השופט לנדוי בע"פ 26/58 היועץ המשפטי לממשלה נ' מנחם אייזנצוייג, פ"ד יב(2) 986, 992 (1958), אמר, בהתייחסו לאבחנה זו הקיימת הן בתחום הנזיקין והן בתחום הפלילי, את הדברים הבאים (ההדגשה הוספה):
"אמנם נמתחה מדי פעם ביקורת על כל הרעיון של תאור חובת זהירות, המוטלת על אדם, על-פי תכונתו הפנימית, האימננטית, של החפץ שבאמצעותו נגרם הנזק. ביקורת זו מצאה את ביטויה הקלסי באימרתו של השופט סקרטון (scrutton) Hodge & Sons v. Anglo-American oil company; [(1922), 12 Ll. L. Rep. 183, 187] שההבדל בין חפץ המסוכן כשלעצמו, שגרם נזק, ובין חפץ שגרם לנזק מבלי להיות מסוכן מטבע ברייתו, נראה בעיניו כמו ההבדל בין זאב גלוי לבין זאב במעטה כבש, ומבין שני זאבים אלה האחרון דווקא הוא מסוכן יותר. כנגדו חיוו שופטים דגולים אחרים את דעתם שאין כל קושי מעשי בהבחנה זו, הנהוגה במשפט המקובל משכבר הימים".
בפרשת אייזנצוייג הנ"ל קיבל, בסופו של יום, השופט לנדוי את האבחנה בין "דבר מסוכן" לבין "דבר בעל פוטנציאל למסוכנות", במובן זה שרק דבר מסוכן, הוא העונה לתנאי הנקוב בסעיף 38 לפקודת הנזיקין ורק בכוחו להעביר את נטל ההוכחה על שכמו של הנתבע.
בהמשך דבריו בדיונים בועדת החוקה חוק ומשפט, בדיון הנ"ל היתייחס ח"כ סעדי לסוגיית פיצוי הנפגעים והעקרונות המשפטיים, באומרו את הדברים הבאים (שם, עמ' 6):
"קודם כל, כסף לעולם, אפילו בתאונת דרכים, לא מפצה על הכאב. אף פעם. כל הכסף שבעולם, לא מפצה על פגיעה אחת. אני אומר לך את זה, אז אל תדברי אתי על פיצוי. אני מדבר על עקרונות. אי-אפשר להכפיף שיטה של משפט, שיועץ משפטי לממשלה כותב לבית משפט עליון, שזו הכרה בפסקי דין של בתי משפט צבאיים – זה מנוגד למשפט הבין-לאומי, זה מנוגד לתכלית החוק. זה מערכת משפטית זרה. עם כל הכבוד למערכת המשפטית הצבאית שם, אי-אפשר להביא פסק דין של בית משפט צבאי, שזה שטח ריבוני, לא שייך למדינת ישראל, להכיר בזה רק כי את רוצה לעזור לכמה קורבנות".
2195.
בהמשך פסק הדין מתואר הרקע לתיקון בפקודת הראיות (פסקות 7-8, עמוד 216-217):
"7. חוק התיקון משנת 1973 הוחק, לאחר ששר המשפטים מינה ועדה כדי "לחקור בשימוש בפסק-דין פלילי כראיה בהליכים אזרחיים" וזו הגישה לו בחודש ספטמבר 1970 את המלצותיה.
ואולם בשלבים אחרים של חקירתו הודה הנאשם כי הוא אחראי לפעילותן של החוליות שפעלו עם אחמד ברגותי ואבו סטחה, משום שאלה היו קרובים אליו והוא מימן את פעילותם; ביתר פירוט הוא ציין כי הוא רואה עצמו אחראי לשלושה פיגועים, בגבעת זאב, בגבעה הצרפתית, ובגשר עטרה (המבוא לזכ"ד ת/38 שהוגש ואושר על ידי החוקר 'סמית' בעמ' 85).
בהכרעת הדין בפרשת ברגותי, תחת הכותרת "(3) אספקת כספים ואמל"ח לצורך ביצוע פיגועי טירור" נכתב כדלקמן (בפיסקה 67 להכרעת הדין בעיניין ברגותי):
'בתחילת חקירתו בשב"כ טען הנאשם כי איננו עוסק בטרור, וכי מעולם לא מסר לאף אדם נשק ולא ירה בנשק (זכ"ד ת/10 ס' 1, שהוגש ואושר על ידי החוקר 'דני' בעמ' 90).
...
בכל מקרה, גם אם אקבל את טענות התובעים בנקודה זו או אחרת, בתיק זה או אחר, לא אוכל להיעתר לבקשתו של ב"כ התובעים וליתן פסק דין המתייחס לכל אחריות הרש"פ.
1947.
טענת הנתבעים, לפיה לא הוכח כי הרש"פ צפתה או יכלה לצפות באופן קונקרטי, את הפיגועים נשוא התביעות, ולא הוכח קשר סיבתי בין הפיגועים לבין הרש"פ, ולכן, לטענת הרש"פ אין עליה חובת זהירות קונקרטית, טענה זו נדחית לאור הקביעות העובדתיות כי הרש"פ לא רק שצפתה או יכלה לצפות את הפיגועים, אלא שהוכח קשר סיבתי בין הפיגועים לבין הרש"פ.
2797.
הטענה האחרונה של הנתבעים כאילו מדיניות משפטית מצדיקה שיקולים של שלילת חובת הזהירות או צמצומה, חרף יכולת הצפייה הפיזית (סעיף 906 לסיכומי הנתבעים) – גם היא נדחית.
אינני סבור כי עלי להכריע בשאלה האם ניתן להחיל את עקרונות תורת האורגנים על יישות ציבורית, כגון: הרשות הפלסטינית, מבחינה פורמלית או מהותית, משום שאני סבור כי המחלוקת בין הצדדית תתיישב באופן שונה.