מפסק הדין בעיניין פלאפון עולה מסר חד וברור, לפיו על המעסיק להרחיק עצמו מהתערבות בהתארגנות העובדים בכל שלב משלביה במהלך יחסי העבודה, ובמצב של התארגנות ראשונית, התבטאות המעסיק בנוגע להתארגנות במקום העבודה מקימה חזקה של השפעה אסורה ולחץ בלתי הוגן על העובד בנוגע להתארגנות, כמצוטט לעיל:
"... יש למנוע השפעה כלשהיא של המעסיק על מימוש זכות ההתארגנות של העובד. עמד על כך הנשיא (בדימוס) אדלר בעיניין נותב...האיסורים על המעסיק להמנע מ"השפעה" על ההתארגנות בכלל, ובשלבי התארגנות ראשונית על אחת כמה וכמה, חלים על פעולות המכוונות במיוחד למניעת כינונו של ארגון עובדים יציג במקום העבודה, ושיש בהן מסר מיידי נגד ההתארגנות, לרבות: לחץ או כפייה על העובדים, לרבות בפגישות אישיות או קבוצתיות של עובדים, לחץ על עובדים לבטל חברותם באירגון העובדים, או להצהיר על אי רצון להתארגן באירגון עובדים, ומעקב אחר עובדים על רקע התארגנות; איומים; פיטורים של חברי ועד ופעילים בהתארגנות או פיטורים של עובדים מאורגנים; הרעה בתנאי עבודה של חברי ועד או של פעילים בהתארגנות ראשונית, או הפלייתם לרעה על רקע הפעילות הארגונית; התבטאות נגד ההתארגנות במישרין או בעקיפין; הקמת "ארגון מטעם", או "ועד מטעם" המעסיק; איסור כניסה של נציג ארגון עובדים למפעל; וכיוצ"ב. בפעולות אלה ושכמותן, מתקיימת היתנגשות חזיתית בין זכות העובדים למימוש חופש ההתארגנות באירגון עובדים במקום העבודה, לבין זכויות המעסיק לחופש ביטוי ולקניין במפעלו והפררוגטיבה הניהולית מכוחה.
על מהותה של החברות הרצונית באירגון עובדים, בהצטרפות אליו ובפרישה ממנו, עמד השופט זמיר בבג"ץ עמית (ר' בג"ץ 7029/95 הסתדרות העובדים הכללית החדשה נ' ביה"ד הארצי לעבודה, פ"ד נ"א (2)63; להלן: בג"ץ עמית):
"הזכות להצטרף לאירגון עובדים מתוך רצון חופשי, ולא בכפייה, כמו גם הזכות לפרוש מארגון העובדים, היא פועל יוצא של חופש ההיתאגדות... יתרה מכך. זכות זאת נובעת גם מן המעמד המוקנה לאירגון העובדים בחוק. שהרי החוק מקנה לאירגון עובדים יציג זכות להיתקשר בהסכם קבוצי הקובע זכויות וחובות לכל העובדים שעליהם חל ההסכם, לרבות עובדים שאינם חברים באותו ארגון. מסקנה טבעית היא, שכל עובד כזה יהיה זכאי להצטרף לאירגון כחבר, כדי שיוכל להשפיע על דרכו של האירגון, וכך גם על תנאי העבודה האישיים שלו. מסקנה נוספת היא, שאם לדעתו של עובד, האירגון אינו מייצג אותו כראוי, צריך שתהיה לו הזכות לפרוש מן האירגון ולהצטרף, אם ירצה בכך, לאירגון עובדים אחר".
יפים לעניינו דברי בית הדין האיזורי בפרשת צ.ל.פ., שם נקבע:
"בהצטרף עובד לאירגון, מקנה הוא לאירגון כח לפעול בשמו ולהגיע להסכמות בעבורו. החלטה כזו מאפשרת לעובד להגביר את כוחו במקום העבודה. מנגד, גם העובד מחוייב בהפעלת כוחו בתום לב, בהגינות ובאחריות ועל אף העובדה כי הוא בוחר לחזור בו מהצטרפותו לאירגון (ואין חולק כי הוא רשאי לעשות כן), לא ניתן למחוק לחלוטין את השלכות ההחלטה על הצטרפותו לאירגון.
...
אשר על כן אנו סבורים כי המבקשת הרימה את הנטל להוכיח כי אין להביא בחשבון בעת בחינת היציגות את 107 ההודעות אותן הציגה הגב' אברהמי בסיום הדיון.
האם אי צרוף טפסי ההצטרפות פוסל את הודעת היציגות?
לאחר ששקלנו את טענות הצדדים אנו סבורים כי העובדה שלהודעת היציגות לא צורפו טפסי ההצטרפות אינה פוסלת את ההודעה.
לסיכום:
נוכח האמור שוכנענו כי בשלב זה יש להיעזר בצד שלישי לבדיקת טפסי ההצטרפות לצורך בחינת היציגות.