מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זיכוי עקב אי התייצבות עדי התביעה במשפט פלילי

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

החלטתי להורות על זכוי הנאשם, מחמת הספק, מהעברות המיוחסות לו בכתב האישום המתוקן.
על פי התימלול נחקר מס׳ 1 הנו ע.ת.1 מוחמד אביהם של הנפגעים ע.ת.2 ו - ע.ת.3, נחקר מס׳ 2 הנו ע.ת.3 שאדי, ונחקר מס׳ 3 הנו ע.ת.2 עומר, אשר כאמור לא התייצב לעדות בבית המשפט.
כל האמור מביא למסקנה כי קיים קושי של ממש לבסס ממצא עובדתי ברף הנידרש במשפט הפלילי, על בסיס עדויות עדי התביעה המרכזיים.
...
החלטתי להורות על זיכוי הנאשם, מחמת הספק, מהעבירות המיוחסות לו בכתב האישום המתוקן.
כאמור לעיל, שורת גרסאות שונות אנו מוצאים לאירוע זה, על כל חלקיו, ואין בפני ראיות אשר יכולות לתמוך בגרסה אחת אל מול האחרת, כאשר הגרסאות השונות, עצמן, לא מהימנות הן. עצם העובדה שהיו באירוע נפגעים, אין משמעותה מסקנה כי היה זה הנאשם שביצע את הירי.
סוף דבר מההתרשמות מהעדים המרכזיים כמפורט לעיל, המסקנה הינה כי קם ספק סביר באשר למיוחס לנאשם בכתב האישום.
מכל האמור, אני מורה על זיכוי הנאשם, מחמת הספק, מהעבירות המיוחסות לו בכתב האישום.

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2021 בתעבורה מחוז מרכז נפסק כדקלמן:

במועד זה, הודיעו הצדדים כי לא הגיעו לכלל הסכמה, כאשר לפי דברי התובע "שוחחתי עם ב"כ הנאשמת והוצעו הצעות למעלה מסבירות... הסניגור המלומד מסרב לכל ההצעות". בתאריך 9.3.21 היתקיים דיון בו שיטחו הצדדים טיעוניהם ביחס לטענת "אין להשיב לאשמה" מכוח סעיף 158 לחסד"פ. "בקליפת אגוז" אציין כי הסנגור המלומד ביקש ,להורות על זיכויה של הנאשמת הואיל ואין בראיות התביעה ולו "ראיות לכאורה" להוכחת האשמה המיוחסת לנאשמת.
ב"כ הנאשמת הגיש לבית המשפט תצהיר הנאשמת ובו דירשה לפצוי בגין ימי עבודה שהחסירה לצורך התייצבותה לדיונים והסכם שכ"ט בינה לבין ב"כ. התביעה מיתנגדת לבקשה.
עוד סבורה התביעה כי אין נסיבות אחרות המצדיקות קבלת הבקשה וכי התביעה לא התרשלה במקרה זה. דיון והכרעה: סעיף 80(א) לחוק העונשין, קובע בהאי לישנא: "משפט שניפתח שלא דרך קובלנה וראה בית המשפט שלא היה יסוד להאשמה, או שראה נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות כי אוצר המדינה ישלם לנאשם הוצאות הגנתו ופצוי על מעצרו או מאסרו בשל האשמה שממנה זוכה, או בשל אישום שבוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב–1982 בסכום שייראה לבית המשפט; במשפט שמנהל קובל רשאי בית המשפט להטיל על הקובל תשלום כאמור". דהיינו, על פי סעיף 80 כאמור, על הנאשם מוטל הנטל להוכחת שני תנאים מצטברים, בבקשתו לפצוי, האחד כי זוכה בדינו, או שהאשום נגדו בוטל מכוח סעיף 94(ב) לחסד"פ והתנאי השני –שלא היה יסוד לאשמה או שישנן נסיבות אחרות המצדיקות הטלת פיצוי.
הפסיקה התייחסה לקיומן של נסיבות אחרות מטעמי צדק, נסיבות בהן נגרם עוול לנאשם, כאשר נאשם הועמד לדין תוך עלילת שוא, כאשר נגרמו לנאשם סבל ונזק משמעותי או במקרה של זכוי מוחלט וכך נקבע בפסק דין דבש : "במקום שבית-המשפט סבר כי היתנהגות התביעה הייתה היתנהגות ראויה ורצויה, ניתן לגורם זה משקל לשלילת חיובה של המדינה בפצוי ובשיפוי הנאשם. כך, למשל, מקום שהתביעה שקלה מחדש את עמדתה והחליטה לחזור בה מן האישום, נפסק כי אין לחייבה בהוצאות הגם שלא חל שינוי בנסיבות; טעם הדבר : יש לעודד את התביעה, ושלא לרפות את ידיה, לשקול מחדש המשך נהולו של הליך הפלילי, ועל דרך זו להקטין את הנזק והטרחה העלולים לבוא על הנאשם". ועוד נקבע שם : "נסיבות המצדיקות – או שאינן מצדיקות – תשלום שיפוי ופצוי הן כל נסיבות המשפט ונסיבות סמוכות למשפט. בדברינו למעלה (בפיסקאות 18 עד 20) עמדנו על נסיבות שלעניין, וביניהן: המדינה התרשלה או פעלה שלא-כהלכה בחקירה, בהעמדה לדין או בניהול המשפט; הנאשם נשא בנזקים-של-ממש וכו'. על דרך הכלל נחלקות נסיבות אלו לשלושה סוגים: נסיבות שעניינן הליכי-המשפט בכללם; אופי זיכויו של הנאשם ונסיבותיו האישיות של הנאשם (נסיבות חיצוניות למשפט). במקרים מתאימים ראוי גם לשלול או להפחית פיצוי או שיפוי, למשל: נאשם שהביא על עצמו, במעשים או בהתבטאויות, את כתב-האישום שהוגש נגדו כגון בהטעיית רשויות החקירה; נאשם שנימנע מתגובה על האשמות שהוטחו בו בחקירה וכיו"ב". בע"פ 5097/10 גל (אשר) בוגנים נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו)(15.01.13) נקבע: "במסגרת עילה זו בית המשפט אמור להפעיל את סמכותו בגישה מרחיבה, במיוחד בשים לב לזכויות הבסיס החוקתיות, המעוגנות אצלנו כיום בחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, ולשינויים הפרשניים המתחייבים מחוק היסוד האמור (ראו חוות דעתי בענין שגיא; עיינו גם: עומר דקל "הזכאי זכאי לפיצויים? על זכותו של נאשם שזוכה לפצוי בגין נזקיו" עלי משפט ט 523 (תשע"א) (להלן: עומר דקל)).
...
הסכום כולל מע"מ. סוף דבר הערה לפני סיום, אין בעובדה כי בית המשפט נעתר (חלקית) לבקשה כדי לרפות ידי התביעה.
התביעה עושה מלאכתה נאמנה ולראיה המספר המועט של הבקשות מסוג זה להם נעתר בית המשפט.
בשים לב לכל האמור אני מורה כי המדינה תשלם לנאשמת הוצאות משפט חלקיות, אך בגין שכר טרחת עורך דין, בסך 3,500 ₪ (הסכום כולל מע"מ) זאת תוך 90 ימים מהיום.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים ת"פ 52194-12-20 מדינת ישראל נ' סלאחאת תיק חצוני: 543407/2019 4.7.2022 לפני כבוד השופטת תמר בר-אשר המאשימה מדינת ישראל הנאשם חאלד סלאחאת בא-כוח המאשימה: עו"ד אילן אקוקה (פרקליטות מחוז ירושלים (פלילי) בא-כוח הנאשם: עו"ד מוסטפא יחיא החלטה
בהתאם להלכה זו וכאמור, נאשם לא יזוכה רק מחמת אי התייצבות עד תביעה, אך זאת, כפי שהודגש בעיניין ביהם, בהנחה שהמאשימה "עשתה... כל אשר לאל ידה כדי שהעד יבוא להעיד ואי-הופעתו לא נגרמה בשל רשלנות או חוסר מעש כלשהם מצדה" (ראו עוד בפסיקה הנזכרת).
בנסיבות אלו, ייקבע מועד הוכחות נוסף לאחר הפגרה, אך מובהר למאשימה כי אם העדים לא יתייצבו ולא יהיה בידיה להראות כי "עשתה כל אשר לאל ידה" לשם התייצבותם, לא יהיה מנוס מביטול כתב האישום בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון.
...
בהחלטה מאותו יום (10.11.2021) נקבע כי מועד הגשת תיק המוצגים נקבע ארבעה חודשים קודם לכן וכי הבקשה נדחית.
בשלב הזה יומני כבר היה מלא עד פגרת הקיץ ומאחר שמדובר בתיק שנפתח למעלה משנה קודם לכן, החלטתי להמתין לראות, שמא יתפנה מועד ביומני.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום לתעבורה במחוז תל-אביב (בת-ים) תת"ע 5091-03-22 מדינת ישראל נ' אלבז שוקר בפני כבוד השופטת שני שטרן בעיניין: המאשימה: מדינת ישראל באמצעות תביעות תעבורה תל אביב הנאשמת: מיטל אלבז שוקר הכרעת דין
בהתאם להוראת סעיף 182 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), תשמ"ב- 1982, אני מורה על זיכויה של הנאשמת מחמת הספק.
לאחר ששמעתי את הצדדים ובחנתי את הראיות, לא אוכל לקבוע במידה הנדרשת במשפט הפלילי כי הנאשמת עברה את העבירה המיוחסת לה בכתב האישום.
לשאלה מדוע אחותה, שנכחה ברכב, לא התייצבה להעיד לטובתה, השיבה כי אינה אוחזת ברישיון וכי ישבה במושב האחורי כשהיא עסוקה בטלפון שלה.
...
בהתאם להוראת סעיף 182 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), תשמ"ב- 1982, אני מורה על זיכויה של הנאשמת מחמת הספק.
לאחר ששמעתי את הצדדים ובחנתי את הראיות, לא אוכל לקבוע במידה הנדרשת במשפט הפלילי כי הנאשמת עברה את העבירה המיוחסת לה בכתב האישום.
לאור כל האמור לעיל החלטתי לזכות את הנאשמת מחמת הספק.

בהליך תיק תעבורה (תת"ע) שהוגש בשנת 2023 בתעבורה מחוז מרכז נפסק כדקלמן:

בפני בקשת הנאשם לפסיקת הוצאות הגנה בהתאם לסעיף 80 (א) לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (להלן: "חוק העונשין"), בעקבות זיכויו מהעבירה שיוחסה לו. הליכי המשפט והכרעת הדין המזכה כנגד הנאשם הוגש ביום 22.04.2020 כתב אישום מסוג הזמנה לדין המייחס לו עבירה מיום 15.12.2020 של עקיפת רכב אחר תוך חציית קו הפרדה רצוף, בנגוד לתקנה 47(ה)(5) לתקנות התעבורה, תשכ"א – 1961.
לדיון זה לא התייצב עד התביעה.
הגעת הנאשם לבית המשפט לתעבורה לדיונים השונים – מובנית בהליך הפלילי במסגרתו נקבע קודם כל דיון הקראה ואם הנאשם כופר באישום – נקבע גם דיון הוכחות.
בע"פ 1382/00 עמית בן ארויה נ' מדינת ישראל (מיום 06.06.2002) נקבע כדלקמן: "במקרים שבהם זוכה הנאשם זכוי "טכני" מחמת העידר הוכחה, כגון כאשר לא הצליחה התביעה להביא עד מרכזי, או כאשר לא נמצאה הראיה הטובה ביותר להוכחה בלא קביעה פוזיטיבית כי הנאשם לא ביצע את העבירה, הרי ככלל ובהעדר נסיבות חריגות, כגון התרשלות של ממש מצד התביעה, לא ישופה הנאשם בגין הוצאותיו.
...
הנאשם התנגד לבקשה וניתנה החלטתי הדוחה הבקשה.
לאור כל האמור, הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו