מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות לגמלת אזרח ותיק מיוחדת לתושבת שאינה יהודיה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן יש לבחון האם זכאים התובעים לקיצבת אזרח ותיק מכוח ברית ידידות, מסחר וספנות מיום 23.08.1951 (כתבי אמנה 34 כרך 2 עמ' 15) (להלן – האמנה), שנחתמה בין ישראל לארצות הברית.
הקריטריונים לקבלת הזכאות לקיצבת הזיקנה לפי המכתב מטעם המשיב מיום 24.09.2017 הם: מי שהתחיל לקבל קצבת זקנה; מי שהיה תושב בעת אישור הקצבה; מי שעזב לארה"ב. לא מפורט פרק הזמן הנידרש מעת הנקודה בה החל האזרח לקבל את הקצבה ועד למועד יציאתו את הארץ לארה"ב. הדבר עולה גם מאתר האנטרנט של הנתבע על כן, אין נפקות לכך שיצאו מהארץ לאחר קבלת מעמד תושב חוזר, שכן זכאים הם על פי החוק והאמנה לקבלת קצבת הזיקנה.
התובעים לא היו תושבים ולא קיבלו קצבת זקנה, מאחר וזו נשללה באופן רטרואקטיבי.
עוד נציין כי משעה שהתושבות נבחנת בהתאם למבחן מירב הזיקות, למקום המגורים מוענק משקל מיוחד לפיכך, המתגורר מחוץ לישראל , לא יוכר כתושב )עב"ל (ארצי) 13192-07-19 עיסא – המוסד לביטוח לאומי, פס' 17 (10.8.2021)).
אשר לטעונת התובעים ביחס לאמנת הידידות וחבות המוסד לתשלום הסכומים מכוחה ולאורה , נדגיש כי בעיניין דב"ע נ"ז/0-39 יהודית שיינברגר – המוסד, פד"ע ל"ב 289 נפסק כדלקמן: "לא ניתן להסתמך על אמנת הידידות כמקור משפטי היכול להקנות לשיינברגר זכויות לקיצבת זקנה משום ש"ההוראה שבאמנה ובהסכם הבצוע אינן חלק מהדין החל במדינת ישראל, אלא נורמות במישור הבנלאומי. גם כאשר מותנה בהסכם בינמדינתי או בין לאומי שיש להעניק זכויות מוגדרות לאנשים מסוימים, נשארת ההיתחייבות הכלולה בהסכם בגדר התחייבות בינלאומית ותו לא. אין האנשים הנוגעים בדבר רוכשים לעצמם כל זכות של ממש על יסוד ההסכם ואין הם יכולים לממש זכות כזאת בבית המשפט אם בתורת נהנים על פי ההסכם או אחרת " (בג"ץ 419/83 דורון ואח' נ' המפקח על מטבע חוץ, בנק ישראל ואח' [1], בעמ' 333 סעיף 19).
...
נבהיר כי לאור שהות התובעים בארץ למשך 7 ימים בלבד , מבלי שהוכח כי מדובר בעזיבה זמנית לצורך טיפול רפואי דחוף, ומשלא הוכחה זיקה משמעותית וקבועה למדינת ישראל ואף לא קשר פורמאלי כלשהו, התוצאה היא כי דין התביעה להידחות.
לאור האמור לעיל, התוצאה היא כי לא ניתן להסתמך על אמנת הידידות כמקור משפטי מחייב מכוחו זכאים התובעים לקבלת קצבת זקנה, וזאת משעה שמדובר באמנה בינלאומית אשר לא תורגמה לחיקוק ולא הותקנו תקנות למתן תוקף להוראות האמנה.
סוף דבר לאור האמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבע טוען, כדלקמן – - התובעת אינה זכאית לקיצבת זקנה מיוחדת לפי ההסכמים השונים, היות שלא ניתן לראותה כ"תושבת ישראל" במשך 24 חודשים, במועד שבו הוגשה תביעתה לגימלת אזרח ותיק מיוחדת – ביום 14.6.2021; - רישיון הישיבה הארעי ניתן לתובעת רק ביום 10.2.2021, ורק במועד זה היא החלה ליצבור את פרק הזמן הנידרש, של 24 חודשי שהייה בארץ.
" בעיניינם של עולים לארץ, שאינם זכאים לקיצבת אזרח ותיק מכוח הוראות חוק הביטוח הלאומי, ובשל אי-צבירת תקופת אכשרה מספקת, נחתמו מספר הסכמים, כמתואר להלן: - הסכם ראשון נחתם ביום 5.7.1978 בין הסוכנות היהודית לבין הנתבע (להלן: "הסכם 1978").
" נדגיש, כי מדובר בתוצאה מפורשת של כוונת המחוקק, ונפנה גם לדברי ההסבר להצעת החוק, שם צוין, כדלקמן: "לנוכח הוראות חוק הביטוח הלאומי וחוק ביטוח בריאות ממלכתי, על המוסד לביטוח לאומי לקבוע האם אדם הוא תושב ישראל, אם לאו, שכן לקביעה זו השלכות על זכאותו של אדם לפי החוקים האמורים. שהייה של אדם בישראל אם אינו אזרח ישראלי היא מכוח חוק השבות, התש"י-1950 או מכוח חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, ולפיו ניתנות אשרות שונות לשהייה בישראל. יחד עם זאת, אין בחוק הביטוח הלאומי כללים אחידים ובהירים לפיהם ניתן לקבוע מי מבעלי האשרות הנו תושב ישראל ומי אינו כזה. לפיכך, מוצא לקבוע בחוק הביטוח הלאומי מי מבעלי האשרות האמורות אינו תושב ישראל"[footnoteRef:10].
] גם בפסיקה עניפה ורחבת-הקף של בית המשפט העליון ושל בית הדין הארצי לעבודה, שתיסקר בהמשך הדברים, הובהר כי הזכאות לגימלת קצבת אזרח ותיק יכולה להיות מוענקת רק למי שהנו "תושב ישראל" לפי הגדרת חוק הביטוח הלאומי.
...
ראו בעניין זה קביעתו של בית הדין האזורי בירושלים בעניין עליאן: "... [ש]הוראות סעיף 2א לחוק אינן מאפשרות הפעלת שיקול דעת כאמור. הוראת סעיף 2א לחוק שוללת ההכרה בתושבות במקרים המתוארים שם, גם אם לפי מבחני הפסיקה לבחינת מרכז חיים, ניתן היה להגיע למסקנה של קיום תושבות"[footnoteRef:14].
עם זאת, מטעמי הרמוניה חקיקתית, ואף לאור העמדה המוצהרת – הן של המחוקק והן של בית המשפט העליון ובית הדין הארצי לעבודה, אנו סבורים כי יש לפרש את הוראות הסכם 1980 ברוחו של חוק הביטוח הלאומי.
] לסיכום – תביעתה של התובעת להענקת קצבת זקנה מיוחדת, על בסיס הטענה כי יש לראותה כתושבת ישראל החל מעת הגעתה לישראל, דינה להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 24.5.18 דחה הנתבע את התביעה לגימלת הבטחת הכנסה (ההודעה נספח ב' לכתב התביעה), וזאת בין השאר מהטעם שהתובע אינו תושב בישראל במשך 24 חודשים רצופים, תנאי לתשלום הגימלה לפי הוראת סעיף 2(ב) לחוק הבטחת הכנסה, התשמ"א - 1980.
חריגים לכלל זה הוסדרו בשלושה הסכמים הקובעים זכאות לגימלת זקנה מיוחדת: ההסכם הראשון משנת 1978 (להלן – הסכם 1978) המסדיר את זכויותיו של עולה חדש לפי חוק השבות, תש"י – 1950 (להלן- חוק השבות) לקבלת גמלה מיוחדת; ההסכם השני משנת 1980 (להלן – הסכם 1980), בו נקבע כי הזכאות לגימלה מיוחדת תקום גם לתושב ישראל שחוק השבות לא חל עליו, וזאת לאחר 24 חודשי תושבות; וההסכם השלישי משנת 1988 (להלן – הסכם 1988) שבו נותרה בתוקפה ההוראה בדבר תקופת המתנה בת 24 חודשים לצורך זכאות לגימלת אזרח ותיק מיוחדת לגבי תושבים שחוק השבות לא חל עליהם (עב"ל (ארצי) 51145-12-12 המוסד לביטוח לאומי – אנה נפתלייבה (14.9.14)).
(ב) אשרת עולה תנתן לכל יהודי שהביע את רצונו להשתקע בישראל חוץ אם נוכח שר הפנים שהמבקש – (1) פועל נגד העם היהודי; או (2) עלול לסכן בריאות הציבור או ביטחון המדינה; או (3) בעל עבר פלילי העלול לסכן את שלום הציבור.
...
גם בשיקולים הנוגעים לתום לב יש כדי לתמוך במסקנה בדבר היעדר סמכות עניינית.
בנסיבות המקרה כאן לא ניתן כל הסבר, ולו בדוחק, מדוע התובע לא הביא את כל המידע הרלוונטי בנוגע להליכי הסדרת מעמדו בישראל כבר בבקשה למתן צו זמני, ומדוע לא ראה לנכון ליתן התייחסות עניינית לאמור בהחלטת רשות האוכלוסין וההגירה מיום 24.10.18 במסגרת תגובתו לבקשה זו. לפיכך, לא שוכנענו כי יש טעם ראוי לברר את שאלת מעמדו של התובע כאזרח, היא השאלה העיקרית, במסגרת בירור השאלה המשנית לה – היא שאלת הזכאות לגמלאות נושא הליך זה. שקלנו האם יש מקום לעכב את בירור ההליך כאן עד שיובהר עניין מעמדו של התובע.
על יסוד האמור והמפורט לעיל, אנו מורים על מחיקת התביעה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לחילופין, היה והסכם מ- 1980 חל, לרבות תקופת המתנה של 24 חודשים, הרי שפרשנותה היא מיום קבלת אשרת תייר ולא מיום קבלת אשרת תושב אירעי, כפרשנות הנתנת ביחס לסעיף 2(ב) לחוק ה"ה. לתביעה צורף עותק "ת.ז. לתושב אירעי" מ- 2.3.17 ומכתב החלטת הנתבע מ- 19.10.17 לפיה נדחתה תביעת התובעת לקיצבת אזרח ותיק מיוחדת, שהגישה התובעת מ- 19.10.17 לפי סעיף 2 להסכם בדבר מתן גמלאות מיוחדות, משטרם חלפו 24 חודשים מיום שהוכרה כתושב ישראל.
הוכחשו טענותיה לפניות רבות שלא נענו ופורטו מועדי המענה, כולל למכתב ב"כ. צורפה "הילכת אלימדזנוב". בדיון מוקדם שהתקיים בפני האב"ד (13.1.19) טענה התובעת כי לא יתכן שמי שהוא יהודי לפי חוק השבות יקבל קז"מ ומי שאינו יהודי לפי חוק השבות לא יקבל אלא 24 חודשים מאוחר יותר, מה גם שבהלכת אלימדזנוב ציין ביה"ד שזה לא נראה חוקתי והמליץ לנתבע לשקול הנחיות.
לחלופין, יש להכיר בתקופת שהותה בארץ במעמד תיירת, למנין 24 החודשים, כפרשנות שניתנת לסעיף 2ב' לחוק ה"ה. הנתבע בסיכומיו (מיום 3.6.19) עתר לדחיית התביעה: משהוסכם כי חוק השבות אינו חל על התובעת - אין מנוס מהקביעה כי חל עליה הסכם 1980 (ולא הסכם 1988), ומשאינה "עולה חדשה". תושב ישראל, שאינו מבוטח בבטוח זקנה לפי החוק אינו זכאי לקיצבת זקנה, משהפך לתושב לאחר הגיעו לגיל הקבוע לגביו, יכול להיות זכאי לגימלת זקנה מיוחדת בתנאים שנקבעו בהסכמים שנחתמו מכח סעיף 9 לחוק הבטל"א. כך נחתם בין הסוכנות היהודית לנתבע ב- 1978 הסכם למתן גמלאות זקנה ושאירים מיוחדות ושקבע זכאות לתושבי ישראל שחוק השבות חל עליהם (הסכם 1978).
...
חרף כך, מצא ביה"ד הארצי לנכון להתייחס ולקבוע "מסקנה" ולפיה הסכם 1988 מבטל אך ורק את הסכם 1978, בעוד שהסכם 1980 נותר בתוקפו (על תקופת ההמתנה בו) (סעיף 9 שם); מסקנה זו של ביה"ד הארצי היא אכן הלכה מחייבת, כטענת הנתבע עוד בהגנתו.
לטעמנו, כלל לא עולה שאלת ה"פרשנות", לחלופין בטענות התובעת.
סיכום התביעה נדחית משבדין נדחתה .

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בתה של התובעת, אינה יהודיה ונשואה ליהודי, ועלתה עמו ארצה מכוח חוק השבות בשנת 1944.
ביום 18.8.19 דחה הנתבעת את התביעה בזו הלשון: "אנו מביאים לידיעתך, כי תביעתך לגימלת אזרח ותיק מיוחדת נדחתה, לפי סעיף 2 בהסכם בדבר מתן גמלאות מיוחדות. סיבת הדחיה היא: טרם חלפו 24 חודשים מיום שהוכרת כתושב ישראל. אנא פני אלינו שוב בחלוף 24 חודשים שהוכרת כתושב..." רקע נורמאטיבי: סעיף 2א(ב)(3) לחוק הביטוח הלאומי מציין מי אינו תושב לעניין החוק, ובין היתר קובע כי : "(ב)  לענין חוק זה לא יראו כתושב ישראל, בין השאר, כל אחד מאלה:
כפי שתואר בסיכומים מטעם הנתבע, וכן בפסק דינו של ביה"ד הארצי ב-עבל 20522-02-12 אלימזדנוב ואח' נ' המוסד לביטוח לאומי (באתר נבו), נחתמו מספר הסכמים בהקשר לגימלת אזרח ותיק מיוחדת: בהסכם מיום 5.7.1978 (שנחתם עם הסוכנות היהודית) נקבעה זכאותם של תושבי ישראל שחוק השבות חל עליהם.
...
התובעת מפנה בעניין זה לסעיף 10 לפסק דינו של ביה"ד הארצי בפרשת אלימזדנוב הנ"ל, שם נכתב: "לא דנו בפסק דין זה בשאלה האם יש פגם בכך שנקבעו כללים שונים לגבי הזכאות לגמלת זקנה מיוחדת בין מי שחוק השבות חל עליו לבין מי שחוק השבות אינו חל עליו. אנו סבורים כי השאלה האם קיים שוני רלוונטי בין שני סוגי התושבים האמורים לנוכח תכליתם של ההסכמים להקנות זכאות לגמלת זקנה מיוחדת, ראוי שתיבחן לעומקה על ידי הגורמים המוסמכים". טענתה השניה של התובעת היא כי יש לקבוע שבמועד בו קיבלה אשרת א/5 היא כבר היתה תושבת המדינה מעל 24 חודשים, וזאת בהתאם למבחנים שהותוו בפסיקה באשר להיותו של אדם תושב לעניין החוק.
אשר על כן התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו