באשר להאשמה לעניין עבירת השמוש במבנה שניבנה ללא היתר, נטען כי לא היה מקום לכלול אותה בכתב האישום, משום שלא ניתן אישור הפרקליטות להגשת כתב אישום בעבירה זו, כנדרש בהנחיית פרקליטות המדינה "מדיניות התביעה בעיניין הגשת כתבי אישום בעבירה של שימוש שלא כדין, המתבצע בבניה שלא כדין שהתיישנה ולא טופלה במועד, כשהשימוש המבוצע בפועל תואם את השמוש המותר על פי התכנית החלה" (2.1.2011) (להלן: "הנחיית הפרקליטות").
ערעור המערערים
באשר לטענות המערערים כי יש לזכות אותם מעבירת השמוש, משום שהיה מקום מלכתחילה לבטל את כתב האישום משזה הוגש ללא אישור, איני סבורה שטעה בית משפט קמא טעות חריגה המחייבת היתערבות, משקיבל טענותיהם לעניין הפגמים בהתנהלות המאשימה בעיניינם אך קבע כי לא די בכך כדי לבטל כתב האישום או לזכותם, למרות שהודו באשמה, ובצד כל זאת היתחשב בטענותיהם בשלב הענישה.
כך גם בהליך תו"ב (שלום י"ם) 65602-05-16 מדינת ישראל נ' חמדאן (17.3.2021) הנאשם הורשע בבצוע עבודות בניה ללא היתר, ולא בעבירת שימוש בלבד כמו במקרה דנן.
לצוות שהבנין או אותו חלק ממנו שניבנו ללא היתר או בסטיה מהיתר או מתכנית ייהרס, יפורק או יסולק על ידי הנשפט או על ידי הוועדה המקומית, אם ביקשו על כך הוועדה המקומית או היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, ולחייב את הנפשט בהוצאות הבצוע;
לצוות שאף אותו חלק מהבנין שלא ניבנה כאמור בפסקה (1), ייהרס, יפורק או יסולק, אם יש בבצוע צו לפי פיסקה (1) בלבד כדי לסכן את הנפש או את בטיחות הציבור" (ההדגשות אינן במקור).
...
משכך, איני מקבלת את טענת המערערים כי מרגע שזוכו מעבירות בניה אינם מחויבים בתשלום אגרת בניה.
לסיכום
לאור כל האמור לעיל, אני מורה על דחיית ערעור 64403-01-22 וקבלת ערעור 26904-01-22 רק לעניין תשלום אגרה.
המערערים ישלמו את אגרת הבניה בתום 30 יום ממועד המצאת פסק דין זה, אחרת יישאו הפרשי הצמדה וריבית ממועד פסק הדין ועד ההשבה בפועל.