מהסכם המכר ניתן להבין כי, בעת חתימתו, זכויות הבנייה על המיגרש הגיעו ל 58 דירות, כפי שעלה מהצעת הרכישה, לפיכך אף צוין בסע' ו (1) סיפא להסכם המכר, בפרק "התחייבויות הקונה", בין השאר, כי הקונה מתחייב –
"לשלם את כל ההוצאות, התשלומים, האגרות, ההיטלים, המיסים וכיו"ב מכל מין וסוג שהוא, ללא יוצא מהכלל בגין ובקשר לבצוע הבנייה ובקשר לקבלת והוצאת היתר הבניה, למעט היטל השבחה עד 58 יחידות דיור כמצוין בתב"ע על כל שטחי הבניה המוגדרים בתב"ע אשר בתוקף אשר יחולו על המוכרים (=התובעים דנן ; הדגשה שלי – צ.ו)
השאלות שבמחלוקת
נסכם, איפוא, את הסוגיות בהן עלינו להכריע במסכת הסבוכה שלפנינו –
האם זכאים התובעים לסעד (בין בדרך של הגדלת התמורה ובין בדרך של פיצוי) בגין שינוי התב"ע והגדלת מספר הדירות הניתנות לבנייה בפרויקט?
האם מחויבים התובעים לחתום על הקצאת שטחים צבוריים נוכח שינוי התב"ע?
האם רשאים התובעים לשלם את מס ההשבחה בדרך של לקיחת משכנתא שתרשם על זכויותיהם במיגרש?
האם יש מקום לביטול ההסכם נוכח הפרות מצד הנתבעים?
האם שינוי התב"ע מצדיק את הגדלת התמורה המגיעה לתובעים בגין מכירת המיגרש?
התובעים מבקשים לבסס את דרישתם להגדלת התמורה המגיעה להם בשל שינוי התב"ע שיש בו, לכאורה, להגדיל את התמורה והרווח המגיעים לידי הנתבעת מבלי שתיווסף להם כל תמורה על הלכת מצלאוי של בית העליון העליון (ע"א 5492/04 מצלאוי חברה לבניין בע"מ נ. מינהל מקרקעי ישראל מחוז תל אביב (2005)).
כך בעיניין בג"ץ 448/91 אליהו ידיד נ. הוועדה המחוזית (1993) נקבע, כדוגמה כי כאשר מוגשת תכנית מפורטת לגבי שטח שייעודו בנייה למגורים, הרי בתכנית כזו ניתן להתנות את הבנייה בכך שחלקים של השטח יוקצו לצורכי ציבור, כמו דרכים או שטחים פתוחים, כך אישור תכנית מפורטת, הכוללת חלוקה של הקרקע למגרשי בנייה, תוך קביעה שחלק מהקרקע ישמש לצורכי ציבור, אין בו כדי לסתור את הנורמה התכנונית שנקבעה בתכנית המיתאר, שעל-פיה הקרקע נימצאת באיזור בנייה למגורים.
...
אני דוחה, אפוא, את טענות התובעים אף לעניין זה.
טענות התובעים לביטול ההסכם מחמת הפרות שונות הנטענות על ידם
אודה ואומר כי טענות אלו של התובעים לביטול ההסכם אינן מובנות לי כלל ועיקר.
מניעתם של הנתבעים מהתובעים לשלם את היטל ההשבחה המתאים בחוסר תום לב.
לא שוכנעתי כי הנתבעים הם אלו שמנעו מהתובעים לשלם את היטל ההשבחה במועד.
סוף דבר
מכלל האמור התביעה נדחית.