בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
עת"מ 50650-02-12 פונדק נ' מדינת ישראל ואח'
בפני
כב' השופטת יהודית שיצר
העותר
אבישי פונדק
ע"י ב"כ עו"ד שרון מאירי
המשיבים
1.מדינת ישראל - משהב"ט – אגף השקום
2.אלי סבן ראש תחום רכב רפואי באגף השקום במשרד הביטחון
ע"י ב"כ עו"ד שרה בלו ודרור גרניט מפרקליטות מחוז ת"א (אזרחי)
פסק דין
לפי נוהל הוראת אגף השקום מס' 56.02 מיום 1.1.03 (נספח א' לתשובת המשיבים לעתירה, להלן: "הנוהל") זכאי כל נכה המוכר ע"י המשיבה למימון רובו של רכב רפואי.
לפיכך ביקש העותר מהמשיבה כי תערוך לו בדיקה של מהנדס רכב מטעמה במקום מושבו הקבוע בארה"ב. במסגרת בדיקה כזו בוחן המהנדס כניסה ויציאה של הנכה ממספר דגמי רכב, ובהתאם לכך ממליץ מהו הדגם שמתאים לו. המשיבה סירבה לבצע את הבדיקה בארה"ב בנימוק שלפי נהליה, הבדיקה של מהנדס הרכב מתבצעת בישראל בלבד, ובטרם הבדיקה העותר צריך להתייצב לפני ועדת החריגים אשר מתכנסת בארץ בלבד לידון בבקשתו.
...
דיון
פס"ד נאמן
אינני מקבלת את טענת העותר כי החלטות המשיבה נוגדות את קביעות כב' ביהמ"ש העליון בפס"ד נאמן.
לפי פס"ד נאמן על המשיבה לקבוע הנחיות חדשות (נוהל) ביחס לזכאות לרכב לנכים תושבי חו"ל. עוד צויין בפס"ד זה כי אין מתחייבת קביעה כי כל נכה זכאי בהכרח לרכב במדינה בה הוא מתגורר, אלא רק שעל המשיבה לגבש תוכנית חדשה שלא תהיה בה הפלייה בשל מגורי הנכה בחו"ל. כך קובע כב' השופט ג'ובראן בפס"ד נאמן:
"כאמור לעיל, משמקבלים אנו כי אמת המידה הראויה הינה השימוש ברכב ולא המדינה בה יעשה שימוש זה – קביעה אשר "באמצעותה" יש בידינו לדחות את תביעתו של המשיב לזכאות לרכב בתקופה בה מצוי הוא בישראל, מאליה מתבקשת הקביעה כי יש להכיר בזכאות העקרונית לרכב רפואי במדינה בה אין כל מניעה הנכה יעשה בו שימוש.
העותר ציין (בסע' 3.9-3.8 לעתירה) כי טיפולים רפואיים הוא מקבל מהמשיבה בארה"ב ע"י רופאים אמריקאיים, והוא לא נדרש לצורך כך להגיע לארץ, ולפיכך טוען כי גם בדיקה של מהנדס רכב מטעם המשיבה צריכה להתבצע בארה"ב. אינני מקבלת את ההשוואה בין הדברים.
מאחר שממילא הגעתי למסקנה כי יש לדחות את העתירה לגופה, מתייתר הצורך לדון בטענת המשיבה לסילוק העתירה על הסף בשל העדר תצהיר כדין ובמועד.
סיכום
לאור כל האמור לעיל, במצטבר, אני דוחה את העתירה.