בפנינו תביעה לתשלום דמי לידה, כאשר עיקר המחלוקת שבין הצדדים נוגעת לשאלה בדבר היותה של התובעת עובדת שכירה בעסק של בעלה, מר טל אור יניב, או שמא עיסוקה בחברה היה במסגרת "עזרה משפחתית" בלבד.
העובדה כי ניתנו לה 'פריבילגיות' (למשל האפשרות לעבוד מהבית) אין בהן כדי לאיין את התביעה ואף העובדה כי כל חייה הבוגרים הועסקה אצל מעסיקים שונים בתפקיד הנהלת חשבונות, יש בה כדי לתמוך בטענתה כי עבודתה בעסק של בעלה הייתה עבודה של ממש.
(1) עובדת או עובדת עצמאית שמלאו לה 18 שנים והיא מועסקת בישראל, ואם היא ומעבידה הם תושבי ישראל וחוזה העבודה נקשר בישראל, אף אם היא עובדת מחוץ לישראל;
(2) אישה שמלאו לה 18 שנים והיא נימצאת בהכשרה מקצועית".
סעיף 50 לחוק קובע כי:
" (א) מבוטחת ששולמו בעדה דמי ביטוח משכרה כעובדת או ששילמה דמי ביטוח מהכנסתה כעובדת עצמאית (בסעיף זה – דמי ביטוח) תהיה זכאית לדמי לידה...
...
לטענת התובעת יש לקבל את תביעתה לדמי לידה, שכן על פי המסגרת הנורמטיבית הקבועה בסעיף 1 לחוק, שני התנאים אותם קבע בית הדין הארצי לבחינת היותו של בן משפחה בגדר עובד, מתקיימים בה. עבודתה הייתה סדירה ונחוצה לעסק והוכח כי עבודתה לא הייתה בגדר עזרה או התנדבות של בן משפחה.
כך, שלטעמנו גם לא הוכח בפנינו כי: "אלמלא ביצעה התובעת את עבודתה, היה עובד אחר מבצעה".
מובן הוא, בייחוד בתקופתנו אנו, כי יחסי עובד מעסיק יכולים להתקיים גם שעה שהעובד לא עובד פיזית בחצרי המעסיק, כאשר יתר סממני העבודה מתקיימים.
בענייננו, לא מצאנו כי יתר סמנני עובד מעסיק מתקיימים, בשל העובדה כי לא הוכח תשלום שכר בגין העבודה ואף בשל חוסר העקביות והסתירות שהתגלו בעדויות התובעת ומר טל אור לעניין נוכחותה של התובעת במשרדי הסוכנות, בעניין שעות עבודתה ואף בעניין הגדרת תפקידה.
סוף דבר
כאמור, שוכנענו כי פעילות התובעת בשעתו הייתה נחוצה ונדרשה לסוכנות וייתכן כי תרמה רבות בפעילותה לסוכנות.