקשר בהסכם מחייב.
האם כעבור שנתיים, שעה שצד ג' החליט למכור את הדירה יהיה חייב פלוני בדמי תיווך למתווך שהראה לו את הדירה לפני שנתיים כשהדירה היתה בבעלות אדם אחר? ברור שהסכם התיווך מתייחס למצב נתון אחד ולא ייתכן שהזכות לקבל דמי תיווך תעמוד לעולמי עד, גם לאחר שבעל הדירה הוא כבר מישהו אחר.
בע"א 8191/16 דיאליט בע"מ נ' אברהם הרר (17.6.19) ציין כב' השופט מינץ כי: ‏‏"ללא קיומו של חוזה תקף בין הטוען להפרה לבין אדם שלישי, לא תקום העוולה. נוסף על כך, תנאי בלעדיו אין לקיומה של עוולת גרם הפרת חוזה הוא הפרה על ידי צד לחוזה, קרי – מעשה או מחדל בנגוד לו... הדרישה השלישית לקיומה של עוולת גרם הפרת חוזה (מעבר לקיומו של חוזה תקף והפרתו) היא גרימה. היינו יש להוכיח קשר סיבתי בין פעולתו של גורם שלישי לבין ההפרה ... בית משפט זה הרחיב וקבע כי אין הכרח שהגורם השלישי יפתה או ישדל את המפר לבצוע ההפרה, על מנת שפעולתו תיחשב גורמת להפרה... הדרישה הרביעית היא ידיעתו של הצד השלישי, הן לקיומו של חוזה מחייב כדין, והן לכך שכתוצאה מפעולתו עשויה להגרם הפרה של החוזה... לבסוף, נידרש שהגרימה להפרת החוזה נעשתה בהעדר צידוק. ככלל, צידוק של המתערב יכול להיות מושתת על אינטרס עצמי כגון צורך, הגנה על זכות קניינית, זכות חוזית או אינטרס צבורי אחר. על האנטרס להיתפס על ידי בית המשפט כעדיף, או לכל הפחות מקביל בחשיבותו, לאנטרס שבהגנת הקשר החוזי...". כאמור, בין יוניון לנת"מ לא היה כל חוזה מחייב בנוגע למכירת המקרקעין או לרכישתו.
...
גם טענה זו דינה להידחות.
סיכומו של דבר: דין התביעה להידחות.
התובעת תשלם לכל אחת מהנתבעות הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 100,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בכתב התביעה טענו התובעים כי הם זכאים לדמי תיווך מכח סעיף 14(א) לחוק המתווכים במקרקעין, תשנ"ו-1996 (להלן "חוק המתווכים" או "החוק") לאחר שמילאו את כל התנאים המנויים בסעיף הנ"ל, לרבות היותם הגורם היעיל שהביא להתקשרות בין חמדת אבן עזרא לבין המוכרת בהסכם מחייב, ואין נפקא מינה אם ההסכם קוים בפועל על ידי הצדדים או לא. בנוסף הכחישו התובעים את טענת הנתבעים שלפיה סוכם כי זכאותם לדמי תיווך קמה בכפוף למימוש עסקת המכר בפועל.
נפקותו המשפטית של הסכם התיווך הנתבעים טענו כי התובעים לא מילאו אחרי הוראת סעיף 9(א) לחוק המתווכים שזו לשונה: "מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לבצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו כל הפרטים שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה" לטענת הנתבעים, בין התובעת לבין חמדת אבן עזרא לא השתכלל הסכם תיווך מחייב, שכן הסכם התיווך שעליו חתמה חמדת אבן עזרא היתייחס למקרקעין הנהנים מזכויות בנייה של לפחות 18,000 מ"ר (עקרי), בעוד שהמקרקעין שתווכו לה בפועל הנם בעלי זכויות בניה בהקף של 13,000 מ"ר בלבד.
"הלכה פסוקה היא, שמתווך זוכה בשכרו, משהביא את הצדדים לידי הסכם מחייב. העובדה, שהצדדים לחוזה לא מימשו את ההסכם או לא קיימו אותו, אינה שוללת מהמתווך את שכרו, אלא אם הותנה אחרת" (ע"א 107/86 אהרון חסין נ' דוד בלס (22.03.1988)) כך גם נפסק גם בע"א 62/77 סוכנות מכוניות לים התיכון בע"מ נ' מאיר קראוס (05.09.1977): "משימת המתווך מושלמת משגרם לחתימתו של חוזה מחייב (להבדיל מבצוע המכר בפועל ממש)" במקרה שבפנינו טענו הנתבעים כי אין עסקינן בהסכם שבוטל בשל פגם בכריתתו, אלא בהסכם בטל מעקרו בשל העידר מפגש רצונות והיעדר גמירות דעת בין הצדדים המתקשרים בו. בפסק דין מרדכי שאוזכר לעיל התייחסתי למשמעות הביטוי "הסכם מחייב" שמופיע בסעיף 14(א)(3) לחוק המתווכים כדלקמן: "את הביטוי "הסכם מחייב" המוזכר בסעיף 14(א)(3) לחוק, יש לבחון בראייה אובייקטיבית, קרי, האם המתווך הביא את הצדדים לידי הסכם המקיים אחרי הדרישות הפורמליות של חוק החוזים, המעיד, מבחינה אובייקטיבית, על מפגש רצונות, מגלם את ההתחייבויות ההדדיות של הצדדים, ומקנה זכות קיום לצדדים המתקשרים בו. זכות לקיום, ולא הבטחה ודאית וממשית לקיום.
...
התביעה של התובעת כנגד נתבעת 2 חמדת הארץ וכנגד נתבע מס' 3 מר צישנסקי נדחית בזאת בהעדר יריבות והעדר עילה.
התביעה הנגדית נדחית בזאת.
לעניין ההוצאות - לאור התוצאה הנ"ל, ובהתחשב בעובדה שחלק מהתביעות ו/או הסעדים נתקבלו וחלקם נדחו כמצוין לעיל, ובמאזן כללי, הנני מחייבת את נתבעת מס' 1 לשלם לתובעת מס' 1 שכ"ט עו"ד בסך של 50,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יוער, כי ההסכם נחתם כאמור בין התובעת לנתבעת, והנתבע שהנו הבעלים של הנתבעת, לא היה צד פורמאלי להסכם.
משילובן של הוראות דין אלה עולה, איפוא, כי קיימים שלושה תנאים מצטברים המקימים מבחינתו של המתווך במקרקעין זכאות לקבלת דמי תיווך: ראשית, על המתווך להחזיק ברשיון בתוקף; שנית, בין המתווך ללקוח נחתמה הזמנה "בכתב" (היינו, הסכם תיווך בכתב), אשר נכללים בה הפרטים הקבועים בחוק המתווכים ובתקנות המתווכים; בנוסף, ככל שהוסכם כי תנתן למתווך בלעדיות לעסקה מסוימת, כי אז יש לעמוד בדרישות צורניות ומהותיות נוספות שאותן קובע הדין, לצורך הכרה בבלעדיות, לרבות אישורו של הלקוח לכך "במסמך נפרד"; ו-שלישית, המתווך היה הגורם היעיל שהביא להתקשרות הצדדים בהסכם מחייב.
ואולם, במקרה דנן התובעת כלל לא הראתה כי ביצעה את פעולות השיווק המנויות בסעיף 9(ד) לחוק, פרט לטענה כי הייתה מעורבת בפירסום מודעה בעיניין דירת הפנטהאוז באתר "יד2". בנסיבות אלה, משלא מתקיימת החזקה כי התובעת שימשה גורם יעיל בקשר עם העסקה מושא דירת הפנטהאוז, הרי שגם אם הייתי קובע כי יש ליתן תוקף לתניית הבלעדיות – חרף קיומו של "מיסמך נפרד" כפי דרישת הדין – הרי שלא היה מקום לקבוע כי התובעת זכאית לקבלת דמי תיווך, ביחס לדירה זו, מתוקף ההסכם.
יצוין בהקשר זה, כי העסקה שבוצעה לגבי דירת הפנטהאוז הנה הסכם מחודש מאי 2017 (אשר נכרת למעשה ימים ספורים לאחר שנחתם הסכם התיווך מושא ההליך), בין הנתבעת למר ישראל שוקרון, שבמסגרתה הוקנו למר שוקרון זכויות בדירת הפנטהאוז, בתמורה לתשלום של כמיליון ש"ח. הנתבע טען כי לא היה מדובר כלל בעסקת מכר של רכישה כי אם "בעיסקה מסחרית שנעשתה עם משקיע במטרה להזרים כסף לפרויקט, עסקה שלמעשה נכפתה על החברה [...]" (סעיף 13 לתצהיר הנתבע).
...
סוף דבר ניתן לסכם ולומר, כי אף שהוכח כי בין הצדדים נחתם הסכם תיווך, הרי שלא הוכח כי התוספות שנוספו לו בכתב ידה של התובעת אכן מהוות חלק מן ההסכם המחייב.
על כן, ובשים לב לכך שאף אין מקום ליתן תוקף לתניית הבלעדיות, אני סבור כי יש לקבל את התביעה באופן חלקי בלבד, במובן זה שיש לחייב את הנתבעת לשלם לתובעת דמי תיווך בסך של 21,620 ש"ח בגין חלקה בגיבוש עסקת המכר של דירת הגן.
התביעה לקבלת דמי תיווך בקשר עם דירת הפנטהאוז נדחית, לעומת זאת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

השאלה המונחת להכרעה בפני היא, האם זכאי מתווך אשר היה הגורם היעיל בעסקת מכר מקרקעין, לדמי תיווך מלקוח אשר חתם על הסכם התיווך אך לא היה צד פורמאלי להסכם המכר.
...
משהתגלה הדבר לתובע, קיים הלה בירור עם הנתבע שטען בפניו כי החליט בסופו של דבר לסגת מהעסקה ולא לרכוש בעצמו את הנכס, וחלף זאת הנכס נרכש על ידי ריצ'רד. לטענת התובע, העובדה כי הנכס נרכש בפועל על ידי ריצ'רד (באמצעות חברה מטעמו) ולא על ידי הנתבע, אין בה כדי לשלול את זכאותו לדמי התיווך.
דומה כי הסיבה שבגינה לא הועלתה כל טענה מצד בעלי הנכס ביחס לזיכרון הדברים או תוקפו המחייב, היא משום שבסופו של דבר נחתם הסכם מכר מפורט למכירת הנכס.
סוף דבר לנוכח האמור לעיל, מצאתי לקבל את התביעה במלואה.
הנתבע ישלם לתובע דמי תיווך בסך של 329,768 ₪ (כולל מע"מ).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו