ההסכם הותנה בשני תנאים מתלים: הראשון, כי המשיב ישלים את רישום הזכויות בבית על שמו עד ליום 1.4.2013, דהיינו בתוך שנה מיום כריתת ההסכם (להלן: התנאי המתלה הראשון); והשני כי המושב יסכים לקבל את המשיבים כחברים עד אותו המועד.
באשר לתנאי המתלה השני, צוין כי המערערים העידו שהם עברו ועדת קבלה ובדיקת גרפולוג כחלק מתהליך הקבלה שלהם למושב וכי חברי הוועדה אף הודיעו להם שהם עברו את הליך הסינון, ואילו המשיב לא הציג מנגד כל ראייה אחרת.
ב, כי המערערים רשאים לבצע שיפוצים בבית ובמקרה שבו יבוטל הסכם המכר, מכל סיבה שהיא, הם יהיו זכאים להחזר בגין כל השיפוצים כנגד הצגת "קבלות ו/או לפי הצעות מחיר שיוצגו". מדובר, אם כן, בזכות להשבה הקבועה בהסכם, אך זכות זו מותנית בהצגת אסמכתא בדמות קבלות או הצעות מחיר, באשר לסכומים שהוצאו.
בדומה לבית המשפט המחוזי, אף אני סבורה כי הצדדים טעו בשאלת מהות זכויותיו של המשיב בבית מושא ההליך במושב בית מאיר (להלן בהתאמה: הבית והמושב), וכי בנסיבות המקרה מוצדק לבטל את חוזה מכר המקרקעין שנכרת בין הצדדים (להלן: החוזה), מכוח סעיף 14(ב) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: חוק החוזים).
דמי השכירות שגבו המערערים במהלך השנים: כאמור, לאחר שנודע לצדדים על טיב זכויות המשיב בבית, ביום 6.1.2013 חתמו הצדדים על הנספח לחוזה, שבו הוסכם, בין היתר, כי "דמי השכירות בגין הסכם השכירות שנכרת בין הצדדים מיום 2.4.12 לא יוחזרו לשבו בכל מקרה [...] ובמקרה של ביטול הסכם המכר יבוטל הסכם השכירות, יושבו לאליאסיאן מלוא הכספים ששילם לשבו (570,000 ₪) בצרוף הפצוי המוסכם כאמור בהסכם המכר, וללא כל זכות קזוז של שבו בגין שכר דירה". לנוכח הסכמה מפורשת זו, אין מקום להתערב בקביעת בית המשפט המחוזי כי דמי השכירות שגבו המערערים במהלך השנים יישארו ברשותם.
...
הטעם לכך הוא שבנספח להסכם המכר קבעו הצדדים באופן ברור, בפרוטרוט, מה יהיו תוצאותיו של ביטול הסכם המכר: "במקרה של ביטול הסכם המכר יבוטל הסכם השכירות, יושבו לאליסיאן מלוא הכספים ששילם לשבו (570,000 ₪) בצירוף הפיצוי המוסכם כאמור בהסכם המכר, וללא כל זכות קיזוז של שבו בגין שכר הדירה". ומכלל הן אתה שומע לאו; משקבעו הצדדים במועד החתימה על הנספח להסכם המכר, כיצד ינהגו במקרה שיבוטל ההסכם – השבת 570,000 ₪ למערערים; מתן פיצוי מוסכם בסך 160,000 ₪; ואי-קיזוז שכר הדירה שממנו נהנו המערערים עד לביטול ההסכם – סבורני כי בכך נוצר הסדר שלילי ביחס להשבת סכומי-הכסף שהוציאו המערערים (או יוציאו בעתיד) לטובת שיפוץ הדירה.
אשר על כן, כחברותַי גם אני סבור שיש לדחות את הערעור העיקרי, ולקבל באופן חלקי את הערעור שכנגד.
פסקה אופרטיבית לפסק הדין:
אשר על כן, הערעור נדחה והערעור שכנגד מתקבל חלקית, במובן זה שהסכם המכר בין הצדדים יבוטל והצדדים יישאו בתשלומים שפורטו בפסקה 33 לחוות דעתה של השופטת י' וילנר.