הנתבע גם ידע כבר אז (ינואר 99'), כי שאר הערבים מפרים את ההסדר שהושג עם הבנק, שכן אין מחלוקת כי הוא קיבל את מכתב הבנק מיום 19.1.99 שציין זאת במפורש (נספח ו' לבקשה של הנתבע לצרוף תצהיר נוסף שסומנה במ/1) ואף ענה על מכתב זה.
לפיכך, בתם ההתכתבות האחרונה עם הבנק ובמועד נתוק המגע בינו ולבין הבנק בחודש ינואר 99' (עד הגשת התביעה בשנת 2004), לא הייתה לנתבע כל סיבה לחישוב שהבנק לא יגיש כנגדו תביעה אלא להפך.
ראה בעיניין זה דברים שנקבעו על ידי כב' השופט אילן רונן בת.א. (ת"א) בנק המזרחי המאוחד בע"מ נ' שמחה סימן טוב – פורסם בנבו: "לחבותו של לקוח בריבית פיגורים משמעות ותוקף רק במצב בו מתברר שהלקוח הפר התחייבויותיו כלפי הבנק, וכך גם נתפס החיוב כפצוי מוסכם. פיצוי על הנזק שעלול להגרם לבנק עקב אי עמידת הלקוח בהתחייבויותיו (ראו למשל: ת.א. (מרכז) 26401-10-09 זאבי תיקשורת אחזקות בע"מ (בכינוס נכסים) נ' בנק הפועלים בע"מ [פורסם בנבו] 21.7.13, פסקה 53 בפסק הדין; בש"א (ת"א) 2024/10 פנחס כץ נ' בנק לאומי לישראל [פורסם בנבו] 13.6.2002). ומכאן גם סמכותו של בית המשפט להתערב בחבות זו, על יסוד סעיף 15 בחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970".
הנתבע לא הוכיח ואף לא טען כי חויב בריבית חריגה או ריבית פיגורים.
בהקשרים הנ"ל יש מקום להפנות לדברים שנקבעו על ידי כב' השופט אריאל צימרמן בת.א. (ת"א) 33732/05 בנק הפועלים בע"מ נ' בכר משה-פורסם בנבו וזאת בהסתמך על הילכות בית המשפט העליון ואשר יפים לעניינינו:
"25. שאלה זו היא במידה מסוימת שיחזור של השאלה הקודמת: האם יש מקום לכך שבית המשפט יתערב בתנייה החוזית שמכוחה טוען הבנק לזכות לגבות ריבית חריגה גם בתקופת ההיתדיינות המשפטית? שוב, קיים פער בין האפשרות העיונית להשיב על השאלה האמורה בחיוב, לבין היכולת למחול לנתבע על מקצת החוב במקרה הקונקרטי. 26. אין חולק על כך שניתן לראות בריבית פיגורים מוסכמת משום פיצוי מוסכם, כזה שבית המשפט מוסמך להתערב בו מכוחו של סעיף 15(א) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1970 (ראו לדוגמה: ע"א 18/89 חשל חברה למסחר ונאמנות בע"מ נ' פרידמן, פ"ד מו(5) 257 (1992)). אין חולק גם שמבחינה עיונית, התמשכות הליכים משפטיים יכולה להיות אחת העילות להתערבותו של בית המשפט בריבית הסכמית חריגה (ראו: ע"א 275/83 עריית נתניה נ' "סחף" חברה ישראלית לעבודות פיתוח בע"מ, פ"ד מ(3) 235 (1986)).
כפי שכבר פירטתי בהקשר שונה אם כי דומה באחד הפרקים הקודמים של פסק הדין, אין מחלוקת כי הנתבע ידע כבר בשנת 1999 כי קיים חוב של החברות, כי הבנק פועל לגבייתו, כי הסדר שנערך עם הערבים הופר וכי לפי ההסדר, הפרתו תגרור הליכי לפי סעיף 6 להסדר גביית החוב לרבות ריבית מירבית על החוב.
התביעה שכנגד
על רקע כל הממצאים העובדתיים שלי והמסקנות המשפטיות שגזרתי ביחס לתביעה ובפרט הממצא שלפיו הערבות הבנקאית לא אבדה ולא נעלמה, אלא הוחזרה לאחר שסכומה הועבר לחשבון הבנק, נשמט הבסיס תחת התביעה שכנגד, שכל כולה מסתכמת על הטענה שלפיה לו הערבות הבנקאית הייתה נפרעת בחשבון ולו הבנק היה תופס את כל המכונות ומממש אותן, לא היה לחברות חוב לבנק אלא יתרת זכות של מזומנים, או אז היה בידי הנתבע לקבל חזרה את הלוואות הבעלים שנתן לחברות בסכום של מעל 700,000 ₪ או חלקן.
...
הנתבע ישלם לתובע את סכום התביעה, בסך של 680,781 ₪, בצירוף ריבית כמפורט בסעיף 19 לתביעה וזאת מהגשת התביעה ביום 26.2.04 ועד לתשלום בפועל.
כמו כן, ישלם הנתבע לתובע את אגרות המשפט בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין ממועד תשלומן על ידי התובע לגזברות ועד לתשלום בפועל לידי התובע וכן כל הוצאה אחרת שתאושר על ידי בית המשפט ככל שתאושר.
כן ישלם הנתבע לתובע שכר טרחת עו"ד ריאלי וסביר בסך של 50,000 ₪ וזאת בהתחשב בכלל הנסיבות ולרבות בתוצאה, בהיקף הכספי של החוב ובמשכם והיקפם של ההליכים.