הם הסתירו שהמשכנתא הרשומה על הנכס אינה משכנתה רגילה בגין הלוואה שניטלה לשם רכישתו, אלא נועדה להבטחת אשראי שקבלה נתבעת 1 מהבנק להבטחת עסקיה לצד בעלה.
לחילופין, לא ביצע את הבדיקות המינימאליות הנדרשות לוודא שהם מוגנים ואינם שמים כספם על קרן הצבי.
המחלוקת העיקרית בין התובעים לנתבעת 1 הינה באשר לזכאות התובעים לפצוי המוסכם בהתאם להסכם, החזר ההוצאות שנפסקו בשני ההליכים הקודמים, פיצוי בשל הליכי סרק שניהלה כנגדם נתבעת 1, פיצוי בגין תיקון הסדק בנכס, ירידת ערך הנזק והעדר יכולת להשכירו.
בע"א 5837/86 מ. לוי ואח' נ' י.י. שרמן ואח', פ"ד מד(4) 446 דן בית המשפט העליון בהרחבה בחובותיו של עורך הדין כלפי לקוחו, וקבע כדלקמן:
"הבסיס העקרי לחבותו של עורך דין כלפי לקוחו הוא בסיס חוזי. בין עורך הדין לבין הלקוח קיים הסכם, לפיו מתחייב עורך הדין להגיש ללקוח שרותים של עריכת דין, בתמורה לשכר טירחה המשולם לו. יש והסכם זה מועלה על הכתב ויש והוא מוצא ביטויו רק בדברים שבעל פה. הבנה והתנאה מכללא בכל הסכם כזה היא כי לעורך הדין המקבל על עצמו את ייצוג הלקוח, המידה הנדרשת של ידע, מאומנות ומיומנות הנדרשים במקצוע עריכת הדין, וכי מתחייב הוא להפעיל כישורים אלה לטובת עניינו של הלקוח. התרשלות בייצוג ענייניו של הלקוח או בהפעלת מידה סבירה של מיומנות ומאומנות הגורמת נזק ללקוח, ועל אחת כמה וכמה היתנהגות שיש בה הפרת אמונים ואי יושר כלפי הלקוח עשויים לשמש עילה לתביעה בגין הפרת חוזה או בשל הפרת חובותיו כלפי לקוחו. בסיס אחר לחבות עורך הדין, יכול שיהיה במעשה עוולה כגון רשלנות מקצועית של עורך דין המקים לטובת הנפגע עילת תביעה נזיקית, על פי עוולת הרשלנות, או אחרת, אשר בפקודת הנזיקין. עוולה זו חלה במקרה של רשלנות מקצועית, אם מתקיימים היסודות הנדרשים לכך" .
"מחובתו של פרקליט לגלות יוזמה ותשומת לב כדי להדריך את הלקוח בכל הנוגע לאופן ביצועה של התחייבות חוזית"(רע"א 1233/91 אהרון ג'רבי נ' הרצל בן דוד, פ"ד מה(5)661, 666 [1991]); "נידרש עורך הדין להזהיר את לקוחו ולהסביר לו את מכלול הסכויים והסיכונים שבבחירתו, כדי לעמוד בסטאנדארט המיומנות והזהירות הנידרש ובכך להמנע מחבות ברשלנות מקצועית. חובה זו היא למעשה חובת אזהרה הנובעת מחובת הזהירות של עורך הדין. כך, נקבע כי עורך דין חייב להשתמש במיומנות מקצועית סבירה כדי לשמור על זכויות לקוחו, ויצא ידי חובתו רק אם הזהיר את לקוחו, והלה עמד על רצונו להכנס לעסקה" (ע"א 7633/12 קבוצת גיאות בע"מ נ' גולדפרב לוי, ערן, מאירי, צפריר ושות', עורכי דין בע"מ, [פורסם בנבו], 16.9.14).
עם זאת, איני סבורה כי עסקינן בהטעיה מכוונת של נתבע 2 כלפי התובעים, כאשר התובעים כשלו מלהוכיח טענה זו.
יוער כי היתנהלות נתבע 2 שזכתה להתייחסות בהליך הראשון הייתה רק לעניין העיכוב בתשלום והאחריות בגינו, כאשר בית המשפט לא קבע כל ממצא באשר להתנהלות שיש בה להעיד על רשלנות, ואף אני סבורה כי אין הדברים מגיעים לידי כך.
לאור האמור, סבורני כי נתבע 2 הבטיח מנגנון שיאפשר לתובעת 1 והמנוח לקבל חזקה בנכס עובר לתשלום האחרון, מנגנון שיבטיח בצורה בטוחה ומאוזנת את האינטרסים של הצדדים, וזאת כדי לאפשר העברת הזכויות בנכס, וכך נעשה בסופו של יום.
...
עם זאת, איני סבורה כי עסקינן בהטעיה מכוונת של נתבע 2 כלפי התובעים, כאשר התובעים כשלו מלהוכיח טענה זו.
יוער כי התנהלות נתבע 2 שזכתה להתייחסות בהליך הראשון הייתה רק לעניין העיכוב בתשלום והאחריות בגינו, כאשר בית המשפט לא קבע כל ממצא באשר להתנהלות שיש בה להעיד על רשלנות, ואף אני סבורה כי אין הדברים מגיעים לידי כך.
לאור האמור, סבורני כי נתבע 2 הבטיח מנגנון שיאפשר לתובעת 1 והמנוח לקבל חזקה בנכס עובר לתשלום האחרון, מנגנון שיבטיח בצורה בטוחה ומאוזנת את האינטרסים של הצדדים, וזאת כדי לאפשר העברת הזכויות בנכס, וכך נעשה בסופו של יום.
סוף דבר
התביעה מתקבלת בחלקה.
התביעה כנגד נתבע 2, נדחית.