מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות להשבת היטל השבחה בגין הפסקת שימוש חורג

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

· כאשר בהיטל השבחה עקב התרת שימוש חורג עסקינן, קבלת היתר לשימוש חורג מהוה מימוש זכויות לצורך החלת חובת תשלום (סעיף 1 לתוספת השלישית).
לסיכום, הואיל ובסמוך להפסקת השמוש החורג הודיעה התובעת לרשות התיכנון המוסמכת על הפסקת השמוש החורג; הואיל והיא הבהירה הבהר היטב שאין בכוונתה להמשיך בשימוש החורג בעתיד; הואיל והיא חזרה על הדבר מספר פעמים במשך חודשים ארוכים; והואיל ובפועל אכן נפסק כל שימוש חורג בנכס; זכאית התובעת להשבה של היטל ההשבחה ביחס לתקופה בו לא נעשה שימוש חורג, וזאת ללא צורך בהגשת בקשה "פומרלית" לביטול ההיתר, וללא תלות במועד בו החליטה הנתבעת לבטל את ההיתר.
...
סוף דבר התוצאה מכל המקובץ לעיל היא שהתביעה מתקבלת ברובה.
אני מורה לנתבעת מס' 2 לשלם לתובעת סך של 1,096,159 ₪, בצירוף הפרשי ריבית והצמדה לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961, מיום 25.7.12 ועד היום.
אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת שכ"ט עו"ד בסך 45,000 ₪, וכן החזר האגרה ששולמה על ידי התובעת בהליך זה, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית ממועד תשלום האגרה ועד מועד פסק הדין.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

טוענת המערערת כי ועדת הערר היתעלמה מסתירה בשומתו של השמאי המכריע שבה קבע כי השמוש המיטבי בנכס במצב הקודם הוא "הריסת המבנה וניצול הזכויות הנוספות" ומנגד קבע כי יש להפחית 10% משווי הזכויות בנכס, בגין הכללת הנכס ברשימת השימור (סעיפים 38–39 לסיכומי המערערת).
סעיף 2(א) לתוספת הרביעית קובע כי "דין תכנית לשימור אתרים, כדין תכנית מתאר מקומית (להלן – תכנית לשימור)." סעיף 1 לתוספת השלישית לחוק, הדן בהיטל השבחה, מגדיר 'השבחה' "[כ]עליית שוים של מקרקעין עקב אישור תכנית, מתן הקלה או התרת שימוש חורג" ובהמשך מוגדרת 'תכנית' "תכנית מתאר מקומית או תכנית מפורטת ולמעט תכנית כוללנית." מכל האמור, ברי כי על מנת להשפיע על שווי הנכס בהתייחס להיטל השבחה, נדרשה תכנית מאושרת כדין.
הפסיקה התייחסה, אפוא, לאותם מקרים בהם היתחשבות בציפיות השוק לעלייה בשווי המקרקעין בשל הליכים תיכנוניים , גורמת להפחתה משמעותית בהיטל ההשבחה, בשל עלייה שווי הנכס בשוק החופשי.
התיק יוחזר לועדת הערר לקביעת הוראות באשר לחישוב היטל ההשבחה, לאור המפורט בפסק הדין.
...
בעניין זה נקבע בעת"מ (י-ם) 8415/08 ציון וייצמן נ' הוועדה המחוזית לתכנון ובניה ירושלים (פורסם בנבו, 23.12.2008): "אני סבור שהסדרי השימור הנכללים בחוק הם הסדרים ממצים, שאינם מאפשרים הטלת מגבלות תכנוניות מטעמי שימור שלא במסגרת ההסדרים הסטטוטוריים הקבועים בחוק, היינו שלא במסגרת תכנית...
ועדת הערר ציטטה בהסכמה קטע זו מהשומה המכרעת, והוסיפה כי היא אינה מקבלת את "טענות העוררת לפיה נושא השימור עלה אך ורק במסגרת הליכי אישורה של תכנית זו". אין בידי לקבל קביעה זו של ועדת הערר, שכן אין כל נפקות לשאלה האם נכלל הנכס כבניין לשימור ברשימת השימור, אם לאו.
סוף דבר: הערעור מתקבל בחלקו.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ובלשון המערערת: "העובדה כי לזכויות שניתנו בתכנית תא/2783 נקבע מקדם דחיה בשל חוסר זמינות מיידי, אינה משקפת הפחתה של החיוב אשר יש להשלים בעתיד לכשתוקנה הזמינות, אלא מייצגת הוון ומחיר הכסף המשתלם לועדה המקומית בערכי יום אישור התכנית למרות שעדיין לא ניתן להוציאה אל הפועל". מכאן, לטענת המערערת, הדרישה לתשלום היטל השבחה בגין תכנית 4305 אינה מהוה "השלמה" לעניין הזמינות, אלא דרישה לכפל היטל השבחה.
אבהיר, הפסיקה הבחינה בין שני סוגים של פעולות משביחות, פעולות אשר מנויות בתוספת השלישית כאקט שבגינו ניתן לגבות היטל השבחה (בעיקר אישור תכנית, הקלה ושימוש חורג), ופעולות משביחות בגינן לא ניתן לגבות היטל השבחה (כגון, אישור תשריט חלוקה או ביצוע עבודות פיתוח).
בנסיבות אלו, לא מצאתי לנכון להחזיר את השומה לשמאי המכריע על מנת שיישום פעם נוספת את היטל ההשבחה לפי השיטה המסורתית.
...
לפיכך, המערערת נותרה למעשה עם כמעט אותו שטח גג, אלא שכעת ניתן לנצל חלק ממנו כמרפסת גג במפלס הקומה החלקית, אשר קביעת השמאי כי זה שווה יותר משטח גג, ללא גישה ישירה, מקובלת עליי, ומכאן ברור כי קיימת השבחה תכנונית.
סיכום והוצאות לאור האמור והמנומק לעיל, אני דוחה את הערר על כל חלקיו.
אשר על כן, אני קובע כי המערערת תשלם למשיבה שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט בסך של 35,000 ₪ (כולל מע"מ).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

למכתבו צירף ב"כ הנתבע הודעת דוברות של רמ"י לגבי פעילות רמ"י להסרת מכולה שפעלה שלא כדין במקרקעי רמ"י בגליל המערבי, כאשר מההודעה עולה לכאורה כי המכולה הוחזרה לבעליה לאחר שזה הבטיח להפעילה רק בשעות היום.
כן נקבע בסע' 12 לחוזה החכירה כי הקבוץ לא יהיה רשאי להעביר לאחר, להחכיר, להשכיר או להרשות שימוש בחלק ממקרקעין, למעט רשות שימוש לקבוצות נוער, אולפן וכיו"ב. כן נקבע בסע' 12ב כי חרף האמור לעיל יהיה רשאי הקבוץ מדי פעם לאחר קבלת אישור של רמ"י, להעביר בדרך של החכרת משנה את זכויותיו שבחוזה לגבי שטח המשמש כמפעל, "לתאגיד שהשליטה הבלעדית בו היא בידי הקבוץ.". כלומר: הובהר מראש כי אין מקום להפעלה של עסק מעין זה ע"י חבר קבוץ, כאשר העסק איננו מצוי בשליטת הקבוץ.
באשר לטענתו של הנתבע כי הקבוץ לא יידע אותו בדרישת הפינוי מטעם רמ"י, לא אוכל לקבל טענה זו גם כן. בהקשר זה אבהיר כי ביום 18.1.18 הודיע הקבוץ לנתבע במכתב כי הדוכן וסביבתו מהוים שימוש חורג וכי הועדה המקומית לתיכנון ובניה שורקות דורשת היטל השבחה בגין כך. כמו כן וכאמור לעיל, ביום 11.3.18 היתקיימה ישיבה בין הנתבע לבין נציגי הנהלת הקבוץ, עמיר גן וצבי אמסלם.
אמנם הנתבע איננו חתום על חוזה החכירה מול רמ"י, אולם במסגרת הסכם ההרשאה מוזכר מעמדה של רמ"י פעמיים: פעם אחת בקשר לתשלום דמי שימוש חורג לרמ"י (סע' 1.1 להסכם), ופעם שנייה ביחס להתכנות דרישת רמ"י להפסקת פעילות הדוכן (סע' 8.1 להסכם).
...
באשר להוצאות ההליך, ובשים לב לכך שלא היה מקום להגיש את התביעה שכנגד, בהיותה נעדרת עילה, העדר יריבות מול רמ"י, העדר נזק, והעלאת טענות סרק מן הגורן ומן היקב, שחלקן שגויות וחלקן נעדרות כל בסיס, ובשים לב לכך שבמסגרת ההליך שלפניי התנהלו 4 דיונים, ובכלל זה, שני דיוני הוכחות, הוגשו תצהירים מטעם כלל הצדדים שלעניין ומצאתי כי הנתבע האריך את ההליכים שלא לצורך ופעל בניגוד להוראות תקנה 4 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018, בנצלו לרעה את ההליך המשפטי ואף הגיש תביעה שכנגד ללא שום עילה ובהעדר יריבות מול רמ"י, הרי שאין מנוס מלהביא עניין זה בחשבון.
עם זאת ולפנים משורת הדין ונוכח מצבו של הנתבע, אני מורה לנתבע ולתובע שכנגד לשאת בהוצאות ושכר טרחת כל אחד מהבאים: הקיבוץ ורמ"י, בסך של 23,400 ₪, כל אחד.
בנסיבות העניין אני מורה על פיצול סעדים, כמבוקש.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2023 בשלום רמלה נפסק כדקלמן:

ביום 25.3.18, נערכה שומת היטל השבחה בגין השמוש החורג לתקופת 5 השנים מיום 22.6.16 עד 22.6.21.
בהמשך, ביום 14.3.19 הודיע הנאשם על החלטתו להפסיק את השמוש החורג, ובקש החזר היטל ההשבחה ששילם בגינו.
ב"כ הנאשם מפנה לרע"פ 8655/13 מד"י נ' חג' יחיא (14.6.15) על מנת לתמוך בטענתו לפיה משהודיע הנאשם כי הוא מתכוון להפסיק את השמוש החורג, היה על הועדה המקומית להיתכנס לשם "ביטול ההחלטה" למתן היתר לשימוש החורג, ולאפשר לו זכות טיעון.
השני – הנימוק המרכזי להקמת ההגנה מן הצדק בעיניין מרום היה נעוץ בכך שההיטל נגבה באופן סופי ולא באופן מותנה: "ההיטל נגבה בפועל ובאופן מוחלט, לא באופן זמני, לא תוך הבטחה להשיבו אם לא יתקבל ההיתר המיוחל, אלא כאמור באופן מוחלט על פי החלטת הוועדה ... ובצדק ראה בימ"ש קמא במסמך זה אישור שילטוני לשימוש חורג לתקופה של 3 שנים. צדק בימ"ש קמא משמצא סתירה בלתי ניתנת לגישור בין גביית היטל ההשבחה מחד באופן סופי ומוחלט, לבין הגשת כתב האישום הפלילי מאידך". בשונה מכך, ראינו קודם כי במקרה דנן גביית ההיטל לא נעשתה באופן סופי, כי אם להיפך – הוצע לנאשם שוב ושוב לקבל החזר, והוא מיאן.
...
כל הנימוקים הללו, מובילים למסקנה לפיה לא קמה לנאשם הגנה מן הצדק.
סיכומו של דבר אין חולק על כך שהנאשם המשיך בשימושים האסורים המפורטים בכתב האישום, גם לאחר כניסתו של הצו השיפוטי לתוקפו.
לפיכך, אני מרשיעה את הנאשם בשתי העבירות שבכתב האישום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו