]השופט ס' ג'ובראן:
עתירה למתן צו על תנאי, שעניינה בתנאי הזכאות לרישום בפנקס הקבלנים לעבודות הנדסה בנאיות (להלן: פנקס הקבלנים), תחת ענף המשנה "שיפוצים".
הרקע לעתירה
תנאי הזכאות לרישום תחת ענפי המשנה שבפנקס הקבלנים, כמו גם גדרי הסמכות ושיקול הדעת של רשם הקבלנים, קבועים בחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, התשכ"ט-1969 (להלן: חוק הרישום או החוק) ובתקנותיו.
...
כאמור, העותרת גם לא הציגה בפנינו תשתית עובדתית וראייתית היכולה ללמד על כך. משכך, אין מנוס מלקבוע כי בעניין זה, העותרת איננה המייצג הראוי של האינטרסים הקיימים לחבריה (כולם או חלקם), וכי עליהם ללכת במסלול הסעד החלופי הקבוע להם בחוק.
על הליברליזציה של דיני המעמד ראו א' ברק, שופט בחברה דמוקרטית (2004) 288-244 והאסמכתאות שבהערות שם; פרופ' ברק רואה (עמ' 286) את נקודת המפנה בהרחבת המעמד בדברי הנשיא שמגר בבג"ץ 852/86 אלוני נ' שר המשפטים, פ"ד מא(2) 1, 22, 23, 25, שם (תוך ציטוט מבג"ץ 1/81 שירן נ' רשות השידור פ"ד (3)365, 374) הוצבע על הדלת הפתוחה לנושאים שבהם אינטרס המשותף לרבים, וכן "אם מתברר כי העניין המועלה בעתירה נושא אופי ציבורי ממשי ונוגע נגיעה ישירה לקידומו של שלטון החוק ולהתויית קוים המבטיחים קיומו הלכה למעשה", אכן, כדברי א' ברק (השופט בחברה דמוקרטית, עמ' 287) "נעילת דלתותיו של בית המשפט בפני עותר שלא נפגע למעשה, המתריע על פעולה שלא כדין של הרשות הציבורית, משמעותה הנה מתן יד חופשית לרשות הציבורית לפעול ללא חשש של ביקורת שיפוטית... משמעותה הנה יצירת 'תחומים מתים' שאמנם יש בהם נורמה משפטית, אך הרשות הציבורית חופשית להפר נורמה זו בלא שיהא ניתן להביא הפרה זו להכרעה שיפוטית". דברים אלה מקובלים עלי מאוד, וסבורני כי בית המשפט ממלא בכך תפקיד חיוני, לא פחות.
נאמר שם (פסקה ו):
"תפקיד בית המשפט במקרה זה, כמו במקרים דומים לא מעטים בגדרי המשפט המינהלי, לא היה בכתיבת פסק דין משפטי מלומד, אלא בליווי הרשויות תוך עידוד וזירוז פעולתן, מעשה אומנת או שמרטף; זאת - כדי לקדם את מימוש חובתן על פי הדין במבוכי המינהל הציבורי, שלא לומר בירוקרטיה. תפקיד זה משמעו שהתיק אינו נסגר ונגנז אלא נותר חי, עד להסדר סביר של הבעיה שהועלתה בעתירה. אף במקרה דנא לא היה בית המשפט נכון לסגור את התיק עד שעיקר הנושא ייפתר. חריגותו של מקרה זה היתה, מזה, בנסיבות הספציפיות הקשורות בזכויות שלאחר מלחמה, ומזה, בהימשכות היתרה, מזה. נזכור כי המדובר בזכויות אזרח בטהרתן ובפשטותן, קרי, זכותו של אדם בדין לערור בעניינו".
אכן, לא אחת ולא שתיים באות לפנינו עתירות סרק והן נדחות על הסף; אך עתירות רבות, גם כאלה שאינן מגיעות לכלל פסק דין, כיון שהן נפתרות בשיג ושיח בין בית המשפט לרשות הציבורית, נוגעות בבשר החי של זכויות אדם ואזרח ותקינות הממשל, וזכות העמידה הליברלית משמעה גם זכויות הפרט והציבור לממשל תקין, הוגן ופועל כחוק.