מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות לתשלום דמי לידה לאם עובדת

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תקנה 2 לתקנות הביטוח הלאומי (אמהות), תשי"ד-1954 (להלן: "תקנות האמהות") קובעת: "(א) אם לרגל ההריון הפסיקה מבוטחת את עבודתה לפני היום שבעדו מגיעים לה לראשונה דמי-לידה, או לא שולם לה מלוא השכר לפני אותו יום, יחושב שכר העבודה הרגיל לענין סעיף 6 לתוספת השביעית לחוק לפי שכר עבודתה ברבע השנה שקדם להפסקה כאמור, או למועד שבו לא שולם מלוא השכר כאמור, הכל לפי הענין.
כך הוסבר בדברי הסבר של הצעת החוק – ה"ח 625, התשע"ו, 29.2.16: "כל עובדת זכאית לתשלום דמי לידה שחישובם מבוסס על הכנסתה החודשית לפני הלידה. ככלל, שכר העבודה של עובדת שכירה אינו משתנה בחודשי ההריון ועל כן דמי הלידה המשולמים לה, המבוססים כאמור על שכר עבודתה בחודשים שקדמו ללידה, משקפים נאמנה את שכרה. לעומת זאת, דמי הלידה של עובדת עצמאית מחושבים על בסיס הכנסתה בשנת המס שבה היתה בהריון. עובדות עצמאיות נאלצות על פי רוב לצמצם את פעילותן העסקית בשנת המס שבה הן יולדות, הן בתקופה שלפני הלידה ןהן לאחר חזרתן לעבודה. לפיכך, הכנסתן באותה שנת מס פוחתת בהתאמה, וחישוב דמי הלידה המשולם להן אינו שמקף נכונה את הכנסותיהן.
...
על כן הגענו למסקנה כי חישובי הנתבע הנוגעים לזכאות התובעת לדמי לידה נעשו כדין, ולא התגלה כל פגם שמצדיק התערבות בהחלטה.
לסיכום נוכח האמור, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מדובר בעסק משפחתי בו עובד בעלה של התובעת אחיותיו ואימו.
התובעת הוכיחה כי הייתה ועודנה עובדת החברה, בצעה ומבצעת את עבודתה מהבית ומהשטח, קבלה שכר באמצעות המחאה, דיווחה על שעות עבודתה, שולמו עבורה דמי ביטוח והפרשות פנסיוניות על כן, יש לקבוע כי לא מדובר בעזרה משפחתית ובין התובעת ובין חברת פמילי שררו יחסי עבודה ובהתאם לכך זכאית היא לתשלום דמי לידה.
...
אשר לתדירות העבודה ואופייה העידה התובעת: " ת. אני מקבלת טלפון ממנהלי המחלקות או בעלי או שתי גיסות שלי שהן מבקשות ממני מה צריך לעשות ומשהו שבועי, ואני מקבלת שיחה שבועית ולפעמים זה דברים מעצמי. זה נכון חלקית. חלק מאני מקבלת בקשה מצד המנהלי מחלקות בחנות בדיקה ספציפית של מ מוצרים, וחלקית זה טיולים ברחובות, לראות מה קורה בשטח "(עמ' 3 לפ' ש' 32-33; עמ' 4 לפ' ש' 1-2).
לאור האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 11.10.15 נדחתה תביעת התובעת לתשלום דמי לידה מן הטעם כי עבדה בתקופה זו. למעט 38 ימים בהם שהתה "בבית החלמה והבראה לאם ולילד" ובתקופת שהותה בבית אימה, לא שולמו לתובעת דמי לידה.
. (ה) (1) עובד הזכאי לחופשת לידה לפי סעיף 6(ז1) לחוק עבודת נשים, וכן עובד עצמאי שמתקיימים בו התנאים האמורים באותו סעיף, זכאי לדמי לידה בעד פרק הזמן שלרגל חופשת הלידה ולצורך הטיפול בילדו הוא אינו עובד או אינו עוסק במשלח ידו, ובתנאי שמתקיימים כל אלה: (א) הוא עובד או עובד עצמאי כאמור בסעיף 40(ב)(1), בשינויים המחויבים; (ב) שולמו בעדו דמי ביטוח משכרו כעובד או ששילם דמי ביטוח מהכנסתו כעובד עצמאי בעד 10 חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום הקובע או בעד 15 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ליום הקובע; לעניין סעיף קטן זה, "היום הקובע" – יום הלידה או היום שבו הפסיק לעבוד, לפי המאוחר;.
...
לאור עדותה המהימנה של התובעת הנתמכת בעדות העדה מטעמה אשר הייתה אמינה ועקבית ממנה עולה כי היא בצעה את עבודת התובעת בתקופת חופשת הלידה, יש לקבל את התביעה.
חרף הסתירה בדבריה לעניין "משך ההתלמדות" לא מצאנו כי יש בעובדה זו לרוקן גרסתה מתוכן או להטיל ספק בגרסתה , אשר הייתה רצופה ועקבית ממנה עלה באופן מפורש כי את עבודת התובעת קרי, העיסוק במכירות ותיאום פגישות עם לקוחות, בוצעה לבדה ללא כל מעורבות מצד התובעת.
לאחר ששמענו את עדות התובעת והעדה מטעמה גב' דרהין, שוכנענו כי על אף שהתובעת בצעה רישום טכני שאינו יום יומי אלא בחלוף מספר ימים , אשר נמשך דקות ספורות ואינו בליבת עבודתה אשר עיקרה בתיאום פגישות עם לקוחות ומכירת מוצרי המפעל ללקוחות, התוצאה היא כי עיסוקה בעבודתה בתקופת חופשת הלידה היה עיסוק מינורי ופחות באופן משמעותי מעבודתה והיקף העבודה הרגילה אותה בצעה באופן שוטף.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפנינו תביעה להשלמת תשלום דמי לידה שקבל התובע, לפי סעיף 40(ב)(2) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (החוק) הקובע זכאות "לדמי לידה" ל"מבוטחת" שהיא "אישה שמלאו לה 18 שנים והיא נימצאת בהכשרה מקצועית". הרקע הצריך לעניין התובע נשוי, אב לשניים.
תכליתה של האפליה היא, בראש ובראשונה, לאפשר לאשה העובדת לממש את זכותה להיות אימא ולאפשר לאימא לממש את זכותה להיות אישה עובדת.
...
סעיף 40(ב)(2) הוא זה שעומד במחלוקת לפנינו משהזכאות, לפי לשון הסעיף, אינה חלה על התובע בהיותו גבר ולא "אשה". מן הכלל אל הפרט לאחר בחינת טענות הצדדים הגענו למסקנה כי דין התביעה להידחות.
דבר זה נאמר בבירור בעב"ל (ארצי) 19745-05-15 המוסד לביטוח לאומי – אלמוני (31.3.16): "משכך הם הדברים, משמעותם הינם השוואת תנאי הזכאות על פי אותו פרק בחוק הביטוח הלאומי של התא המשפחתי החד מיני לתא המשפחתי המסורתי, ולא העדפתו של התא המשפחתי החד מיני. לגבי התא המשפחתי המסורתי, משמדובר בהריון אחד ולידה אחת קמה זכאות אחת... סיכומו של דבר, למשיב ובן זוגו הגיע תשלום מענק אשפוז אחד, מענק לידה אחד מוגדל משמדובר בלידת תאומית ודמי לידה רק לאחד מהם, ללא חפיפת זכאות של דמי לידה ביחס לאותה תקופה לגבי שניהם". זכאותה של האישה דווקא, הנמצאת בהכשרה מקצועית, לדמי לידה מובנת לאור הקשיים הייחודיים שהיא נדרשת להתמודד עמם בעקבות ההיריון והלידה.
בהתאם לכך, לא מצאנו מקור נורמטיבי לחרוג מההסדר המפורש שקבע המחוקק לפיו רק נשים זכאיות לדמי לידה עבור תקופת הכשרה.
סוף דבר התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

מכיוון שלטענת התובעת היא המשיכה לעבוד גם לאחר הלידה הרי שהיא אינה זכאית לתשלום דמי לידה, וזאת אף במנותק מהשאלה האם עבדה בפועל כעובדת מן המניין בתקופה שקדמה ללידה (ולא שוכנענו בכך – כפי שעוד נעמוד על הדברים בהמשך).
בן זוגה, מעסיקה של התובעת, ציין בהודעתו כי התובעת עובדת "מיום ראשון ועד יום חמישי, משעה 8:00 ועד 14:30 או 15:00. בסגר ילדים היו אצל אימא שלי. אם ילדים נמצאים בגן אז אישתי חייבת לאסוף אותם בשעה 15:00 מהגן...אישתי עובדת בממוצע 6-7 שעות ביום" (ראו ש' 25-28 להודעתו).
...
נוסיף ונאמר שגם שוכנענו כי הקשר של התובעת עם משרדו של מנהל החשבונות היה יחסית מינורי, וזאת גם למקרא תכתובות הווטסאפ בין הצדדים.
סיכום מכל המקובץ ולדידנו המדובר ביחסי עבודה וולנטריים בין התובעת לעסק שבבעלות בבעלה, ולכל היותר עסקינן בעזרה משפחתית ולא מעבר לכך.
לאור כל האמור לעיל, אנו דוחים את התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו