האם זכאית התובעת, שיצאה לשמירת הריון ארוכה של שישה חודשים, וזאת לאחר שעברה תאונת דרכים קשה כעשרה חודשים קודם לתחילת ההריון, לגימלת שמירת הריון?
התשתית העובדתית
לאחר שפקיד התביעות של הביטוח הלאומי דחה ביום 11.8.22 את תביעתה לקבלת גמלה לשמירת הריון, הגישה התובעת את התביעה שבפנינו, שבגידרה הגיעו הצדדים להסכמה על התשתית העובדתית הבאה:
התובעת, ילידת 1995, עבדה בזמנים הרלוואנטיים לתביעה כמזכירה במשרד עו"ד.
התובעת ילדה בשעה טובה כיום 31.8.22.
עמדת המומחה, לפיה במצב דברים זה, היתה התובעת בסיכון כבר מתחילת ההריון "למעוד להתקל בחפצים וליפול גם בהליכה וגם בטיפוס מדרגות" וזאת כתוצאה מהכאבים, וכי מצב רפואי זה סיכן הן את האשה והן את עוברה" נראית לי הגיונית וסבירה.
זאת, אפילו אניח, לטובת הנתבע, כי לא כל מומחה היה מגיע בהכרח לאותה המסקנה;
רביעית אוסיף כי במקרה שלפניי, הנתבע הודיע ביום 26.12.23, במהלך ההיתדיינות ולאחר עיון בחוות-דעת המומחה, כי הסכים "לפנים משורת הדין לבוא לקראת התובעת בשים לב לזמן הקצר יחסית שחלף בין התאונה לבין ההיריון, והכאבים שיתכן שהוחמרו במהלך ההריון יותר מאשר באשה הרה רגילה – והסכים לאשר את הגימלה משבוע 28 להריון, דבר המאזן בין תלונותיה, הממצאים והשלב בהריון בו הייתה נימצאת". המדובר בהודעה שהוגשה לאחר הוועצות רפואית, הסכים כי במקרה שלפנינו היה סיכון מסוים לאשה ולעוברה במהלך ההריון, באופן שהצדיק הכרה בשמירת הריון, דהיינו המחלוקת בין הצדדים איננה עוד בדבר עצם ההכרה, אלא בשאלה מאיזה שבוע של ההריון להכיר, האם מהשבוע ה-28 כפי שיטת הנתבע, או כבר מהשבוע ה-14 כפי שיטת המומחה מטעם בית-הדין.
...
הבקשה הועברה לתגובת התובעת, ולאחר שזו הגישה התנגדות מנומקת, ניתנה החלטה הדוחה את הבקשה, כדלקמן:
"לאחר עיון בטענות הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין בקשת הנתבעת למינוי מומחה אחר להידחות. בניגוד לטענות הנתבע, לא מצאתי כי תשובות המומחה הינן לאקוניות או אינן מתיישבות עם השכל הישר. להיפך, מצאתי כי חוות-דעתו ותשובותיו לשאלות ההבהרה מפורטות ומנומקות רפואית, אף אם המסקנות אינן לרוחו של הנתבע.
דיון והכרעה
לאחר עיון בסיכומי הצדדים, הגעתי לכלל מסקנה כי דין התביעה להתקבל, ואנמק:
ראשית על פי ההלכה הפסוקה, בכל הנוגע לשאלות רפואיות, על בית-הדין ליתן משקל מכריע לחוות-דעתו של המומחה מטעמו, ולמעט במקרים חריגים ומובהקים שבהם ברור כי נפל בה פגם, יש לפסוק על פיה;
שנית במקרה שלפניי, הונחה חוות-דעת מנומקת לפיה דין התביעה להתקבל, ובהמשך לה ניתנו מענים מפורטים וברורים לסדרת שאלות הבהרה שהפנה הנתבע אל המומחה.
זאת, אפילו אניח, לטובת הנתבע, כי לא כל מומחה היה מגיע בהכרח לאותה המסקנה;
רביעית אוסיף כי במקרה שלפניי, הנתבע הודיע ביום 26.12.23, במהלך ההתדיינות ולאחר עיון בחוות-דעת המומחה, כי הסכים "לפנים משורת הדין לבוא לקראת התובעת בשים לב לזמן הקצר יחסית שחלף בין התאונה לבין ההיריון, והכאבים שיתכן שהוחמרו במהלך ההריון יותר מאשר באישה הרה רגילה – והסכים לאשר את הגמלה משבוע 28 להריון, דבר המאזן בין תלונותיה, הממצאים והשלב בהריון בו הייתה נמצאת". המדובר בהודעה שהוגשה לאחר היוועצות רפואית, הסכים כי במקרה שלפנינו היה סיכון מסוים לאישה ולעוברה במהלך ההריון, באופן שהצדיק הכרה בשמירת הריון, דהיינו המחלוקת בין הצדדים איננה עוד בדבר עצם ההכרה, אלא בשאלה מאיזה שבוע של ההריון להכיר, האם מהשבוע ה-28 כפי שיטת הנתבע, או כבר מהשבוע ה-14 כפי שיטת המומחה מטעם בית-הדין.
סוף דבר
התביעה מתקבלת, במובן זה שנקבע כי התובעת היתה זכאית לגמלת שמירת הריון החל מהשבוע ה- 14 (28.2.22) ועד הלידה.