פתח דבר
האם התובע, יליד 1952, בעברו לוחם אש ומפקד תחנת כיבוי אש אשר הוכר כנפגע עבודה בגין שתי פגיעות, זכאי לקיצבה מיוחדת לנפגעי עבודה מכוחו של סעיף 112 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב), התשנ"ה- 1995 (להלן- החוק) וסעיף 10 לתקנות הביטוח הלאומי (מענק מיוחד וקיצבה מיוחדת לנכים), תשכ"ה- 1965 (להלן- התקנות)?
וליתר דיוק, האם התובע אשר מוכר כנפגע עבודה (30% נכות בגין פגיעה בריאותיו ו-49% נכות בגין פריצת דיסק בעמוד שדרה מותני עם הקרנה ברגל), זכאי לקיצבה מיוחדת על פי סעיפים 10(ב) ו-10(ג) לתקנות שעניינם, בין היתר, הזקקותו של נכה ל"הסעות שלא בתחבורה ציבורית"? זו השאלה המונחת לפתחו של בית הדין.
...
יותר מכך, בסעיף 4 לכתב ההגנה נכתב כי התובע "נמצא כי הוא אינו עומד בתנאי הזכאות לגמלה מיוחדת וכן התובע נוהג, בעל רכב פרטי ואינו זכאי לקצבה מיוחדת כחלופה התחבורה הציבורית וכן במצבו הרפואי הוא גם יכול להעזר בתחבורה ציבורית"; ובדוח האח המעריך, כמו גם בסעיף 12 (ג) לכתב ההגנה נכתבה המסקנה כי "לא זקוק להסעות לדעתי, יכול לנסוע גם באוטובוס, נוסע במכוניתו."
אני ער לטענת האח המעריך בעדותו בפניי כי "התייחסתי במפורש לכך שהאדון יכול להשתמש בצורה בטוחה, מספיק בטוחה ומושכלת...יכול לנסוע גם באוטובוס...זאת הסיבה שהגעתי למסקנה הזו, זו התוצאה" (ע' 10 ש' 17-27).
שלישית, אמנם מעדותו של האח המעריך בפניי ניתן להבין כי לא עמד בפניו הפעם מסמך מסודר בדבר מחלות הרקע של התובע, כפי שעומד לפניו בדרך כלל, שכן כל שנטען על ידו כי "לרוב אני מקבל דף מסודר עם מחלות רקע, זה לרוב" (ע' 8 ש' 19-22), כאשר האח המעריך הבהיר כי "אין מקום בדוח, לצערי, בטופס הקיים אין אפשרות להתייחס לאבחנות או למחלות רקע אלא לתלונות" (ע' 8 ש' 27-30).
עם זאת, סבורני, כי יש להחזיר את עניינו של התובע לדיון מחדש אצל הנתבע, כאשר מלוא החומר יונח בפני רופאת המוסד ופקידת השיקום, לרבות פסק דין זה. בנוסף, סבורני, כי יש לערוך בחינה משלימה על ידי האח המעריך בהתאם לאמור בסעיפים 22 ו-23 לעיל, כאשר אופי הבחינה יקבע על ידי הגורמים המקצועיים והמוסמכים של הנתבע.