מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות לקצבת זקנה לתושבי קבע שהגיעו לגיל 60

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

גב' כסאברי סבורה כי הלאקונה בחוק יצרה נתק בין רצף הקיצבאות לו זכאים המבוטחים על פי עיקרון הבטחון הסוצאלי שמכוחו פועל המוסד, שכן חובת המוסד "לתמוך בכלל הנכים, בכל הגילאים, באופן מלא" ותכלית החוק היא "להעניק רציפות ביטוח לכלל האוכלוסייה ללא הפליה". עיקרון הרצף האמור בא לידי ביטוי גם בהתייחס לקיצבת הנכות הכללית, עת נקבע שנכה שהגיע לגיל זקנה יחדל לקבל קצבת נכות, אך יהא זכאי במקומה לקיצבת זקנה מוגדלת (סעיף 251 לחוק).
עוד עולה כי המחוקק בחר להגדיר את "גיל הפרישה", במסגרת סעיף 1 לחוק, שלא לפי גיל הזכאות ה"מוחלט" לקיצבת זקנה וגם לא לפי גיל "פרישת חובה" הקבוע בסעיף 4 לחוק גיל פרישה, אלא בהתאם לסעיף 3 לחוק גיל פרישה, העוסק בגיל בו זכאי אדם לפרוש מעבודתו מחמת גיל ולקבל בגין כך גמלה, וכותרתו היא "גיל הפרישה". הטעמים לקביעה זו של "גיל הפרישה", כמו גם ההבחנה המשמעותית שנוצרת כתוצאה מכך בין גברים לנשים (ועל פני הדברים מעוררת סימן שאלה גדול), לא הוצגו בפנינו, אך אין חולק שאין הבחנה בהגדרה זו בין מבוטחות שהן "עקרות בית" לבין מבוטחות אחרות, ואף אין חולק שגם טרם חקיקתו של חוק גיל פרישה - היה פער בין תום תקופת הזכאות לקיצבת הנכות (גיל 60 לנשים) לבין גיל הזכאות ה"מוחלט" לקיצבת זקנה (גיל 65 לנשים, לפי סעיף 245 לחוק בנוסחו עד שנת 2004).
צודקים המערערים כי פגיעה זו ב"רצף" הזכאות יוצרת תחושת אי נוחות לא מבוטלת, מעצם כך שנשים גרושות, אלמנות או עגונות; נשים שבנות זוגן אינו מבוטח; ורווקות שהפכו לתושבות ישראל בגיל מבוגר - קיבלו פטור מ"תקופת האכשרה" הנדרשת ובהתאם תהיינה זכאיות לקיצבת זקנה החל מ"גיל הפרישה" (בכפוף למבחן ההכנסה) ולא מהגיל ה"מוחלט".
...
בית הדין האזורי לעבודה בנצרת (השופט מוסטפא קאסם ונציגי הציבור גב' יפה קריספיל ומר דודי נחום; ב"ל 49962-01-14), לאחר עיון בטיעוני הצדדים (בהעדר מחלוקת עובדתית לא נשמעו עדויות), ציין כי "דעתנו אינה נוחה מהמצב המצוי אשר בו חלק מעקרות הבית הנמצאות בטווח הגילאים בתפר בין גיל הפרישה לגיל הזקנה, אינן יכולות להגיש תביעה לנכות כללית ואף לא לקצבת זקנה". על אף זאת, מצא כי אין מנוס מדחיית התביעה.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, וככל שתישמע דעתי, הערעורים יידחו ללא צו להוצאות.
השופט רועי פוליאק אני מסכים עם קביעתה של חברתי, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, לפיה יש לדחות את הערעורים, מהטעמים המפורטים בחוות דעתה המקיפה של חברתי.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב, הערעורים נדחים ללא צו להוצאות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

" עוד הדגיש בית הדין הארצי באותו המקרה, כך: "המחוקק בחר באופן מכוון שלא לאפשר לעקרת הבית לקבל את קצבת הזיקנה בגיל המותנה והצעיר יותר, אלא אם צברה תקופת אכשרה כעובדת מבוטחת בתקופות שקדמו להיותה "עקרת בית", או ככל שקבלה קצבת נכות בתקופה שטרם הגיעה לגיל 60 (כיום 62).
נפנה שוב לעדותה של עדי, שהסבירה כי לא ניתן לתת ייעוץ על זכאות עתידית לקיצבת אזרח ותיק, היות שזו תלויה בגורמים רבים (תושבות, מצב משפחתי, תקופות עבודה וכיו"ב): "אנחנו לא נכנסים לעניין של אם תעבדי אז ייצברו לך תקופות לקיצבת זקנה, אם לא תעבדי אז לא, כי אנחנו לא יכולים לדעת את הדברים האלה מראש כי זה קבלת קצבה, אני לא ממחלקת אזרח וותיק אבל הקבלת קצבה תלויה בהרבה גורמים שיכולים להשתנות במהלך השהות שלה בחו"ל או בכלל במהלך החיים שלה, כי גם המצב המשפחתי משפיע על תקופת ההכשרה וגם אם היא עבדה או לא עבדה. אנחנו לא יכולים לצפות ולהגיד לה את כל הנתונים." עדי אף הוסיפה והסבירה, שאם כן היתה מועלית שאלה ספציפית כלשהיא על ידי הבעל אלחן במהלך הפגישה, ביחס לתובעת, הוא היה מופנה למחלקת אזרח ותיק של הנתבע: "אם מישהו שואל שאלות ספציפיות 'אני אקבל קצבה, אני לא אקבל, מתי אני זכאי' אני מפנה אותו לקבלת קהל, למחלקת אזרח וותיק", וגם "אם מישהו שואל... לגבי קצבת... אזרח וותיק, 'האם יש לי זכויות, האם אני אקבל כשאני אגיע לגיל' אז ברור שאנחנו מפנים, בטח." עוד נציין, כי לא ניתנה תשובה מטעה בשלב זה על ידי נציגי הנתבע (ומכל מקום, התובעת ו/או הבן אמין לא טענו זאת בתצהיריהם), ועדי אף הוסיפה וציינה, כך: "... [ו]אנחנו אומרים את זה 'אתה צובר תקופות הכשרה לקיצבת אזרח וותיק, אשה נשואה פטורה מתשלום'. אני לא אומרת שאשה נשואה שפטורה מתשלום לא צוברת כי אני לא מתעסקת עם זה, אני ממחלקת הגבייה, אני לא יודעת מה כן נחשב ומה לא." עוד נעיר, כי התובעת ו/או הבעל לא פנו לאחר-מכן למחלקת אזרח ותיק, וכפי שעלה גם מעדותה של שירלי, העובדת במחלקת אזרח ותיק בסניף קריות של הנתבע.
ראו גם תשובתה של באת-כוח הנתבע שניתנה באותו המעמד: "גם אם היתה התובעת מגיעה לפגישה ופותחת הוראת קבע והיתה משלמת דמי ביטוח היא לא היתה נחשבת כמבוטחת". זאת ועוד, נפנה פעם נוספת לעדותה של עדי, אשר הסבירה כי הסדר התשלומים נועד לשמור על התושבות וביטוח הבריאות הממלכתי לתקופה שעד 5 שנים.
...
] מעבר לאמור לעיל עד כה, לא שוכנענו כלל וכלל, שגם אם עניינה של התובעת אכן היה עולה בשלב זה (וראו טענת בא-כוח התובעת בדיון המוקדם השני – "ככל שהיתה מקבלת ידוע(ה) אודות המעמד שלה היתה פועלת לשנות את המעמד"), התובעת היתה מכלכלת את צעדיה באופן שונה, ועובדת בהיקף אחר, מעבר להיקף המועט מאוד, שבו היא עבדה באותה תקופה שבמחלוקת.
הנימוק הרביעי לעמדתנו – בפן הנורמטיבי, מקובלת עלינו עמדת הנתבע, אשר מציין כי אין לו חובה ליידע מבוטחים אודות זכויות המעוגנות בהוראות הדין, היות שלאחר שפורסם חוק ברשומות, קיימת חזקה כי כל אדם יודע את הוראותיו, ואין רלבנטיות לעצם הידיעה / אי-הידיעה.
] לסיכום לסיכום – לאור כל האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

משלא צברה זכויות כעובדת מבוטחת, אין התובעת זכאית לקיצבת זקנה מעבר לשלושה חודשי שהייה בחו"ל. דיון והכרעה סעיף 244 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (לעיל ולהלן: "חוק הביטוח הלאומי") קובע כי: "(א) מבוטח שהגיע לגיל המזכה בקיצבת אזרח ותיק, ישלם לו המוסד, בכפוף להוראות סימן זה, קצבה חודשית בשיעור של 17.7% מסכום הבסיס." סעיף 245(א) לחוק הביטוח הלאומי קובע כדלקמן: "(א) הגיל לקיצבת אזרח ותיק הוא –
(1) 60 חודשים, בין שהם רצופים ובין שאינם רצופים, שבהם היה אדם מבוטח תוך עשר השנים האחרונות שקדמו לגיל המזכה אותו בקיצבת אזרח ותיק; (2) 144 חודשים שבהם היה אדם מבוטח, בין שתקופה זו רצופה ובין שאינה רצופה; (3) לא פחות מ-60 חודשים, אף אם אינם רצופים, שבהם היה אדם עובד מבוטח או עובדת מבוטחת, ובילבד שמספר חודשים אלה אינו פחות ממספר החודשים שבהם היתקיימו ההוראות שלהלן: (א) הוא לא היה מבוטח מחמת שחדל להיות תושבת ישראל; (ב) הוא לא היה עובד מבוטח או עובדת מבוטחת.
...
כמו כן, לטעמנו, יש ליתן את הדעת לכך שמיד לאחר הצגת מכתבים אלה צומצמה המחלוקת בין הצדדים והם הסכימו כי לתובעת חסרים 12 חודשים בלבד לצורך עמידה בתקופת האכשרה לסווגה כעובדת מבוטחת.
נוכח כל האמור מעלה, אנו סבורות כי התובעת הרימה את הנטל המוטל עליה והוכיחה כי עבדה בתקופה הרלבנטית בהתאם לטענתה.
סוף דבר - התובעת מתקבלת באופן לפיו אנו קובעות כי התובעת עבדה בתקופה הרלוונטית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

סעיף 240(א) לחוק קובע כי: "בכפוף להוראות סעיף קטן (ב), תושב ישראל שמלאו לו 18 שנים מבוטח לפי פרק זה, להוציא מי שביום שבו נעשה לראשונה תושב ישראל כבר הגיע לגיל הקבוע לגביו, בהתאם לחודש לידתו, בחלק ג' בלוח א'1". (הדגשה אינה במקור.
התובעת מפנה בעיניין זה לסעיף 10 לפסק דינו של ביה"ד הארצי בפרשת אלימזדנוב הנ"ל, שם נכתב: "לא דנו בפסק דין זה בשאלה האם יש פגם בכך שנקבעו כללים שונים לגבי הזכאות לגימלת זקנה מיוחדת בין מי שחוק השבות חל עליו לבין מי שחוק השבות אינו חל עליו. אנו סבורים כי השאלה האם קיים שוני רלוואנטי בין שני סוגי התושבים האמורים לנוכח תכליתם של ההסכמים להקנות זכאות לגימלת זקנה מיוחדת, ראוי שתבחן לעומקה על ידי הגורמים המוסמכים". טענתה השניה של התובעת היא כי יש לקבוע שבמועד בו קיבלה אשרת א/5 היא כבר היתה תושבת המדינה מעל 24 חודשים, וזאת בהתאם למבחנים שהותוו בפסיקה באשר להיותו של אדם תושב לעניין החוק.
...
התובעת מפנה בעניין זה לסעיף 10 לפסק דינו של ביה"ד הארצי בפרשת אלימזדנוב הנ"ל, שם נכתב: "לא דנו בפסק דין זה בשאלה האם יש פגם בכך שנקבעו כללים שונים לגבי הזכאות לגמלת זקנה מיוחדת בין מי שחוק השבות חל עליו לבין מי שחוק השבות אינו חל עליו. אנו סבורים כי השאלה האם קיים שוני רלוונטי בין שני סוגי התושבים האמורים לנוכח תכליתם של ההסכמים להקנות זכאות לגמלת זקנה מיוחדת, ראוי שתיבחן לעומקה על ידי הגורמים המוסמכים". טענתה השניה של התובעת היא כי יש לקבוע שבמועד בו קיבלה אשרת א/5 היא כבר היתה תושבת המדינה מעל 24 חודשים, וזאת בהתאם למבחנים שהותוו בפסיקה באשר להיותו של אדם תושב לעניין החוק.
אשר על כן התביעה נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

קצבה זו היא הרובד הראשון והבסיסי של מערכת הבטחת ההכנסה לגיל פרישה, והוגדרה כקצבה שהיא "מיסודות הביטוח הסוצאלי במדינת ישראל" (עב"ל (ארצי) 83/06 ג'אן טייץ - המוסד לביטוח לאומי (2.6.09); כן ראו את בג"צ 890/99 חלמיש נ' המוסד לביטוח לאומי, פ"ד נד(4) 423 (2000); בג"צ 5578/02 מנור נ' שר האוצר, פ"ד נט(1) 729 (2004); עב"ל (ארצי) 386/99 אילנה דונייבסקי - המוסד לביטוח לאומי, פד"ע לז 696 (2002); להיסטוריה של קצבת הזיקנה והיותה אחת הקיצבאות הראשונות שנקבעו במערך הרווחה הישראלי ראו אצל טל גולן וישראל דורון, עלייתה ונפילתה של פרשת חלמיש: 'תושבות' והזכות לקצבאות זקנה בעידן של גלובליזציה והזדקנות, משפט וממשל י' 637 (2007)).
דברי ההסבר לסעיף 245(ג) מפרטים כי "מוצע לקבוע בסעיף זה כי הזכאות לקיצבת זקנה מגיל 60 (הגיל המותנה באותה עת - ס.ד.מ) תחול על מי שצברה תקופת אכשרה כ"עובדת מבוטחת". עוד מוצע לקבוע כי כלל זה יחול על מי שקבלה קצבת נכות לפי פרק ט' לחוק, במשך 12 חודשים רצופים לפחות, בתכוף לפני שמלאו לה 60 שנים, בהתאם לקבוע כיום בתקנות הביטוח הלאומי (ביטוח ברשות לעת זקנה ושאירים), התשי"ד - 1954" (דברי ההסבר להצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 6) (ביטוח עקרת בית לעת זקנה), התשנ"ו - 1995, ה"ח 2433 התשנ"ו 126 (23.10.95)). המטרה לפיכך הייתה לערוך הבחנה בין זכויותיה של "עובדת מבוטחת" לבין זכויותיה של "עקרת הבית", שעד לאותו מועד יכולה הייתה להגיש בקשה לבטחה בביטוח זקנה רק כ"ביטוח רשות".
נוכח כל האמור לעיל, אנו מקבלים את פרשנותה של המשיבה להוראת סעיף 246(ב)(4) לחוק כפי שאומצה גם על ידי בית הדין האיזורי, וקובעים כי די בכך ששולמה לה קצבת נכות בגין ארבעת הימים שקדמו למועד הגעתה לגיל פרישה כדי לפטור אותה מתקופת האכשרה, ולזכותה בקיצבת זקנה החל מהמועד בו הגיעה לגיל פרישה (לא הייתה מחלוקת על התקיימות שאר התנאים).
...
בנסיבות העניין, אין לזקוף לחובת המשיבה את אי העלאת הנימוקים העובדתיים ומשפטיים לקיומו של "טעם מיוחד", ככל שקיימים כאלה, מאחר שההלכה במועד הגשת התובענה ועד לאחר מועד הגשת כתבי הטענות בערעור לא אפשרה הארכת מועד בשל "טעם מיוחד", ואני סבור כי יש לאפשר לה לעשות כן עתה בעקבות פסק הדין בעניין מאלו העומד במוקד חוות דעת של חברתי.
כמותו אף אני מסכים לפירוש המוצע על ידי חברתי, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, להוראות סעיף 246(ב)(4) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 - פירוש העולה בקנה אחד עם תכלית החוק כמוסבר בהרחבה בחוות דעתה של חברתי, ואף אני סבור שאין מקום לקבוע בשלב זה כי קיים "טעם מיוחד" להארכת המועד להגשת התובענה וכי לכל היותר - נוכח שינוי ההלכה - יש לאפשר למשיבה להגיש בקשה להארכת המועד להגשת התובענה.
בנסיבות הענין, ולנוכח שינוי ההלכה בפס"ד מאלו, בענין הארכת מועד "מטעמים מיוחדים", נכון יהיה לאפשר למשיבה להגיש, על פי שקול דעתה, בקשה שכזו לבית הדין האזורי שידון ויכריע בה. סוף דבר על דעת כל חברי המותב, מתקבלת פרשנות המשיבה לסעיף 246(ב)(4) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה - 1995, כפי שאומצה גם על ידי בית הדין האזורי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו