בית הדין הארצי לעבודה
ע"ע 54435-12-19
ד"ר ליאנה בני עדני
המערערת
.1 עריית תל-אביב-יפו
.2 המרכז הרפואי תל אביב - בי"ח איכילוב
.3 פרופ' שלמה קונסטנטיני
.4 פרופ' יונתן רוט
.5 תאגיד הבריאות ליד המרכז הרפואי ת"א
המשיבים
לפני: השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, השופטת חני אופק גנדלר, השופט אילן סופר
נציג ציבור (עובדים) מר יוסי רחמים, נציג ציבור (מעסיקים) מר צבי טבצ'ניק
בשם המערערת: עו"ד סיגל פעיל, עו"ד יפעת תבור
בשם המשיבים 1,2: עו"ד אדם קרן
בשם המשיבים 3,4: עו"ד תמר גולן, עו"ד דנה כהן
בשם המשיב 5: עו"ד מיכאל פרידמן
פסק דין
גם אם לשיטת המערערת, כרופאה ותיקה היא בעלת יכולת עצמאית לקבל החלטות לטובת החולים וסמכויותיה נפגעו כתוצאה מהגבלתה על ידי פרופ' קונסטנטיני, היא איננה רופאה עצמאית אלא הועסקה "במסגרת בית חולים צבורי שבו רופאים נוספים, ובעיקר ממונים, שהם גם ממונים מקצועיים". משכך, "בתהליך קבלת ההחלטות אין לבטל את שיקול דעתם של הרופאים הממונים על התובעת, שהרי בסופו של יום טעות בשקול הדעת תונח בעיקר לפתחם ואחריותם של בית החולים והרופאים הממונים".
בית הדין ציין כי לטענת המערערת החלה ההיתנכלות כלפיה בעקבות מכתבים ששלחה ביום 22.5.11 וביום 23.5.11 ובהם התלוננה על היתנהלותו של פרופ' קונסטנטיני, אך אין מדובר ב"תלונה מפורטת וממשית" אלא במכתבים שיש בהם "יותר 'מסר מקצועי' לטפול בחולים מאשר 'תלונה על היתנכלות'". משכך, קבע כי אין לראותם כ"תלונה" כמשמעה בסעיף 4 לחוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין), התשנ"ז-1997 (להלן: חוק ההגנה על עובדים).
כהמשך להתעמרות בה זומנה ביום 15.1.15 ל"שימוע" פקטבי בעיצומו של ההליך בבית הדין האיזורי, בשל "רישום סלקטיבי של איחור לישיבה מחלקתית ובגין תלונה של מזכירה במחלקה", תוך היתעלמות מתלונותיה ותוך הדחתה דה-פאקטו מבית החולים כיוון ש"הגיעו מים עד נפש" עד שנאלצה להתפטר בדין מפוטרת ביום 3.5.15 (וזאת בהמשך למכתבה למבקרת הערייה מיום 2.4.15 ומכתבה לפרופ' ברבש מיום 28.4.15, שלא פורטו כלל בפסק הדין, ונוכח ניסיון למנוע ניתוח מילד שטופל על ידה).
...
בקשתה התקבלה בחלקה, נוכח פגמים מסוימים שנמצאו במכרז מכוחו מונה פרופ' רוט (להלן: המכרז), ומינויו הוקפא עד לסיום ההליך המשפטי (החלטה מיום 10.11.14; הפגמים שמצא בית הדין האזורי הם אי מתן אפשרות למערערת להתייחס בהרחבה בפני ועדת המכרזים למערכת היחסים בינה לבין פרופ' קונסטנטיני, וכן ספק לגבי חברותו בוועדה של סמנכ"ל רפואה בבית החולים ד"ר גיל פייר, נוכח ידיעתו על תלונות שהגישה המערערת כנגד מנהל המחלקה).
עוד קבע בית הדין בפתח פסק דינו כי אין עוד צורך לדון בטענות המערערת ביחס למכרז מכוחו מונה פרופ' רוט למשרת מנהל השירות בשנת 2014, שכן משרה זו בוטלה ובסופו של דבר קודם פרופ' רוט בתפקיד רק לאחר התפטרותה של המערערת.
בנסיבותיו המיוחדות של התיק, ולא בלי היסוס, לא מצאנו הצדקה להתערב בשיקול הדעת שהפעילה הערכאה הדיונית בקשר לכך.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, הערעור והערעור שכנגד נדחים.
בנסיבות העניין המיוחדות, ונוכח התרשמותנו כי המערערת ביצעה את תפקידה במסירות רבה ובמקצועיות, לא מצאנו לפסוק הוצאות בקשר לפרשה עגומה זו, שהסבה עוגמת נפש רבה לכל הצדדים המעורבים.