מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות לקצבת אזרח ותיק לאחר שינוי גיל

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

לאחר הגשת התביעה עניינו של התובע נבחן בשנית והוכרה תושבותו של התובע מיום 31.12.1951 עד יום 31.8.1986, ומיום 13.12.2019 ואילך.
סעיף 244 לחוק קובע את זכאות מבוטח שהגיע לגיל המזכה בקיצבת אזרח ותיק.
בעב"ל (ארצי) 273/03 נעמי דוידי נ' המוסד לביטוח לאומי (פורסם בנבו, 27.6.2004) ציינה כבוד סגנית הנשיא (בדימוס) אלישבע ברק-אוסוסקין כי יש לפרש את המונח "תושב ישראל" בהתאם למציאות בהווה - "יש לזכור כי סיגנון החיים משתנה. הניידות גוברת. יש להיתחשב בכך, בעיקר כאשר מדובר בבטחון סוצאלי ובמישנה עוצמה כאשר מדובר בקיצבת זקנה. רבים נודדים מארצם בגיל מבוגר מסיבות שונות. רבים נודדים מנימוקיה של המערערת. הם מתאלמנים ונישאים בשנית לתושבי מדינות הים. אין הגדרה ברורה לתושבות. יש להגדירה על פי התכלית. תכלית קצבת הזיקנה היא לתמוך במי שהגיע לגיל מבוגר." לשם בחינת תושבותו של אדם, לפי ההלכה הפסוקה, נידרש לבחון מהו מרכז חייו, לפי "מירב הזיקות" – הן בפן האובייקטיבי (היכן שהה פיזית האדם) והן בפן הסובייקטיבי (כוונת האדם והיכן הוא רואה את מרכז חייו) (ראו לעניין זה: עניין טייץ; עב"ל (ארצי) 363/09 עבדללה חנין צלאח עזה נ' המוסד לביטוח לאומי (פורסם בנבו, 13.3.2011)).
...
דיון הכרעה לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, במסמכים שהוגשו ובהלכה הפסוקה, הגעתי לכדי מסקנה שדין התביעה להידחות.
בהליך הקודם בדיון מיום 26.12.2019, הצהיר התובע בהגינותו לפרוטוקול כי בשלוש תקופות הוא לא שהה בישראל במהלך רובה של שנת 2019 - "הצהרתי לביטוח לאומי שאני פה תושב אבל יש לי עניינים לסגור בחו"ל שאינם תלויים בי וזה לוקח לי קצת זמן. פעם שעברה שלחתי להם מפברואר עד מאי 2019 ל-3 חודשים שהייתי כאן ואז נסעתי וחזרתי כעת." (עמ' 4 ש' 12-10) "לאחר ששמעתי את דברי ביה"ד אני מקבל את המלצת ביה"ד, ואני מתכוון להגיש תביעה חדשה לנתבע, תוך הדגשה שמעתה מרכז החיים יהיה בישראל." (ההדגשה אינה במקור – י.א.) (עמ' 4 ש' 27-26) "בשנה החולפת הייתי בישראל 3 חודשים..." (עמ' 4 ש' 28) התובע אף צירף במהלך ההליך דנן מסמך מאת מושב "תלמים" מיום 27.1.2020, בו נכתב: "ע"פ דבריו ברגע שיסיים את הטיפול בענייניו, ישראל חזן יתחיל את חייו למישרין ככל תושב בארץ ולהתבסס במשק הוריו.". דהיינו, מדובר על קשירת זיקה לישראל במושב תלמים בלשון הצופה פני עתיד, וזאת בהתאם למסמך מחודש ינואר 2020.
נוכח האמור לעיל, התביעה נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2018 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

ביום 16.1.2011, עוד קודם למועד בו תוקן גילו של המערער, הגיש המערער תביעה למשיב (להלן – המוסד) לתשלום קצבת אזרח ותיק וזכאותו אושרה החל מיום 1.12.2010.
המוסד טען מנגד כי שינוי הגיל נערך ביום 16.12.2014 והוא אינו תקף לתקופה שקדמה למועד זה; בטופס התביעה לקיצבת אזרח ותיק מיום 16.1.2014 ציין המערער כי תאריך לידתו הוא 24.11.1943 ולא פירט את התאריך 24.7.1942; הבקשה שהוגשה על ידי אביו של המערער לתיקון הגיל, בשנת 1955, נדחתה; כל פניות מוקדמות של המערער למוסד לשם שינוי גילו אינן רלוואנטיות, והיה על המערער לפנות למשרד הפנים לשם עידכון גילו ולא אל המוסד.
על כן, לא ניתן להגיע למסקנה אותה מבקש המערער לבסס על פי תיק זה. נציין עוד, כי במקרה הנוכחי אכן אין בהוראות סעיף 296 לחוק כדי לסייע למערער, ודומה שהדבר אינו נתון למחלוקת בין הצדדים, וזאת מאחר שסעיף 296(א) קובע כי: "כל תביעה לגימלת כסף תוגש למוסד תוך שנים עשר חודשים מהיום שבו נוצרה עילת התביעה". עילת התביעה בעיניינו קמה למערער רק בעת תיקון הגיל, והתביעה למוסד הוגשה בסמיכות למועד שבו נוצרה עילת התביעה, כך שלא חלה במקרה הנוכחי הוראת סעיף 296(ב)(1) לחוק, הקובע כי: "הוגשה התביעה אחרי המועד האמור בסעיף קטן (א), וקבע המוסד כי התובע זכאי לגימלה בעד תקופה שקדמה להגשת התביעה", מאחר שכאמור לעיל התביעה בעניינינו לא הוגשה בחלוף 12 חודשים מהמועד שבו נוצרה עילת התביעה.
...
על כן, לא ניתן להגיע למסקנה אותה מבקש המערער לבסס על פי תיק זה. נציין עוד, כי במקרה הנוכחי אכן אין בהוראות סעיף 296 לחוק כדי לסייע למערער, ודומה שהדבר אינו נתון למחלוקת בין הצדדים, וזאת מאחר שסעיף 296(א) קובע כי: "כל תביעה לגמלת כסף תוגש למוסד תוך שנים עשר חודשים מהיום שבו נוצרה עילת התביעה". עילת התביעה בעניינו קמה למערער רק בעת תיקון הגיל, והתביעה למוסד הוגשה בסמיכות למועד שבו נוצרה עילת התביעה, כך שלא חלה במקרה הנוכחי הוראת סעיף 296(ב)(1) לחוק, הקובע כי: "הוגשה התביעה אחרי המועד האמור בסעיף קטן (א), וקבע המוסד כי התובע זכאי לגמלה בעד תקופה שקדמה להגשת התביעה", מאחר שכאמור לעיל התביעה בענייננו לא הוגשה בחלוף 12 חודשים מהמועד שבו נוצרה עילת התביעה.
אשר על כן, לאור האמור לעיל, לא קמה למערער זכאות לקצבת אזרח ותיק רטרואקטיבית בשל תיקון הגיל, ודין הערעור להידחות.
סוף דבר – הערעור נדחה, אין צו להוצאות.

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף, התובעת לא יכלה לדעת שחישוב הזכויות מהוה הפלייה, ועל פי עדותה למדה על כך רק לאחר שנודע לה מהעיתונות על פרשת לאה פס. התובעת הוסיפה וביקשה לקבל את עמדת נציבות השויון, שקבעה כי פעולתה של הנתבעת מהוה הפלייה.
להשלמת התמונה יש להזכיר גם את הוראת סעיף 78ט'(ב)(8) לחוק הפיקוח – "הועלה גיל הפרישה לפי כל דין, יועלה גיל הזכאות לקיצבת אזרח ותיק בהתאמה; כל עוד לא הועלה גיל הפרישה לגיל 67 לגבר ולאשה, יכוסה ההפרש על ידי הגדלת הסיוע הממשלתי מעבר לסכום הנקוב בפיסקה (1) של סעיף 78יד(א), כאמור בפיסקה (2) של אותו סעיף; לענין פסקה זו, "ההפרש" – ההפרש שבין התחייבויות הקרן כפי שיהיו אם יועלה גיל הפרישה לגיל 67 לגבר ואשה לבין התחייבויות הקרן כשגיל הפרישה הוא גיל 67 לגבר שנולד בחודש מאי 1942 ואילך וגיל 64 לאשה שנולדה בחודש מאי 1953 ואילך;"
אלא שלשיטת הנתבעת, המקובלת עלינו, מקום בו עצם גיל הפרישה השונה בין גברים לנשים, מקים זכויות שונות לגברים ולנשים, ובהתייחס לגיל הפרישה המוקדם, אף הטבה לנשים (לעומת גבר שיבקש לפרוש לפני גיל 65/ 67), שינוי גיל הפרישה אך ורק בהקשר של חישוב קצבת הנכות לא יתקן את חוסר השויון, אלא ייצור עוות נוסף בזכויות שהן תלויות בגיל פרישה.
...
לטענת הנתבעת, יש לדחות את התביעה מאחר שהוראות התקנון תואמות את הוראות חוק גיל פרישה ואת סעיף 78(ט)(ב)(8) לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (ביטוח) התשמ"א – 1981.
לפיכך מקובלת עלינו טענתה של מבטחים, לפיה מקום בו המחוקק מצא להבחין בין נשים לגברים בהקשר של גיל הפרישה, אין מקום להכריז על בטלות הוראה דומה בתקנון קרן הפנסיה (סעיף 105 לסיכומי הנתבעת).
אלא שלשיטת הנתבעת, המקובלת עלינו, מקום בו עצם גיל הפרישה השונה בין גברים לנשים, מקים זכויות שונות לגברים ולנשים, ובהתייחס לגיל הפרישה המוקדם, אף הטבה לנשים (לעומת גבר שיבקש לפרוש לפני גיל 65/ 67), שינוי גיל הפרישה אך ורק בהקשר של חישוב קצבת הנכות לא יתקן את חוסר השוויון, אלא ייצור עיוות נוסף בזכויות שהן תלויות בגיל פרישה.
סוף דבר - מכל הנימוקים שהובאו לעיל, הגענו לכלל מסקנה כי דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

הכרעת הדין סעיף 206 ד' לחוק קובע "מי שזכאי לשירותים מיוחדים והגיע לגיל פרישה, לא תיפקע מסיבה זו זכותו למתן שירותים מיוחדים גם מעבר לגיל האמור."(דגש ש.ש.) סעיף 206 עצמו לחוק קובע "הישתתפות המוסד במתן שירותים מיוחדים לנכה תהיה לפי כללים, מבחנים, ובשיעורים שקבע השר". תקנות הביטוח הלאומי (ביטוח נכות) (מתן שירותים מיוחדים) תשל"ט – 1978 (להלן :התקנות), בתקנה 2א' קובעות "נכה התלוי בעזרת הזולת בבצוע פעולות יום יום ברוב שעות היממה עקב נכותו, יהיה זכאי לקיצבה מיוחדת על פי תקנות אלה אם נקבע לו אחוז נכות לפי סעיף 208 לחוק בשיעור של 60% לפחות והוא זקוק לשירותים מיוחדים." "נכה" מוגדר כמי שטרם הגיע לגיל הפרישה ובהתאם לזכאות לקיצבת השירותים המיוחדים פוקעת, ככלל, עם הגיעו של המבוטח לגיל זה. פסק דין בג"ץ 4913/18 זאב לנצ'יצקי נ' ביה"ד הארצי לעבודה ואח' (פורסם בנבו) (להלן פסק דין לנצ'יצקי) קבע בעיניין אזרח שנקט בהליך שינוי גיל לאחר שכבר החל לקבל קצבת אזרח ותיק, שלא היה זכאי לקיצבה למפרע.
...
המחלוקת האם נדחתה בדין תביעתו של התובע לחידוש גמלת שר"מ בנסיבותיו האישיות.
לטענת התובע שלילת הגמלה, הגם שנעשתה רטרואקטיבית לאור הכנסותיו, אינה משנה את העובדה שהוא היה זכאי במועד הגיעו לגיל זקנה לקצבת שר"מ. טענה זו נדחית מכל הנימוקים אשר פורטו לעיל ובפרט בפסק דין לנצ'יצקי לעיל.
דהיינו, הוכח ששיעור ההכנסות החודשיות היה בשליטתו וגם הירידה בהכנסות על פי עדותו הייתה בהגיעו לגיל 70 ולאחר מכן "גם בגיל 70 קיבלתי 48,000 ₪. כי החברה שלי הייתה בסדר. אני עובד ומכניס כסף, אני לא יכול לחיות מהכסף של הביטוח הלאומי... כל הזמן דיווחתי למס הכנסה את ההכנסות המדויקות והן היו ידועות במס הכנסה. יש לי תלושים שאני מקבל כסף, שאני מקבל משכורת." (עמ' 4 ש' 12-17)(דגש ש.ש.).
נוכח כל האמור לעיל התביעה נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

האם אותו אדם זכאי כעת לקבל קצבת אזרח ותיק למפרע, עבור התקופה שבה היה זכאי לה לפי גילו הביולוגי אך לא קיבלהּ לנוכח גילו הרישמי השגוי? זו השאלה העולה מן העתירה המונחת לפנינו, שהוגשה כנגד המוסד לביטוח לאומי, על רקע פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה (עב"ל 9551-11-16, כב' הנשיאה ו' וירט-ליבנה, כב' השופטים ר' פוליאק וח' אופק גנדלר, ונציגי הציבור א' ירון וצ' טבנצ'ניק).
אכן, תתכן קבוצה של אנשים במצב דומה לזה של העותר – שנקטו הליך לשינוי גיל רק לאחר שהחלו לקבל את קצבת האזרח הוותיק – אולם שבניגוד לעותר, לא ידעו על הטעות ברשום גילם לפני-כן. נכון הדבר כי הנימוק הנוגע לתמריצים ולחשש משיהוי רלוואנטי לגבי קבוצה זו במידה פחותה.
...
סוף דבר.
הטעמים כבדי המשקל שפורטו לעיל, שבבסיסם שיקולים של מדיניות משפטית ראויה – וביניהם ודאות, יציבות, ושמירה על תקציב מאוזן, וכי מלכתחילה, זכאות לתשלום קצבה תלויה בתנאים שונים ולא רק בגיל – מוליכים אותנו למסקנה כי ראוי שתשלומי הקצבאות לא יינתנו למפרע אלא אך ממועד השינוי והלאה.
אני מצרפת אפוא את הסכמתי לפסק דינו המלומד של חברי השופט י' הנדל, כי דין העתירה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו