מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ועדה רפואית פסיכיאטרית במוסד לביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

על פי נ/1 ונ/2 שיקול הדעת שהפעיל המוסד לביטוח לאומי כתוצאה מהמידע על התובע, יש לו בסיס של ממש, מעוגן במסמכים רפואיים והיה מקום לקחת את השיקולים הללו בחשבון.
הצורך בהשגחה פרטית יום יומית רצופה עולה בועדה רפואית פסיכיאטר ובהחלטת הועדה הרפואית לגביה.
...
לאחר ששקלנו כל טיעוני הצדדים להלן החלטתנו.
משכך גם בעניין זה נדחית טענתו של התובע.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, נדחה גם ההליך העיקרי וגם הבקשה לסעד זמני.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בנוסף, ועדה רפואית שליד המוסד לביטוח לאומי קבעה, במסגרת תביעתו של התובע לגימלת נכות כללית, כי לתובע נותרה נכות צמיתה בשיעור 20% בתחום הפסיכיאטרי.
...

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה למתן רשות ערעור על החלטת ביניים של בית משפט השלום בקריות (כב' הש' שלמה מיכאל ארדמן) בת"א 25648-02-20 מיום 13/4/22, שבגדרה נדחתה בקשת המבקשת (להלן גם: הפול), להבאת ראיות לסתור את קביעת הועדה הרפואית לערר של המוסד לביטוח לאומי בדבר נכותו של המשיב בתחום הפסיכיאטריה (להלן: ההחלטה וועדת הערר, בהתאמה)).
...
בקשת המבקשת לאפשר לה להביא ראיות לסתור את קביעתה של וועדת הערר נדחתה ביום 30/6/22 בהחלטתו של בית משפט קמא, אשר קבע כדלהלן: "לאחר עיון בטענות הצדדים אני דוחה את הבקשה להבאת ראיות לסתור. אשר להבאת חוות דעת פרטית בפני המל"ל, זו כשלעצמה אינה הצדקה להבאת ראיות לסתור, כאשר הוועדה הרפואית הפעילה שיקול דעת עצמאי (ראה: רע"א 2851/20 שומרה חברה לביטול בע"מ נ' פלוני [ניתן ביום 15/7/2020]. בענייננו, התובע נבדק בדיקה עצמאית על ידי פסיכיאטרית יועצת שנתנה חוו"ד לוועדה הרפואית ביום 21/7/22 (ד"ר יאנינה יאגורובסקי) ולפיכך, אינני סבור שהוועדה הסתמכה באופן עיוור על חוות הדעת הפרטית. אשר לטענה כי בהעדר ערעור החליטה הוועדה להעלות ל-20 אחוז ולא להוריד או להותיר על כנה את קביעת הנכות של הוועדה מהדרג הראשון, על פי תקנה 30 לתקנות הביטוח הלאומי(קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), התשט"ז – 1956, ועדת הערר יכולה להעלות או להוריד את אחוז הנכות, בלא קשר לשאלה, האם הוגש ערר באותו נושא (ראה: בר"ע (ארצי) 66200-12-19 דנינו נ' המוסד לביטוח לאומי [ניתן ביום 24/3/2020]). לפיכך בלא קשר לשאלה על מה הוגש ערר המל"ל, לא נפל כל פגם מהותי בהליך בפני וועדות המל"ל, ולפיכך אין הצדקה למתן היתר להבאת ראיות לסתור. נוכח דחיית הבקשה יגישו הצדדים השלמה לתחשיבי הנזק מטעמם: התובע בתוך 30 יום מהיום והנתבעת בתוך 30 יום לאחר מכן. תזכורת מעקב ליום 22/6/30". המבקשת מיאנה להשלים עם החלטתו של בית משפט קמא, ומכאן הבקשה הנדונה דידן.
מהלך הבדיקה ותלונות המשיב מתוארים במסמך הקרוי "דו"ח וועדה רפואית לערר", הן בפרק הקרוי "פירוט הליקויים מפי התובע ובאי כוחו", והן בפרק "הממצאים", תחת פסקת "הבדיקה", המתחיל במלים "לבוש תואם, אפקט דיספורי ללא סימני עוררות יתר...". מסקנות הוועדה מפורטים בפרק "המסקנות", כדלהלן: "מדובר בתובע הסובל מהפרעות הסתגלות עם סימנים חלקיים של PTSD וסימני חרדה ודיכאון, ללא עבר פסיכיאטרי, נמצא במעקב סדיר ונוטל טיפול תרופתי, לאחר החמרה במצבו הקשורה סיבתית לתאונה הנידונה כפי שרשם גם הפסיכיאטר המטפל, שההפרעה בתפקוד המיני בקשר הזוגי קשורה למצבו הנפשי בעקבות התאונה. הוועדה עיינה בחוות דעתו של ד"ר חלבן מ-20/7/21 ומקבלת את חוות דעתו וקובעת נכות בשיעור לפי סעיף 34ב 3. לסיכום הוועדה דוחה את ערר המוסד. שאר הנכויות כפי שנקבעו בעבר בשיעור 10% לפי סעיף 35 1 ב בשיעור 5% לפי סעיף 75 1 א-ב מותאם". רק לאחר העיון בכל החומר ובדיקה עצמאית ועדכנית של המשיב על ידי הפסיכיאטרית ד"ר סיגלר והוועדה כולה, ראתה הוועדה לקבל את המלצתו של ד"ר חלבן בחוות הדעת הפרטית.
אני סבורה כי לא עלה בידי המבקשת להוכיח שהצגתה של חוות דעת זו בפני ועדת הערר פגמה בשיקול דעתה העצמאי באופן המצדיק הבאת ראיות לסתור בענייננו".
       סוף דבר בקשת רשות הערעור נדחית, איפוא.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת הנתבעת (להלן – המבקשת) להבאת ראיות לסתור את קביעת הועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי (להלן - המל"ל), בדרך של מינוי מומחה בתחום הפסיכיאטריה, מכח סעיף 6ב' לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975.
...
באשר לטענה בדבר העדר קביעה מפורשת של הועדה לקיומו של קשר סיבתי בין התאונה לבין הניסיון האובדני, אני סבור כי החלטת פקיד התביעות אינה מהווה קביעה על פי דין שיש בה כדי לחייב את בית המשפט בהליך.
ברע"א 3289/96 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' אנקווה, נ(1) 556 (1996) נקבע בענייננו: "הלכה היא, שהליך התביעה לדמי פגיעה המוגש לפקיד התביעות של המוסד או החלטת בית הדין לעבודה בתביעה המוגשת אליו לחיוב המוסד בתשלום דמי פגיעה, אינם קביעה מחייבת לעניין סעיף 6ב לחוק, באשר לקיומו של קשר סיבתי בין התאונה לבין הנכות שהתובע לקה בה. הדבר נקבע בשורה של פסקי-דין (ע"א 268/86 כהן נ' הסנה - חברה ישראלית לביטוח בע"מ [1] ; רע"א 439/89 קרנית - קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים נ' שילוח ואח' [2] ; רע"א 1527/90 צדקיהו נ' הסנה, חברה לביטוח בע"מ ואח' [3] ; רע"א 117/91 הרוש נ' הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ [4] ; וראו גם בספרו של א' ריבלין, תאונות דרכים, סדרי דין וחישוב הפיצויים (נבו, מהדורה 2, תשנ"ו) 283-284). הטעם לכך הוא, שבתביעה לדמי פגיעה אין פקיד התביעות או בית דין לעבודה נדרשים לקבוע דרגת נכות. בשלב זה נדרשת החלטה בשאלה אם מגיעים לתובע דמי פגיעה, וקביעה סופית של הנכות וכן קביעה כי הנכות היא כתוצאה מהתאונה אינן תנאי הכרחי לכך. בדרך כלל, בשלב זה הנכות הסופית כתוצאה מהתאונה גם טרם גובשה. קביעת דרגת הנכות נדרשת רק בשלב השני, שבו תובע נפגע עבודה קיצבה או מענק. מכיוון שבשלב התביעה לדמי פגיעה מדובר בהליך הבא להעניק סעד זמני, אשר בו לא נדרשת קביעת דרגת נכות, אין קביעה בשלב זה יכולה להיחשב כקביעת דרגת נכות על-פי דין במובן סעיף 6ב לחוק." ובהמשך : "יצאנו מהנחה שקביעת דרגת הנכות על-ידי הוועדה הרפואית קובעת גם את קיומו של קשר סיבתי בין התאונה לבין הנכות. אך מהראיות שבאו לפני בית המשפט ניתן להסיק שקביעת הקשר הסיבתי לא נעשתה על-ידי הוועדה הרפואית עצמה. עיון במסקנותיה מלמד שאין כל התייחסות לשאלה זו. אין כל הנמקה לקיומו של קשר סיבתי כזה. נסיבות המקרה אף מלמדות, שלנוכח קביעת בית הדין לעבודה, אשר, כפי שהובהר לעיל, אין קביעתו מהווה קביעה לעניין סעיף 6ב, ראו המוסד והוועדה קביעה זו כמחייבת. וייתכן שכך, בלי שאכריע בדבר, לעניין תביעתו של המשיב מהמוסד. אך לענייננו, רק קביעה של הוועדה הרפואית יכולה לשמש קביעה שתחייב על-פי סעיף 6ב לחוק. משהוברר שאין קביעה עצמאית כזו של הוועדה הרפואית, יש בכך להצדיק מינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט. לכך יש להוסיף, שקיימות חוות- דעת סותרות לעניין קיומו של קשר סיבתי בין התאונה לנכות - חוות הדעת של פרופסור ברהם ופרופסור רכס. בכל הנוגע להליכים המתקיימים בבית המשפט המחוזי, משקלן של שתי אלה דומה, שהרי, כפי שכבר אמרנו, פסק-דינו של בית הדין לעבודה וחוות-דעתו של פרופסור רכס אינן בגדר ראיה בהליכים שלפני בית המשפט המחוזי. אכן, המדובר במקרה גבול מבחינה רפואית. בהתחשב בכך, ובהתחשב בעובדה שהוועדה הרפואית לא שקלה ולא נתנה דעתה למחלוקת בעניין הקשר הסיבתי, יש להיעתר לעתירה החלופית של המבקשת. יש לראות את קביעת הוועדה הרפואית כנסתרת במובן הסיפה לסעיף 6ב ולמנות מומחה רפואי כבקשת המבקשת." מהמסמכים שהוגשו לתיק בית המשפט לא ברורה קביעת הקשר הסיבתי שנעשתה על ידי הוועדה בין התאונה לבין אירוע ניסיון ההתאבדות של המשיבה.
משאין התייחסות הוועדה לקשר הסיבתי בין התאונה לבין ניסיון ההתאבדות, ורק קביעה של וועדה רפואית יכולה לשמש קביעה שתחייב על פי סעיף 6ב לחוק, אני נעתר לבקשה כי יש להביא ראיות לסתור את קביעת המל"ל בתחום הפסיכיאטריה, ובהתאם להורות על מינוי מומחה בתחום הפסיכיאטרי.
בהתאם לכך, אני סבור כי בנסיבות העניין אין להגביל את הסמכות של המומחה אשר ימונה לבחינת שאלת הקשר הסיבתי בלבד, כבקשת הנתבעת, אלא עליו להתייחס למכלול העניין, קרי, הן ביחס לשיעורי הנכות הפסיכיאטרית של התובעת לפני התאונה ולאחריה, ככל שקיימים, והן בשאלת הקשר הסיבתי בין התאונה לבין הניסיון האובדני.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

ביום 22.11.22 ניתן תוקף להסכמת הצדדים בעירעור הראשון: "עניינה של המערערת יוחזר לועדה לעררים (אי כושר) בהרכבה מיום 13.2.22, אשר תשקול בשנית את קביעתה לעניין דרגת אי הכושר תוך היתייחסות למכלול הליקויים אשר נקבעו למערערת ולהשפעתם התפקודית. כמו כן, תיתן הועדה דעתה לנסיבות האישיות של המערערת (גיל, השכלה ועבר תעסוקתי). בנוסף, הועדה תתייחס לטענות המערערת כי מלשון פריט הליקוי שהותאם בגין פיברומיאלגיה 35(1)(ה), עולה כי מצבה של המערערת תואם למצב של קישיון בפרקים הקטנים בצורה קשה, וכי בשים לב לכך היא אינה מסוגלת לבצע עבודות של מיון הרכבה ואריזה. כן תיתן הועדה דעתה לטענת המערערת כי גם הסעיף בתחום הנפשי כולל הגבלה משמעותית של כושר העבודה וכי בנסיבות אלה השילוב בין הנכויות מצדיק דרגת אי כושר מלאה. המערערת ובאת כוחה יוזמנו לועדה ויוכלו לטעון בפניה בעילת היתכנסותה. החלטת הועדה תהיה מנומקת" ביום 7.2.23 היתכנסה הועדה בהתאם להוראות פסק הדין המחזיר ושמעה את דברי המערערת: "רצ"ב מכתב + פס"ד. יש לה קישיון בידיים ולכן לא יכולה לעבוד באריזה. יש בעיות בצואר בגב אסטמה בהחמרה המצב הנפשי 25% ולא 20% כפי שכתבה הועדה האחרונה. יש עומס תרופתי שסובלת ממנו. גרה במבשרת ציון עם ההורים, סובלת מאוד. אני כרגע על סטרואידים. בשבת האחרונה הייתי גם בטרם. אני גרה עם הילדים ובעלי. בעלי אסיר משוחרר. אין לי רישיון, מעולם לא היה לי. עבדתי עד 1/20 האחרונה הייתה ב'בית דוד' שזה הוסטל של אנשים עם מוגבלויות. הייתי במחסן מסדרת סחורה. אח"כ היה לי קושי בגלל כאבי ידיים, נרדמות הידיים. מצרפת את כל העיסוקים שלה בכל התקופות. הועדה קבעה: "הועדה מתכנסת בעקבות פס"ד מיום 23.11.22. הועדה התבקשה להתייחס למכלול הליקויים, להשפעתם התפקודית ולנסיבות האישיות של המערערת. הועדה התבקשה להתייחס לסעיף הליקוי 35(1)(ה) שהוענק בגין פיברומיאלגיה. הועדה האזינה בקשב לעו"ד קראה את מיסמך כתב העירעור מתאריך 7.2.23 וכמו כן את תק' עיסוק התובעת ע"פ רישומים בב"ל. אחוזי הנכות שנקבעו לתובעת הם פיברומיאלגיה בשיעור 50% ע"פ סעיף מותאם 35(1)(ה). אין לקבל כפשוטו את התאור המופיע בסעיף זה על תיפקוד האצבעות. המטרה הייתה לתת לתובעת נכות בשיעור זה והסעיף נבחר כדי להקנות את 50%. אין זה סעיף ספציפי לפיברומיאלגיה. אסטמה בשיעור 20% ותגובה הסתגלותית בשיעור 25% הגבלת עמ"ש בשיעור 5%. המלצת הועדה הרפואית לעררים עבודה חלקית ללא מאמץ. לגבי הנסיבות האישיות של המערערת יש לציין שמתגוררת עם בעלה (אסיר משוחרר) ועם ילדיה בבית הוריה. מעיון מדוח עובדת השקום והמסמכים שעמדו בפני הועדה מדובר בתובעת שיעבדה במגוון עבודות מוכרת בקפיטריה, חברת שמירה, משק בית ועוזרת מחסנאי בבית דוד. המלצת הועדה הרפואית שכללה פסיכיאטר- מסוגלת לעבודה במשרה חלקית ללא מאמץ בשל שיקלול ליקוייה. בהיתחשב בשיקלול ליקוייה הרפואיים ומצבה הכללי ונסיבות קיימות החלטת הועדה על אבדן כושר חלקי גבוה בשיעור 74% על אף מכלול הנתונים שהוצגו מסוגלת התובעת לעבוד באופן חלקי מספר שעות בעבודות פשוטות כגון מיון הרכבה עבודות התואמות את מגבלותיה הרפואיות. הועדה שבה ודוחה את הערר." מכאן העירעור.
בהתאם לכך, על הועדה להתייחס לכושר העבודה של המבוטח ו"לאפשרויות התעסוקה התואמות את מצבו הרפואי" – כפי שעשתה הועדה בעיניינה של המערערת - ולא לתעסוקה בפועל (ראו בר"ע (ארצי) 2518-10-21 פבל צ'וסוב - המוסד לביטוח לאומי (31.10.21) ועוד).
...
בתמצית, טוענת המערערת כי הוועדה לא התייחסה לכך שסעיף הליקוי הנפשי שנקבע כולל הגבלה משמעותית בכושר העבודה, וכי צירופם של סעיפי הליקוי מוביל למסקנה כי יש לקבוע לה דרגת אי כושר מלאה.
לדעתי דין הערעור להידחות: כידוע, וועדה לעררים מחויבת למלא בדיוק אחר הוראות פסק הדין המחזיר – לא יותר ולא פחות.
הערעור נדחה אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו