מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זיכוי והרשעה חלקית בעבירות בנייה

בהליך ערעור תיק פלילי בניה (עתפ"ב) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לפני ערעור המאשימה על פסק דינו של בית משפט השלום בבאר שבע, בשבתו כבית משפט לעניינים מקומיים (כב' השופט צ' פורר) מיום 25.11.19, בו זוכו המשיבים מאישום בעבירות בנייה ללא היתר.
משלא ביקשו המשיבים היתר בניה מראש, ביצעו עבירה של בניה ללא היתר, ואין מנוס מהרשעתם.
התוצאה היא, איפוא, שהערעור מתקבל באופן חלקי כדלקמן: העירעור ביחס לחריגה ב' – הנחת גגון מעל פרגולת הבטון- נדחה במלואו, והזיכוי ביחס לפריט זה נשאר על כנו.
...
התוצאה היא, אפוא, שהערעור מתקבל באופן חלקי כדלקמן: הערעור ביחס לחריגה ב' – הנחת גגון מעל פרגולת הבטון- נדחה במלואו, והזיכוי ביחס לפריט זה נשאר על כנו.
עם זאת, המשיבים מורשעים בכל זאת בבניית המחסן ללא היתר, לאחר שלא הוגשה במועד הודעה כדין על הצבתו.
המשיבים מורשעים ביחס לחריגה זו, לאחר שנקבע כי מבנה זה לא היה פטור מהיתר.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בכך יש כדי לחייב את המסקנה כי ניתן היה לייחס להם אחריות לנעשה בכל חלקי החלקה, לרבות אחריות לעבירות בניה שמתבצעות בחלקה, מכוח סעיף 208(א) לחוק התיכנון והבניה (בנוסחו במועד הרלבנטי).
אמנם, בסופו של ההליך הממושך זוכו המערערים, כאשר סמיח הורשע והנאשמים 4-5 לקחו על עצמם את האחריות לבצוע העבירות עוד בשלבים המוקדמים, אך הזיכוי אינו מחייב כשלעצמו את המסקנה כי מלכתחילה לא היה מקום להגיש את כתב האישום גם נגד המערערים.
...
על רקע האמור, יש לבחון אם המאשימה הייתה חייבת להורות על הפסקת ההליכים נגד המערערים בשלב זה, כלומר – לאחר העדות האמורה של המפקח, אם לאו.
כפי שקבע בית משפט קמא, אף אני סבורה כי לא מדובר בענייננו בעבירות אשר יש בהן להטיל קלון חברתי על הנאשמים או לשלול את חירותם, וכן אין בהן כדי להביא להפסדי השתכרות למי מהנאשמים.
" סיכום – לכן, לאור כל האמור מעלה, הערעור נדחה.

בהליך מ"ח (מ"ח) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

בעמ"ק 464/08 הרשיע בית המשפט לעניינים מקומיים באריאל את המבקשים בעבירת בנייה לפי סעיף 37ב לחוק תיכנון ערים, כפרים ובניינים (חוק זמני מס' 79) לשנת 1966.
על פי הנטען בכתב האישום שהוגש נגדם, ביצעו המבקשים מספר עבירות בנייה בביתם ולא קיימו מכתב התראה שהוצא להם בגין בנייה זו. בית משפט השלום זיכה את המבקשים מאחת מעבירות הבנייה שיוחסה להם וכן מהאשום בדבר אי-קיום מכתב התראה.
אולם, בית המשפט קבע כי לא הוכח שלתובע בהליך דנן הייתה כל נגיעה אישית או אינטרסים זרים ולכן החליט להרשיע חלקית את המבקשים.
...
אשר על כן, ומכל האמור לעיל, המבקשים לא הצליחו להראות כיצד עילה זו עומדת להם, ואף אני אינני מוצאת שבענייננו עולה חשש זה. כמו כן נראה כי טענת המבקשים לפיה הם זכאים למשפט חוזר בגין הזיכוי מחמת הספק בניגוד לזיכוי "מלא" בו הם מעוניינים, איננה טענה בעלת נפקות משפטית ואיננה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק בעניין משפט חוזר ותכליותיו.
משכך, אף בשל תוצאה זו, נחה דעתי שלא נגרם למבקשים כל עיוות דין ממשי.
הבקשה, איפוא, נדחית.

בהליך ערעור פלילי על בימ"ש לעניינים מקומיים (עפמ"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

עוד היתייחס בית המשפט לכך שבכתב האישום המתוקן יוחסה למערער עבירה של שימוש ללא היתר במבנה שניבנה בסטייה מהיתר, ולפיכך, אף שברור שלמבנה כולו אין היתר, כך שמדובר בשימוש ללא היתר במבנה שניבנה ללא היתר ולא בסטייה מהיתר, הרשיע בית-משפט קמא את המערער בעבירה המקילה יותר שיוחסה לו בפרק הוראות החיקוק בכתב האישום המתוקן – בשימוש במבנה שניבנה בסטייה מהיתר.
לגבי הכרעת הדין – מטבע הדברים, העירעור מתייחס להכרעת הדין השנייה בלבד, לא להרשעתו החלקית של המערער בהכרעת הדין הראשונה, ולא לסעיפים בהם הורשע במסגרת העירעור הקודם – אשר המערער חזר בו מטענותיו לגביהם בפתח טיעוניו בעירעור הנוכחי.
בית המשפט היתייחס גם לראיות שהמערער יכול היה להביא ולא הביא, ולראיות שהובאו ואינן תואמות את המבנה הנידון, וקבע כי "כללו של דבר, בית המשפט אינו יכול לסבור שהיתר 21132 מכשיר את הבינוי מושא ההליך דנן – לא בכלל ולא קומה 2 בפרט". מבחינה זו אין הבדל בין קומה 2, לגביה הורשע המערער בהכרעת הדין הראשונה, לבין הקומות האחרות, בהן מתגוררים בני מישפחה אחרים, לגביהן זיכה בית המשפט את המערער בהכרעת הדין הראשונה מן הטעם שאין ראיה כי המערער עצמו ביצע את עבודות הבנייה או את השמוש.
...
בית-משפט קמא קבע כי לבנייה הנדונה אין היתר בנייה, זאת בהתבסס על עדותו של המפקח יוסי מרום, וכן על האמור בהכרעת הדין הראשונה בעניין זה. לדבריו "כבר בראשית עדותו בדיון האחרון טען הנאשם כי ההיתר לקומת הקרקע הוא זה אשר מתועד במוצגים נ/1-נ/6 - תיק היתר 82/725. בסעיף 20 להכרעת הדין מיום 21.10.2020 דנתי בפריט אישום א(1)(2). עיקרו של הדיון, מסעיף 20(ב) ואילך, התייחס לטענת קיומו של היתר לבינוי (היתר 21132 על בסיס תיק היתר 82/725). כלל המוצגים והעדויות נותחו והוצגו קשיים רבים מאוד המפריכים כל סיכוי (ובמשמע: כל ספק סביר לטובת הנאשם) שההיתר האמור מכשיר את הבינוי מושא ההליך; המסקנה התייחסה בפירוש לכך שההיתר לא מתייחס לאיזה מחלקי הבינוי ולא רק בעניין קומה 2 (הקומה שמעל קומת הקרקע). אין צורך לחזור על האמור שם. ההנמקות בהכרעת הדין מיום 21.10.2020 תקפות גם כעת ומלמדות כי לבינוי מושא דיוננו אין היתר". לגבי המרפסת, התייחס בית-משפט קמא בהכרעת הדין השנייה לכך שכתב האישום מייחס למערער בנייה ללא היתר, ולכך שהוכח כי לא היה היתר לבניית המרפסת, אך מועד הבנייה אינו ידוע ואפשר שעבירת הבנייה התיישנה, ולפיכך הרשיע את המערער בעבירת שימוש ולא בעבירת בנייה.
בסופו של דבר בית המשפט הרשיע בעבירה שצוינה בכתב האישום, לפי סעיף 204(ב) לחוק ובהתאם לכך גם גזר את דינו של המערער.
אשר לטענה בדבר תחולתו של "חוק החנינה" על המבנה – מקובלת עליי קביעת בית המשפט בסעיף 9 להכרעת הדין השנייה, לפיה לא מדובר בבינוי שהיה קיים ושמיש לפני המועד הקובע לעניינו של "חוק החנינה", 5.6.1967.
נוכח כל האמור לעיל, דין הערעור באשר להרשעתו של המערער להידחות.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2011 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ביום 19.4.09 הורשעו אחוזת הברון וחזן על פי הודאתם החלקית בעבירות הבנייה והשמוש המפורטות בכתב האישום, וכפרו בכל המיוחס להם בגין הפרת הצוו המנהלי וכן בהפרת הצוו השפוטי, בטענה כי הצוים הנ"ל לא נימסרו לידיהם.
טעתה כבוד השופטת קמא אשר למרות שציינה לחומרה את שלו, אשר הורשע בנוסף לעבירות בהן הורשעו המערערים אף בעבירה של אי קיום צו שפוטי, ממנה הם זוכו, הטילה על האחרונים קנס הגבוה פי 6 מהקנס אותו גזרה עליו.
...
התוצאה היא שערעורו של שלו על הכרעת הדין בעניינו נדחית בזאת.
ברע"פ 3146/07 חוסין ג'ידיר נ. מדינת ישראל, התייחס כבי השופט א.א. לוי למקרה בו נטען כי הוגשה תכנית לועדה המחוזית וכי הגשת התכנית מצדיקה עיכוב ביצוע של צו הריסה שיפוטי שניתן במסגרת גזר דין וכך נקבע: "במקרה דנן אין עסקינן בתכנית מתאר מאושרת ובמצב שרישיון הבניה נמצא בהישג יד ורק עיכוב פורמאלי מעכב את הכשרת המבנה. להיפך, מדובר בתחילתו של תהליד ארוך ומורכב, ושסיכוייו נכון לעת הזו אינם ידועים, ואפילו תאושר תכנית המתאר ותיכנס לתוקף, יהיה על המבקש להגיש בקשה להיתר בניה, וגם הליד זה דרכו להימשך זמן לא מבוטל. לפיכך, סבורני כי לא נפל כל פגם בהחלטתו של בית משפט קמא, ואין מקום להתערב באיזון שערך.''
לסיכום עבירות בתחום התכנון והבנייה הפכו מזה שנות דור למכת מדינה שבתי המשפט מצווים להילחם בה במסגרת החוק ולמען קיום שלטון החוק.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו