המבקש, יליד 1975, הגיש בקשה להכרה בנכותו על פי חוק הנכים, בגין מחלת הסכיזופרניה בה לקה במהלך שרותו הצבאי.
המשיב דחה את הבקשה, ואילו ועדת הערעורים קיבלה את העירעור באופן חלקי בקובעה כי קיים קשר סיבתי מסוג החמרה בין תנאי השרות להתפרצות המחלה, בשיעור של 33.33%.
המבקש תמך את בקשתו בשתי ראיות חדשות: הראשונה – חוות דעת רפואית; והשנייה – תצהירים המצביעים על העידר בעיות נפשיות אצל המבקש עובר לגיוס.
לפיכך אישר המשיב מתן תגמול נצרך למערער, אך קבע כי התגמול ישולם החל מיום הגשת התביעה, 23.4.2015, ולא לפני כן. בעירעור שהופנה כנגד ועדת הערעורים חזר המבקש על דרישתו להכיר בזכותו לקבל תגמול נצרך באופן רטרואקטיבי, החל ממועד הגשת הבקשה לראיות חדשות (ביום 19.7.2005), או כשנה קודם לכן לפי הוראת סעיף 35 לחוק הנכים (ביום 1.8.2004).
ברע"א 7222/10 פלוני נ' קצין התגמולים (30.8.2012) אמר זאת השופט ג'ובראן כך:
"עולה, כי תגמולי הקיום ותט"ר בכללם נועדו למחייה שוטפת לאחר שצרכי הנכה נבדקו בזמן אמת והזכאות להם נבחנת מעת לעת. לכן, המועד ממנו משולמים תגמולי הקיום הנו מועד פניית הנכה בבקשה לקבלת התגמול. נראה, כי מאחר ואין מדובר בפצוי נזיקי, גם אין מקום לשלמו רטרואקטיבית מאחר ואין מדובר ב"תכנית חיסכון"." (שם, עמ' 10 לחוות דעתו)
...
חשוב מכך, גם אם נניח כי הבקשה הוגשה במועד זה הרי שדינה היה להידחות, למרבה הצער, מהסיבה שבאותה העת לא נתקיימו במבקש התנאים לקבלת תגמול נצרך (ראו גם: סעיף 35 לתשובה לבקשה למתן רשות ערעור).
כידוע, תגמול נצרך יוענק לנכה ששיעור הנכות המוכר לו אינו פחות מ-50%; אשר אינו מסוגל להשתכר למחייתו עקב הנכות ואין סיכוי נראה לעין לשיקומו בעתיד; ואשר הוכיח כי אין לו הכנסה מספקת למחייתו (ראו, למשל, החלטתי ברע"א 4406/15 פלוני נ' קצין התגמולים (3.8.2015)).
" (שם, פס' י' לחוות דעתו)
אשר על כן, עם כל ההבנה למצבו המורכב של המבקש; וחרף ההשלכות המצערות של משך הטיפול בבקשתו על תקופת זכאותו לתגמול נצרך, בקשת רשות הערעור נדחית.