מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זיכוי על פי הודאה בעבירה של גרמת מוות ברשלנות

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

בתום גבייתה של הודעה זו נעצר המערער, וכאשר ניסה כהן לשוחח עמו תוך שהוא מבקש כי יספר את האמת, החל המערער לבכות והשיב (על פי גרסת כהן בת/7) כי "אם הוא יספר את האמת... הוא יישפט ויהיה בבית סוהר". בשעה 16:30 לערך של אותו יום ביקשה השוטרת ארוך מהחוקר אברהם בריקמן, לאור עברו החרדי, לשוחח עם המערער בתקווה כי יפתח את סגור ליבו (עמ' 159 לפרוטוקול).
לבסוף, מטעימה המשיבה, כי היא לא ערערה על זיכויו של המערער מעבירת ההיתעללות, אולם ככל שיוחלט לזכותו מעבירת ההריגה ולהרשיעו בעבירה של גרם מוות ברשלנות, יש להרשיעו גם בעבירת ההיתעללות.
המערער משיג על קבילותן של ההודעות שמסר לשני החוקרים גם יחד, אך למעשה את ההודאה בעבירות בהן נחשד הוא מסר בחקירה שנערכה לו על ידי בריקמן, בעוד שבהודעות שמסר לחוקרת ארוך, הוא דבק בגירסה לפיה הפגיעה בפעוט ארעה בשוגג.
...
עוד נקבע, כי אף אם תתקבלנה טענותיו של המערער לעניין אופי ניהולה של החקירה – אין בהן כדי לגבש מסקנה לפיה הופעלו עליו אמצעים שהובילו לשלילת רצונו החופשי.
סגל וזמיר ב-הגנה מן הצדק מבססים מסקנה זו בניתוח חדשני של "תורת התוצאה היחסית" וכן על "מדיניות שיפוטית המפעילה עקרונות של סבירות ומידתיות ומקרבת את המשפט הפלילי אל המשפט המינהלי" (שם, בעמ' 262).
מכאן נובעת, על פי גישתי, המסקנה כי לאחר שקבענו כי ניהול ההליך הפלילי – בשלב החקירה – נפגם בליקוי של שלילת זכות ההיוועצות של החשוד עם עורך-דין וכן היה הדבר כרוך בפגיעה בכבודו כאדם דתי – מן הראוי להפחית קמעא בעונשו מחמת ההגנה מן הצדק.
נוכח האמור לעיל – אם דעתי תישמע יש לקבל את הערעור בהקשר לעונש ולהפחית שנה משש שנות המאסר לריצוי בפועל שהושתו על המערער.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

לאחר כל זאת, בחן בית המשפט את התשתית העובדתית העולה מהודאות המערער, וקבע כי בהתבסס על תשתית זו, ולאורן של הילכות השותפות, "ברי כי התפקיד אותו מילא המערער, על פי הודאותיו, מכניס אותו לגדרו של 'המעגל הפנימי' של הבצוע, החילוץ ובידוי הראיות". בהקשר זה היתייחס בית המשפט לחלקו הפעיל של המערער בבצוע התכנית, בקבעו כי התפקידים שביצע על-פי התיכנון הבטיחו את השלמתה של המשימה והיו חיוניים לה. נקבע כי יש לראות בעצם המשך שהייתו של המערער עם עוויד וזינאתי בעודם מתוים את תכנית הרצח, ובעצם ההסכמה מצד המערער להישתלב בתכנית זו, משנדחתה טענתו כי נוכחותו נכפתה עליו, משום הסכמה להוצאת התכנית אל הפועל.
על-כן, סבור המערער, ניתן להרשיעו לכל היותר בעבירה של גרימת מוות ברשלנות.
עמדתי על-כך בעיניין מילשטיין במסגרת הדיון במדרג הקיים בין סוגי התוספות הראייתיות, והטעמתי כי: "ביסודו של מדרג זה עומדת ההנחה כי ככלל, "אין אדם משים עצמו רשע" (פרשת אל עביד, בעמ' 833), כך שמרבית ההודאות הנן הודאות-אמת, ולעומת זאת, כי סבירה יותר האפשרות לפיה אדם אחר המעיד נגד הנאשם ימסור נגדו עדות כוזבת, וזאת מסיבות שונות, כגון כעס, קנאה, רצון לחלץ את עצמו מאחריות או לחפות על אדם שלישי אחר, רצון לזכות בטובת הנאה כלשהיא וכיוצא באלו.
אשר למישור הנפשי, טענת המערער לפיה היסוד הנפשי המיוחד הנידרש ממבצע בצוותא של עבירת הרצח לא היתקיים בעיניינו, קרי כוונה תחילה לגרום למותו של המנוח – דינה להדחות.
...
המסקנה שאליה הגיעה היתה כי פעולתו לא היתה תקינה (פסקה 72).
מצטרף אני למסקנתה זו. מצטרף אני אף להכרעותיה הנוספות של חברתי ולמסקנתה כי דין הערעור להידחות.
השופט צ' זילברטל: אני מצטרף בהסכמה לחוות דעתה המפורטת של חברתי השופטת (בדימ') ע' ארבל ולמסקנה לפיה דינו של הערעור להדחות.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

נטען כי לצד הפגיעות הפיזית למתלונן נגרמה פגיעה נפשית קשה אשר באה לידי ביטוי בתחושת חוסר אונים, כאב ואימת המוות אשר אחזה בו עת ניצב לבדו בשעת חשיכה מול הנאשם שהיה מצויד בנשק קר ובתסמינים של פוסט טראומה המלווים את נפגע העבירה עד היום כפי שפורט בתסקיר נפגע העבירה.
המאשימה הפניתה לפסיקה כדלקמן: · תפ"ח 12724-11-19 (מחוזי ב"ש) מדינת ישראל נ' ג'בארין (29.11.21) – הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב אישום מתוקן בעבירה של חבלה בכוונה מחמירה, לאחר שדקר מספר פעמים את שותפו לדירה באמצעות סכין מטבח, עת שהמתלונן כשכב על הספה בסלון ולא צפה את התקיפה, ללא עימות או ארוע משמעותי מקדים.
· ת"פ 12668-02-20 (מחוזי חיפה) מדינת ישראל נ' מצארווה (17.02.21) – הנאשם הורשע לאחר ניהול הוכחות בעבירות של חבלה בכוונה מחמירה, החזקת סכין ומעשי פזיזות ורשלנות ברכב, בכך שתקף את המתלונן בפניו עם סכין יפנית וגרם לו חתך עמוק מאיזור האוזן עד לצואר שהצריך אישפוז של 4 ימים, לאחר הארוע נימלט הנאשם בפראות ברכב.
נטען שמשום שבית המשפט זיכה את הנאשם מעבירת האיומים אשר יוחסה לו בכתב האישום, עולה שהוא דחה את גרסת המתלונן כי הארוע החל בעקבות איומים שהשמיע הנאשם כלפי המתלונן.
...
באותו מקרה נקבע שמתחם העונש נמצא בין 4-7 שנות מאסר בפועל, אולם נוכח המלצת שירות המבחן, גילו הצעיר של הנאשם ואפיק שיקומי הצדיקו חריגה מהמתחם, כך שבסופו של דבר נגזרו 9 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות.
בסופו של דבר הוטלו על הנאשם 12 חודשי מאסר בפועל.
בהתאם לערכים החברתיים שנפגעו, עוצמת הפגיעה בהם, נסיבות הקשורות בביצוע העבירה ומדיניות הפסיקה הנוהגת כעולה, בין היתר, מפסקי הדין שהציגו הצדדים (ואף פסקי הדין שהציגה ההגנה עצמה) אני קובע שמתחם הענישה במקרה זה נע בין 4-7 שנות מאסר בפועל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1976 בעליון נפסק כדקלמן:

בית-הדין הצבאי המחוזי זיכה את הסמל מאשמת גרם המוות, כי הוא שוכנע על-פי הראיות שהובאו לפניו שדימום מנוע הטנק וכיבוי המתג לא היו יכולים לגרום לעליית הסדן של התותח בתנופה שהיתה מסוגלת להסב את הנזקים הקשים אשר נתגלו בגולגלתו של המנוח.
הסמל הורשע בשני האישומים האחרים: בהתרשלות, מפני שעל-פי הודאתו עלה לתא הנהג, דומם את המנוע של הטנק וכיבה את המתג, בלא לוודא תחילה אם מישהו נמצא בתוך הטנק (אך לא היה קשר סיבתי בין פעולה זאת והמוות), ובהתנהגות שאינה הולמת את דרגתו, כי-שוב על-פי הודאתו-מיד אחרי פעולות אלה שמע קול של אנחות וגניחות מתוך צריח הטנק ובמקום לברר מה קרה, הסתלק מן המקום.
בשל העבירה על סעיף 130 נידון הסמל למאסר בפועל של שנה אחת ולהורדה בדרגה מסמל לטוראי, ובשל העבירה על סעיף 124 נידון לששה חדשי מאסר-על-תנאי.
...
מה שנקבע כמסקנה סבירה הוא שהמנוח נספה בעת מילוי תפקידו כחייל, כתוצאה מפגם מכאני במערכת החשמל של הטנק או לכל היותר בגלל טעות מקצועית בטיפולו במערכות הטנק.
נראה לי-אם כי לא שמענו טענה כזאת מפי מר יאראק-שסמכויותיהם של היועץ המשפטי ושל הפרקליט הצבאי הראשי מקבילות זו לזו ושסמכותו של הראשון קיימת עדיין גם אחרי שהפרקליט הצבאי הראשי סרב לבקשתם של העותרים, וכמו זו כן גם זו היא, כמובן, סמכות ראשונת, להבדיל מסמכות הביקורת של בית-משפט זה. ברצוני לסיים דברי בכמה הערות העולות בדעתי אחרי עיון בניירות המונחים לפנינו: אין אני סבור שבחקירה נוספת של הסמל התורן, אם יוחלט על כך, יהיה משום חוסר הגינות כלפיו, נוכח העדויות הסותרות שהוא נתן בעבר והבקורת הקשה שבית-הדין הצבאי המחוזי מתח על עדותו לפניו.
אבל אם החקירה תתחדש עתה, נראה לי לכאורה-בלי לקבוע מסמרות בדבר-שלא יוכל עוד לטעון טענה דומה לפני חוקר סיבת המוות בכל הנוגע למותו של המנוח, מאחר שהוא כבר זוכה מאשמת גרם המוות ברשלנות, שהואשם בה לפי סעיף 218 לפקודת החוק הפלילי.
על יסוד האמור אנו דוחים את העתירה ומבטלים את הצוו-על-תנאי.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2006 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הראשון "מתייחס לתוכנה של ההודאה, והוא תר, על פי ההגיון ונסיון החיים, אחר סימני האמת המתגלים בתוכן ההודאה", והמבחן השני, תר אחר "סימנים שמחוץ לדברי המערער עצמו בהודאתו, אשר יש בהם כדי ללמד על אמתותה. זהו המבחן אשר מתבטא בחיפוש אחר קיומו של 'דבר מה' נוסף' (ד"נ 3081/91 קוזלי נ' מדינת ישראל...
סוף דבר הנאשם מזוכה מעבירת ההריגה לפי סעיף 298 לחוק העונשין וכן מעבירה של שימוש ברכב ללא תעודת ביטוח בת תוקף, לפי סעיף 2 לפקודת רכב מנועי [נוסח חדש], תש"ל – 1970.
הנאשם מורשע בעבירה של גרם מוות ברשלנות, לפי סעיף 304 לחוק העונשין, בעבירות בנשק, לפי סעיף 144 (א)+(ב) לחוק העונשין ובעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, לפי סעיף 10 לפקודת התעבורה.
...
לפיכך, אני מרשיע הנאשם בעבירות לפי סעיף 144(א)+(ב) לחוק העונשין.
סוף דבר הנאשם מזוכה מעבירת ההריגה לפי סעיף 298 לחוק העונשין וכן מעבירה של שימוש ברכב ללא תעודת ביטוח בת תוקף, לפי סעיף 2 לפקודת רכב מנועי [נוסח חדש], תש"ל – 1970.
הנאשם מורשע בעבירה של גרם מוות ברשלנות, לפי סעיף 304 לחוק העונשין, בעבירות בנשק, לפי סעיף 144 (א)+(ב) לחוק העונשין ובעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, לפי סעיף 10 לפקודת התעבורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו