לפניי בקשה שהגישה ענת בלימן – המערערת, להארכת מועד להגשת ערעור על החלטת הממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (להלן – הממונה), על פי סעיף 13ד לחוק עבודת נשים, תשי"ד-1954 (להלן – חוק עבודת נשים).
המועד להגשת ערעור על החלטת הממונה לפי חוק עבודת נשים קבוע, כאמור, בסעיף 13ד לחוק עבודת נשים וזו לשונו -
"הרואה עצמו נפגע מהחלטת שר התעשיה המסחר והתעסוקה לעניין מתן היתר לפי הוראות חוק זה, רשאי לערער עליה לפני בית דין איזורי לעבודה, בתוך 45 ימים מהיום שבו הגיעה ההחלטה לידיעתו".
סמכות בית הדין להאריך מועד קבועה בתקנה 125 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין, תשנ"ב – 1991 –
"מועד או זמן שקבע בית הדין או הרשם לעשיית דבר שבסדר הדין או שבנוהג, רשאי הוא, לפי שיקול דעתו ובאין הוראה אחרת בתקנות אלה, להאריכו מזמן לזמן, אף שנסתיים המועד או הזמן שנקבע מלכתחילה; נקבע המועד או הזמן בחיקוק, לרבות בתקנות אלה, רשאי הוא להאריכם מטעמים מיוחדים שיירשמו".
בפסק הדין בענייו עב"ל 33351-11-12 מוחמד דולאני נ' המוסד לביטוח לאומי, מיום 26.09.2017 (להלן – עניין דולאני), בית הדין הארצי דן בשאלת סמכותו של בית הדין להאריך מועדים להגשת ערעור על גופים לפי סעיפי חיקוק בהם לא נקבעו הוראות בנוגע להארכת מועד להגשת ערעור, וכך נקבע – "לבית הדין לעבודה נתונה, מכוח תקנה 125 לתקנות, הסמכות העקרונית להאריך מועד הקבוע בחיקוק, לפחות בכל הנוגע להגשת ערעור על החלטות של ועדות ערר למיניהן והחלטות של גופים אחרים, זאת גם אם לצד המועד הקבוע בחיקוק להגשת העירעור לא נקבעה הוראה הנוגעת להארכת המועד, ובתנאי שלא משתמעת מאותו החיקוק, או מחיקוק אחר, שלילת הסמכות להאריך את המועד או הגבלתה".
יוצא איפוא, כי לבית דין הסמכות להאריך את המועד להגשת ערעור הקבוע בסעיף 13ד לחוק עבודת נשים וזאת "מטעמים מיוחדים". לעניין זה נקבע בפסק הדין בעיניין דולאני, כי אין רשימה סגורה של טעמים העולים כדי "טעם מיוחד" ויש לבחון כל מקרה על פי נסיבותיו הוא, כאשר יכול שסכויי העירעור יעלו כדי טעם מיוחד להארכת מועד וכאשר יש לפרש את תקנה 125 "מתוך גישה סלחנית ההולמת את יעודו של בית הדין לעבודה" (ראו פסקה 80 לפסק הדין בעיניין דולאני).
יוטעם, כי סמכות בית הדין להתערב בהחלטת הממונה מצומצמת לבחינה מנהלית בלבד, כאשר בערעורים על פי סעיף 13ד לא תישמענה עילות "ערעוריות" רגילות (ראו- ע"ע 9953-11-13רויטל אילוז נ' זמירה גולן, מיום 28.12.2015).
...
בענייננו, סבורני כי לא מתקיימים טעמים מיוחדים המצדיקים הארכת מועד.
נוכח כל האמור, הבקשה נדחית וכפועל יוצא הערעור כנגד הממונה נדחה.
הואיל ומדובר בהליך על"ח שעניינו ערעור על החלטת הממונה, הרי שאין משמעות לקיום הליך זה כנגד המשיבה 2 ועל כן הערעור נדחה גם ביחס למשיבה 2.