הוא נישאל אם נערך רישום יומי אודות מועדי ביצוע הניקיון וענה כי : "המנקה לא עובדת שלי, אני לא חייב לה ניהול שעות או רישומים. אם זה לפי שעות, החב' של הניקיון מבקשת רישום. בדרך כלל בעיית הניקיון, כל הזמן חסרות מנקות, או שאני מביא מישהי, מנקה רוסיה, פרטית, אני משלם לה מזומן מהכיס שלי, לפני שנה – שנתיים התקשרנו עם חברה שעושה את הניקיון. במועד הרלוואנטי לתביעה איני זוכר מי נקתה. עברו 5 שנים. המנקה יכולה להתחלף כל יום. אין מה לעשות. אין לי אחוזים." (ראו: עמ' 14 לפרוטוקול שורות 20-24).
שאלת קיומה של חובת זהירות מצויה במבחן הצפיות, שבוחן האם ביחס לסיכון מסוים קיימת חובת זהירות מושגית והאם ביחס לניזוק פלוני ונסיבותיו של הארוע המתואר בכתב התביעה קיימת חובת זהירות קונקרטית (ראו: ע"א 145/80 שלמה ועקנין נגד המועצה המקומית בית שמש, פ"ד לז(1) 113 (להלן: "עניין ועקנין")).
נציגי הנתבעת 1 העידו לפניי ואשרו כי מקום התאונה – הינו בשליטתה הבלעדית של הנתבעת 1 וכי היא זו אשר מפעילה את המקום ואחראית על הניקיון והבטיחות בו. חובת הזהירות הקונקרטית, נקבעת כידוע על פי מבחן הצפיות, ובהתאם הנתבעת 1 יכולה הייתה לצפות שאם השירותים לא יעברו ניקיון באופן שוטף, והמים שבאופן טבעי נוזלים מהכיור במהלך שימוש בו עלולים להרטיב את הריצפה , משתמשי השירותים עלולים להפגע.
באשר לנטל המוטל על הנתבעת 1, ניתן להקיש מדברים שקבע בית המשפט בעיניין אחריותן של רשויות מקומיות למפגעים בשטחן – אפנה בעיניין זה לבע"א (ת"א) 4195/98 שי חנה נ' עריית נתניה [פורסם בנבו] (31/10/99):
"קיומו של המפגע, חרף התגבשות החובה המושגית והקונקרטית, מצביע על רשלנות לכאורה, ועל כן עובר הנטל על הערייה להוכיח שלא תחוב בנזיקין. יפים לענין זה דברי הנשיא שמגר, בע"א 73/86 שטרנברג נ' עריית בני ברק, פ"ד מג (3) 343, 347, במקרה הדומה להפליא בנסיבותיו לענייננו (הגם ששם המדובר במפגע במדרכה שנבע בהצפה ממערכת הביוב):
...
בנסיבות אלה אני קובעת, כי אשמו התורם של התובע עומד על 25%.
לא שוכנעתי כי המקרה שלפניי מחייב פסיקת פיצויי בגין מרכיב זה וטענת התובע בהקשר זה נדחית.
סוף דבר:
אני מקבלת את התביעה נגד הנתבעות.