לפי חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, תשס"א-2001 (להלן – "חוק הודעה מוקדמת") עובד במשכורת זכאי להודעה מוקדמת לפיטורים של חודש ימים לאחר שנת עבודה (ס' 3(3) לחוק).
פצויי פיטורים ששולמו שלא כדין, הודעה מוקדמת ונזק בעקבות נטישת מקום העבודה
לטענת החברה, גב' קוליקוב קיבלה סך של 31,987 ₪ כפיצויי פיטורים שלא כדין, ועליה להשיבם.
סעיף 2(ב) לחוק הודעה מוקדמת קובע - "עובד המבקש להתפטר מעבודתו ייתן למעסיקו הודעה מוקדמת להתפטרות, לפי הוראות חוק זה". סעיף 10(1) לחוק הודעה מוקדמת קובע כי הוראת סעיף 2 לחוק לא תחול "על עובד, בנסיבות מיוחדות שעקב קיומן אין לידרוש ממנו כי יעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת הקבועה בחוק זה".
בעניינינו, אין מחלוקת עובדתית כי הגב' קוליקוב התפטרה מבלי שנתנה הודעה מוקדמת.
חיוב עובד בפצוי בגין אי מתן הודעה מוקדמת מגלם את סכום הפצוי בגין נזק אפשרי שניגרם למעסיק בשל עזיבה ללא הודעה מוקמת.
ניתן היום, י' אייר תשפ"ב, (11 מאי 2022), בהיעדר הצדדים ויישלח אליהם.
...
מאחר שאין חולק כי החברה שילמה לגב' קוליקוב את מלוא דמי המחלה להם היא הייתה זכאית מכוח החוק, הרי שגם תביעתה לדמי מחלה – דינה להידחות.
בית הדין פסק –
"... מקום בו נטענות טענות חמורות כנגד העובד ועניינן במישור הפלילי, יש לבססן כדבעי בטרם תתקבל הטענה בדבר ביצוע עבירה פלילית כלשהי. משלא נעשה כן בנסיבות מקרה זה ולא הוכח מעבר למאזן ההסתברות כי אכן העבירות בוצעו על ידי העובדים, התוצאה היא כי יש לדחות את טענת המבקשות באשר לשלילת רכיב הפיצויים והשבתו לידיהן."
כבוד סגנית הנשיאה צדיק תמכה את מסקנתה גם בהוראות סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים, לפיהן לא ניתן להחזיר, להעביר, לשעבד או לעקל כספי פיצויי פיטורים שהופרשו לקופת גמל, אלא בתנאי הסעיף.
סוף דבר
החברה תשלם לגב' קוליקוב כדלקמן:
בגין הודעה מוקדמת (תקופה ראשונה) – 571 ₪;
בגין דמי הבראה – 696 ₪;
בגין ניכויים מהשכר - 7,392 ₪.
התביעה שכנגד - נדחית במלואה.
משזו תוצאת פסק הדין, לפיה התביעה נדחית בעיקרה נוכח הסכום הנמוך בו חבה החברה לגב' קוליקוב, ובשים לב כי אף התביעה שכנגד נדחתה במלואה, כל צד יישא בהוצאותיו.