מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכאות לגמלאות ביטוח לאומי בגין ירידה בשמיעה

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

(3) המערער הגיש בשנת 2015, לאחר יותר מ-15 שנה ממועד ההוון, בקשה להחמרה בקשר לירידה בשמיעה, אך זו נדחתה.
המערער מוסיף וטוען כי פקיד התביעות חרג מסמכותו בכך שדחה את תביעת המערער מבלי להתייחס לשני התנאים המפורטים בתקנה 12 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956 (להלן – התקנות), לעניין צירוף נכויות וכן כי אין כל קשר בין תביעתו להחמרה שהוגשה בגין ליקוי השמיעה לבין הבקשה לצרוף נכויות.
[5: לסקירת הפסיקה באשר לנסיבה של ירידה בהכנסות ראו: עב"ל (ארצי) 13889-04-14 פלוני - המוסד לביטוח לאומי (7.6.18).
וכך נקבע לעניין זה בארצי כנפי: [7: לאבחנה בין קצבה שהוונה לבין גמלאות של שקום רפואי ושקים מקצועי ראו גם: דב"ע (ארצי) לח/0-6 אירן אנגל - המוסד לביטוח לאומי, פד"ע ט 353 (1978).
לטעמים הנ"ל נוסיף כי תקנה 12 לתקנות הביטוח הלאומי (הוון), תשל"ח-1978 (להלן – תקנות ההוון), קובעת כי "תמה התקופה שלגביה נעשה ההוון בהתאם לסעיף 113(א) לחוק, מתחדשת הזכות לקיצבה". דהיינו, עם ביצוע ההוון פקעה "הזכות לקיצבה", וזו יכולה להתחדש רק בתום תקופת ההוון.
...
העדר אפליה מקובלת עלינו קביעת בית הדין האזורי לפיה בכך שעל נכה שקיבל מענק היוון חל הסדר שונה (לעניין האפשרות לתבוע החמרה ולצרף נכויות) מאשר זה שחל על נכה שקיבל מענק נכות אין אפליה.
הצורך באזהרה מפורשת על כך שההיוון ימנע צרוף נכויות גם בעניין זה מקובלות עלינו קביעותיו של בית הדין האזורי, ולא מצאנו מקום לשוב ולהביאן או להרחיב לגביהן.
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

הרקע המשיב הוכר כנפגע בעבודה שלוש פעמים כדלקמן: הראשונה, תאונה מיום 6.3.96 בגינה נקבעה למשיב נכות יציבה בשיעור 10% בגין הגבלה קלה בתנועות ע"ש מותני; השניה, תאונה מיום 23.4.04 – שבר ביד ימין, בגינה נקבעה למשיב נכות יציבה בשיעור 60% המורכבת מ- 40% נכות בגין שיתוק חלקי בעצב המדיאנוס ביד ימין ומתוספת של 20% נכות בגין הפעלת מלוא תקנה 15 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז - 1956 (להלן – תוספת הנכות ו- תקנות נפגעי עבודה, לפי העניין); השלישית, ליקוי שמיעה בגינו קבעה הועדה הרפואית למשיב ביום 19.11.2008 נכות צמיתה בשיעור 14.5% - 10% בגין ירידה בשמיעה ו- 5% בגין טינטון.
[6: ראו גם: עב"ל (ארצי) 22474-08-12‏ ‏ דליה יוסף - המוסד לביטוח לאומי (24.11.2015) בסעיף 10 לפסה"ד.] התנאים המיוחדים לחלופה השלישית נקבעו בתקנה 1 לתקנות גמלאות מיוחדות.
טרם שנתייחס לטענה זו נצטט את תקנה 10א(א) הנ"ל. וכך קובעת התקנה: "נכה המקבל קיצבת ניידות כמשמעותה בהסכם הניידות בסכום הנמוך מסכום הקיצבה להחזקת רכב הנקוב בתוספת בצד אחוזי הנכות שנקבעו לו, יהיה זכאי לקצבה חדשית מיוחדת להחזקת רכב בסכום השווה להפרש שבין סכום הקיצבה להחזקת רכב הנקוב בתוספת לבין סכום קיצבת הניידות; לענין זה, "אחוזי הנכות" – אחוזי הנכות שקבעה ועדה רפואית בנכוי אחוזי הנכות שהוספו לפי תקנה 15 או 16 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956.
...
" אין בידינו לקבל את טענת המשיב ונסביר: עיון בתקנה 10א(א) מעלה כי נקודת המוצא של מחוקק המשנה לצורך תקנה זו היא "אחוזי הנכות שנקבעו לו" – קרי, לנפגע.
] נוכח כל הטעמים שפורטו לעיל ובהינתן שנכותו של המשיב היא תוצאה של שלוש תאונות עבודה שונות, אנו סבורים כי אין להביא בחשבון את תוספת הנכות שנקבעה לו, בחישוב "דרגת הנכות המורכבת". סוף דבר - דין הערעור להתקבל.
לכן, דין תביעתו להידחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2004 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תקנות הביטוח הלאומי (דמי מחיה, עזרה ללימודים וסידורים לילד נכה), התשנ"ח-1998 קובעות את תנאי הזכאות ועל פיהן, "ילד נכה" הזכאי לגמלה מכח התקנות הוגדר כילד העונה לכל אחד מאלה: ילד התלוי בעזרת הזולת, ילד הזקוק להשגחה מתמדת, ילד עם ליקוי מיוחד או ילד הזקוק לטפול רפואי מיוחד.
ילד עם ליקוי מיוחד הוגדר בתוספת השניה לתקנות כילד עם תסמונת דאון, ילד עם ירידה בשמיעה (כפי שהוגדרה בתקנות), ילד שבשל עיכוב התפתחותי חמור אינו מסוגל לבצע את מרבית הפעולות ותנועות הראש, הגפיים והגו הרגילות אצל בני גילו, או ילד הסובל מאוטיזם או מפסיכוזה, או ילד במצב פסיכיאטרי-התנהגותי דומה לליקויים האמורים.
המוסד לביטוח לאומי, וכך גם בית הדין, אינו מוסמך להעניק גמלה מקום שזו לא נקבעה בחוק או בתקנות מכוחו.
...
אין מנוס אפוא, לצערי, מדחיית הערעור.
סוף דבר: א. הערעור נדחה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2012 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בית הדין האיזורי לעבודה בנצרת ב"ל 38037-11-11 מ.א. קטין נ' המוסד לביטוח לאומי בפני כב' השופטת אורית יעקבס המערער מ. א. ר (קטין)באמצעות אמו י.א.ר ע"י ב"כ עוה"ד עיסא פראג' - מטעם הלישכה לסיוע משפטי המשיב המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ עוה"ד מוניר ח'יר פסק דין
תקנות הביטוח הלאומי (דמי מחיה, עזרה ללימודים וסידורים לילד נכה), התשנ"ח-1998 (להלן: "התקנות") קובעות את תנאי הזכאות ועל פיהן, "ילד נכה" הזכאי לגימלה הוגדר כילד העונה לכל אחד מאלה: ילד התלוי בעזרת הזולת, ילד הזקוק להשגחה מתמדת, ילד עם ליקוי מיוחד או ילד הזקוק לטפול רפואי מיוחד.
באשר לטענות ב"כ המערער ביחס לדרך בה נבדק המערער בפני הועדה - כידוע, טענות הנוגעות לאופן ביצוע הבדיקה ולפרק הזמן אשר במהלכו בוצעה הבדיקה, הנן טענות שברפואה אשר לבית הדין אין את הכלים והסמכות להתערב בהן, מה גם שלא הוכח כל פגם בדרך פעולות הועדה בהקשר זה. באשר לעניין הירידה בשמיעה: בתק' 1 לתקנות הביטוח הלאומי (דמי מחיה, עזרה ללימודים וסידורים לילד נכה), התשנ"ח - 1998 (להלן:"תקנות ילד נכה") מוגדר "ילד עם ליקוי מיוחד" - ילד שרופא מומחה למחלות ילדים, אשר המוסד הסמיכו לכך, קבע כי מיתקיים בו אחד הליקויים המנויים בתוספת השניה".
...
  בהתייחס לנ"ל ולדו"ח הוועדה, דין הערעור להתקבל בחלקו.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

רקע נורמאטיבי ועובדתי פרק ה' לחוק הביטוח הלאומי עוסק בביטוח נפגעי עבודה, ומגדיר את זכויותיו של מי שהוכר כנפגע עבודה וביניהן גמלאות בעין, דמי פגיעה וכן קצבת נכות מעבודה או מענק.
ביום 9.7.18 נקבעה למערער על ידי רופא מוסמך (דרג ראשון בענף נכות כללית) נכות בשיעור 85% במסגרת ענף נכות כללית, בהתבסס על הליקויים הבאים: 65% בגין סוכרת עם סיבוכים לפי פריט ליקוי 4ו'; 10% בגין הגדלת ערמונית לפי פריט ליקוי 23(2)(א)(2); 15% בגין מצב אחרי ניתוח גב, לפי פריט ליקוי 37(7)(א)-(ב); 0% בגין מצב אחרי שבר ברגל שמאל, לפי פריט ליקוי 35(1)(א); 20% בגין אי ספיקת גיד טיביאס ברגל ימין, לפי פריט ליקוי 51(8)(ג); 20% בגין דיסארטריה, הפרעת היגוי, לפי פריט ליקוי 29 (7)(א)(2); 10% בגין יתר לחץ דם, לפי פריט ליקוי 9(3)(ב)(1); 10% בגין ליקוי שמיעה, לפי פריט ליקוי 72(1)(ג)(3); ו-10% בגין טינטון, לפי פריט ליקוי 72(4)(ד)(2).
מעבר לצורך ציין כי יש קושי בעמדת המוסד לפיה אין לכלול בחישוב שיעור הנכות הנובעת מפגיעה בעבודה את הגדלת הנכות לפי תקנה 15 לתקנות הנכות, שכן "היתעלמות מהגדלת הנכות לפי תקנה 15 אינה מתיישבת עם תכלית הקיצבה המיוחדת לסייע לנכה בהיתחשב בנכות התפקודית שנגרמה בשל הפגיעה בעבודה" (בית הדין הפנה בקשר לכך ל-ב"ל (איזורי חיפה) 12816-08-19 דוד קדוש - המוסד לביטוח לאומי (24.2.22), להלן: עניין קדוש באיזורי, שמאוחר יותר היתקבל ערעור המוסד שהוגש עליו כפי שיפורט להלן).
עיון בחריגים הנוספים שנקבעו בתקנה 1 מלמד כי מחוקק המשנה הוריד את הרף הרפואי במקרים של מספר פגיעות תוך הכרה בכך שהצטברותן כשלעצמה מקשה על התיפקוד, ולכן אין הצדקה לפרשנות מחמירה.
בעיניין נימן שב בית הדין וחזר על קביעה זו, כאשר הבהיר כי תקנה 19 תוחל על עיניים, אוזניים ו"סעיפים אחרים במבחני הליקוי המתייחסים באחת לפגימה כוללת באיברים זוגיים", וזאת להבדיל ממקרים בהם "בגין כל איבר זוגי בנפרד, נקבעה דרגת נכות נפרדת". לטעמנו עניין בר ועניין נימן נפסקו בהקשר הספציפי של יישום תקנה 19 לתקנות הנכות, ואין להסיק מהם כי יש לפרש "אבר זוגי" כעיניים ואוזניים בלבד בכל הקשר אחר (זאת מבלי לפגוע בייחודיות הקיימת ביחס לחושי הראייה והשמיעה, בכלל וכן נוכח דרך קביעת הנכות לגביהם על בסיס הצלבת מצבם של שני האברים: עניין פלוני ובר"ע (ארצי) 14621-02-22 המוסד לביטוח לאומי - אנדרי דהאן (11.9.22)).
...
תחילה נציין כי לא מצאנו ממש בטענת המערער כי המוסד אמור היה להקים על דעת עצמו ועדה רפואית ייחודית לצורך יישום תקנה 1(ב).
אשר לשאלה אם יש לקחת בחשבון את הגדלת הנכות מכוח תקנה 15 לתקנות הנכות לצורך בדיקת התנאי השלישי, לאור מסקנתנו לעיל אין כאמור הכרח להידרש לכך ועם זאת מצאנו לנכון לציין כי על פני הדברים צודק המוסד בטענתו.
סוף דבר - מששוכנענו כי המערער, על אף מצבו הבריאותי הקשה (שבעיקרו אינו נובע מהפגיעה בעבודה), אינו עונה על תנאי תקנה 1(ב) לתקנות, הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו