ועדה רפואית לעררים התאימה לו נכות בשיעור 5% במרפק ימין לפי סעיף 31(5)(ב) לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956 (התקנות) – "פגימה בעצב ULNARIS... הפרעה תפקודית קלה – חולשת אינטראוסאי בדרגה 4/5".
להלן הפרטים מדוח הועדה הרפואית לעררים מיום 8.3.23:
המערער הגיע לועדה ביחד עם עורך דין מטעמו.
הועדה עיינה בבדיקת US של המכון לשירותי רנטגן והדמיה ב.מ בו הודגם עיבוי קל של גידים מיישרים בשורש כף יד ימין ללא ממצא באספקט וולרי וכן הודגמה תעלה צרה יחסית של התעלה הקארפלית.
טענות הצדדים
המערער טוען שהיה צריך להתאים לו נכות בשיעור 10% לפי סעיף 41(8) לתקנות – "במקרים עם הגבלות ביישור ובכיפוף גם יחד כשכל הגבלה כשעלצמה אינה מצדיקה קביעה של יותר מ-0% נכות, ייקבעו 10% נכות...".
עוד טען המערער כי בבדיקה צוין כי קיימת הגבלה בכיפוף ויישור המרפק; הועדה לא התייחסה בצורה עניינית ומפורטת לחוות דעתו של ד"ר קמחין; הועדה הפניתה אותו לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) עקב הכאבים שעשויים לגרום להגבלה בתנועה.
...
בהקשר זה עוד נקבע בעבל (ארצי) -10014/98 יצחק הוד - המוסד לביטוח לאומי, לד (1999) 213 (28.4.1999) כי:
"בהליך הביקורת השיפוטית בוחן בית-הדין לעבודה האם הוועדה הרפואית לעררים ’טעתה בשאלה שבחוק, חרגה מסמכותה, הסתמכה על שיקולים זרים או התעלמה מההוראה המחייבת אותה‘ (דב"ע לג0-40/ דוזלר – המוסד לביטוח לאומי [1], בעמ' 410). הפגם המשפטי בהחלטת הוועדה הרפואית לעררים יכול להתבטא בסטייה מהוראות החוק והתקנות או בפגם בסדרי עבודתה של הוועדה".
מן הכלל אל הפרט
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובכלל המצוי בתיק, מצאתי כי דין הערעור להידחות.
כך למשל, בבר"ע (ארצי) 8251-10-17 המוסד לביטוח לאומי - שמעון סימון אשרף (4.6.18) טען המוסד כי:
"...אין הצדקה לקביעה שעל הוועדה לערוך למשיב בדיקה קלינית נוספת ולהזהיר אותו מפני חוסר שיתוף פעולה. זאת מהטעם שבענייננו היעדר שיתוף פעולה מצד המשיב לא פגם באפשרות של הוועדה לקבוע ממצאים באשר לנכותו. שכן לרשות הוועדה עמדו סרטי וידאו שבהם הוועדה יכולה לקבוע ממצאים רפואיים גם מבלי להשלים את הבדיקה, כמו סרטי וידאו מחקירה שנערכה...".
בית הדין הארצי קיבל את הטענה וקבע:
"מקובלת עלינו טענת המבקש כי במקרה שבו הוועדה יכולה לקבוע ממצא רפואי בהסתמך על מידע אובייקטיבי, על בדיקה רפואית עקיפה או בכל דרך אחרת היא יכולה לעשות כן ואינה נדרשת להזהיר את המבוטח".
כאמור, הוועדה מצאה לבסס את החלטתה על מסקנותיה מבדיקות ההדמיה של המערער והבדיקה הקלינית שערכה למערער.
סוף דבר
הערעור נדחה.