מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

התנגדות לקיום צוואה נוטריונית של אלמנה ללא ילדים

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בפסק דינו מנה בית המשפט לעינייני המשפחה את העובדות הבאות כעובדות שאינן שנויות במחלוקת: צוואת המנוחה השנייה נערכה ביום 1.3.2007 כשהמנוחה בת 85 שנים, חולה במחלת סרטן, חודשים ספורים לאחר שהמנוחה השתחררה מאישפוז ממושך של מספר שבועות בבית חולים כתוצאה לניתוח ומספר ימים בטרם אישפוז נוסף לצורך ניתוח הוצאת גידול בריאה; המנוחה סבלה מליקוי ראיה; המנוחה התגוררה עם עובדת זרה (המטפלת ל') ממועד שחרורה מבית חולים ביום 13.11.2006; המנוחה הייתה אלמנה ללא ילדים; משפחתה היחידה של המנוחה הייתה אחיה ובנו שהתגוררו באוסטרליה; א' התלוותה למנוחה לכל הביקורים אצל הרופאים וכן לאשפוזים בבית החולים, רכשה עבורה תרופות ובישלה עבורה מעת לעת; רעיית המערער דאגה לכל צרכיה של המנוחה, בחרה עבורה את הרופאים המטפלים, דאגה להעסקת העובדת הזרה ולסיכום תנאי העסקתה, לפיקוח עליה ולתשלום שכרה; הצוואה השנייה נערכה במשרדו של המערער על ידי המערערת; העדים לצוואה השנייה היו המערערת ועובדת נוספת של המערער; טרם עריכת הצוואה ומיד לאחר שיחרורה של המערערת מאישפוז ביום 13.11.2006 חתמה המנוחה על יפוי כוח נוטוריוני המייפה את כוחם של המערער, רעייתו ובנם לפעול בשמה ובמקומה.
במקרה שלפנינו טענה המשיבה, כי לא רק שהייתה הצדקה לאמץ את הממצאים העובדתיים שנקבעו על ידי בית המשפט לעינייני מישפחה בנוגע למצבה הרפואי של המצווה ובנוגע לנסיבות עריכת הצוואה, לאחר שמיעת עדים רבים, לרבות רופאים, אלא גם שהמערערים לא היתנגדו להגשת פסק הדין כראייה עובר להגשתו ולא טענו בסיכומיהם כי פסק הדין האזרחי אינו יכול להוות ראייה לאמתות תוכנו, אלא להפך, המערערים הסתמכו בסיכומיהם על ממצאים שנקבעו בפסק הדין האזרחי.
בכל הנוגע להסתמכות על סעיף 35 לחוק הירושה, אני מוכן לקבל כי אין להסיק מהוראותיו לעניין קיומה של עבירת משמעת, במובן זה שלא ניתן לראות בהוראה זו הוראה משמעתית, אולם בית הדין הארצי קבע כי המערערת הייתה בנגוד עניינים בעת עריכת הצוואה, שכן עמד בפניה האנטרס של המורישה, הלקוחה, ומנגד, האנטרס של המערער, שהיה המעביד הישיר שלה והאנטרס לשמור על מערכת יחסי עבודה נאותה ולהתקדם במדרג העבודה והשכר.
...
בפניי ערעורם של המערער מס' 1, עורך הדין שרגא בלזר (להלן: "המערער") והמערערת מס' 2, עורכת הדין נאוה טמיר (להלן: "המערערת") על פסק דינו של בית הדין המשמעתי הארצי של לשכת עורכי הדין (להלן: "בית הדין הארצי") בתיק בד"א 37/17, במסגרתו נדחה ערעורם של המערערים על פסק דינו של בית הדין המשמעתי המחוזי של לשכת עורכי הדין בחיפה (להלן: "בית הדין המחוזי") בתיק ב"פ 44/15.
בעניין זה, מקובלת עלי טענת המשיבה, כי פסק הדין ומסמכים נוספים מתיק בית המשפט לענייני משפחה התקבלו ללא התנגדות המערערים, אשר אף התייחסו לתוכן פסק הדין במסגרת סיכומיהם בבית הדין.
לאור האמור, לא מצאתי להיעתר לבקשת המערערים להוספת ראיה בערעור, אף שהתייחסתי לטענה העקרונית אותה ביקשו להעלות, על בסיס אותה ראיה.
סוף דבר התוצאה היא שהערעורים על הכרעת הדין נדחים.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לפניי שני הליכים משפטיים: ת"ע 36344-09-16 – שעניינו בקשה למתן צו קיום צוואה נוטריונית, מיום 00.00.2015 (להלן: "הצוואה"), אשר נעשתה בפני הנוטריון ד' (להלן: "הנוטריון") ואשר הוגשה לקיום על ידי מר י.מ. .
כ.ב. ז"ל (להלן: "המנוחה") נפטרה ביום ***, 00.00.2016 במועד פטירתה הייתה המנוחה אלמנה.
המתנגדים לבקשה למתן צו קיום הצוואה, הם שני אחי המנוחה: מר א.ע., מר ב.ע. ואחיינה, מר ש.ע. (להלן: "המתנגד 3") בנו של *** ז"ל – אח של המנוחה (להלן כולם יחד: "המתנגדים").
מעורבות המבקש "הורגשה" גם בעריכת הצוואה: המבקש הוא זה שיצר קשר עם הנוטריון ראו: פרוט' מיום 23.11.2020 עמ' 16 ש' 5-8 , עמ' ; 30 ש' 16-17 המבקש תיאם עם הנוטריון את המועד להגעתו לצורך עריכת הצוואה ראו: פרוט' מיום ; 23.11.2020 עמ' 16 ש' 17-18 , עמ' 17 ש' 25-30 המבקש קיבל את פניו של הנוטריון בפתח בית האבות והסביר לו היכן נמצא החדר של ; המנוחה ראו: פרוט' מיום 23.11.2020 עמ' 16 ש' 18-19 הנוטריון העיד כי לא מן הנמנע שאת הפרטים לצורך עריכת הצוואה קיבל מהמבקש ראו: ; פרוט' מיום 23.11.2020 עמ' 18 ש' הנוטריון לא השאיר למנוחה את העתקי הצוואה ואלה נאספו על ידי המבקש בחלוף מספר .
לשם ההמחשה יתואר כי בסעיף 5 לצוואה נקבע כי אם המבקש ילך לעולמו, חלילה, עובר לפטירת המנוחה, או בעת ובעונה אחת עם פטירתה, עזבון המנוחה יגיע לילדי המבקש.
...
לאור כל אלה אני קובע כי הוכח לפניי שהמנוחה לא הייתה כשירה בעת עריכת הצוואה.
במקרה שלפניי, לנוכח המסקנה כי המנוחה לא הייתה כשירה בעת עריכת הצוואה ולנוכח המסקנה כי המבקש נטל חלק בעריכת הצוואה, לא ניתן לבוא ולומר כי הצוואה הינה פרי רצון המנוחה, כך שאין בקבלת ההתנגדות כדי לפגוע בעיקרון כיבוד רצון המת.
התוצאה היא כי ההתנגדות מתקבלת ואני מורה על ביטול הצוואה.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי המנוחה ר.ג. ז"ל (להלן: "המנוחה") נפטרה ביום 22.7.2012 בסוף שנות השבעים לחייה, כשהיא אלמנה ללא ילדים.
המתנגדים לצוו קיום צוואת המנוחים אשר הוגשה במתייחס לעזבון המנוח פ.ג. חוזרים בהם מהטענות בעיניין כשירות המנוח לצוות, השפעה בלתי הוגנת וכיוצ"ב, במתייחס למנוח, ועומדים על טענותיהם בעיניין הקף העזבון, למעט בסוגיות הכספיות בהן כבר גיבשו הצדדים הסדר כספי שקבל תוקף של פסק דין ע"י בימ"ש. הצדדים מסכימים כי בשלב זה ימשיכו לברר את טענות המתנגדים במתייחס לבקשה לצוו קיום צוואת המנוחה ר.ג..
לטענת המתנגד, הנוטריון פעל בנגוד לדין , כאשר לא הצטייד בתעודה רפואית אודות מצבה הרפואי של המנוחה במועד עריכת הצוואה וכן לא טרח לבדוק האם המנוחה פועלת מרצונה החופשי.
המתנגד טוען כי בירור מינימלי של הנוטריון היה חושף בפניו את העובדה כי המנוחה אינה מתגוררת בבית אבות "בית בכפר" וכי הובאה לשם בנגוד לרצונה ותוך סיכון חייה.
...
לסיכום, טענת המתנגד בדבר העדר כשירות לצוות נדחית.
לאור האמור, ההתנגדות לבקשה לצו קיום צוואה מתקבלת והבקשה לצו קיום צוואה לצוואת המנוחה מיום 17.6.2012 (ת"ע - 01- 15 ), נדחית.
המשיבים ישלמו למתנגד, ביחד ולחוד, הוצאות ההליך בסך 60,000 ₪ ₪ בתוך 30 יום.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בית משפט לעינייני מישפחה בחיפה ת"ע 40340-04-20 (בקשה לצוו קיום צוואה) ת"ע 64858-10-20 (היתנגדות) ע' נ' האפוטרופוס הכללי מחוז חיפה והצפון ואח' לפני כבוד השופטת הילה גורביץ עובדיה בעיניין: התובע / המבקש: עִזבון המנוח פ.ע. ז"ל ת"ז -------- מ.ע. ת"ז -------- הנתבעת / המתנגדת: 1. נ.ע. ת"ז -------- 2. האפוטרופוס הכללי מחוז חיפה והצפון משרדי ממשלה פסק דין
התובענה נימסרה לכל היורשים על פי דין – ולמעט הנתבעת, אלמנת המנוח, אף אחד מהיורשים על פי דין לא הגיש היתנגדות.
בסיפא סיכומי ב"כ יועמ"ש, נכתב כי מאחר ויורשי המנוח שעל פי דין (כלומר ילדי אחיי המנוח), לא הגישו עמדה, ולכאורה לא נפגעות זכויות של הנתבעת אם יקוימו הצוואות, כצוואות משלימות, ב"כ היועמ"ש השאיר את ההכרעה לשיקול דעת בית המשפט.
על כן, סביר יותר להניח כי אם המנוח ביקש כי שתי הצוואות יקוימו כצוואות משלימות (וכאמור אין מדובר בצוואה משלימה אלא בצוואה סותרת) – היה הנוטריון עו"ד שקור אניס ז"ל, מציין הוראה זו במפורש בצוואה המאוחרת – על מנת להדגיש, דוקא נוכח הנוסח הסותר של הוראות הצוואה, כי הצוואה המאוחרת בזמן היא נוסף על הצוואה המוקדמת בזמן.
זאת ועוד, התובע, טען כי בנו של הנוטריון עו"ד שקור אניס ז"ל, מצא את הצוואה המוקדמת המקורית במשרדו של אביו ז"ל. התובע טען כי עובדה זו תומכת בטענתנו כי המנוח לא ביטל את הצוואה המוקדמת הואיל והצוואה המקורית נמצאה במשרד הנוטריון ז"ל ולא הושמדה.
...
ראו גם פסק דיני בתלה"מ 16148-08-21 ע.א נ' מ.א מיום 26.1.23 על כן אני קובעת כי הוראות הצוואה המאוחרת ביטלו את הוראות הצוואה המוקדמת בנוגע להיקף העִזבון שמונחל לנתבעת ויש לדחות את עתירת התובע והנתבעת ליתן צו לקיום צוואת המנוח המוקדמת וגם לדחות את הבקשה לאשר את ההסכם כהסכם חלוקת עִזבון.
עוד אציין כי מאחר ואין בפני תובענה לביטול צו קיום הצוואה מיום 18.6.1996 ולא הונחה בפני עילה לביטולו – עתירה זו, שהועלתה לראשונה בסיכומים, נדחית.
נפסק, התביעה למתן צו קיום לצוואת המנוח מיום 2.5.1993 נדחית; העתירה לאישור ההסכם מיום 3.2.21 כהסכם חלוקת עִזבון נדחית; העתירה לביטול צו קיום שניתן לצוואה מיום 18.6.1996 נדחית.

בהליך עמ"ש (עמ"ש) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

רקע עובדתי המנוח ש' א' ז"ל (להלן: המנוח) נפטר ביום 9.9.18 כשהוא אלמן ללא ילדים.
הצוואה השנייה מיום 8.6.17 שנחתמה בפני שני עדים ואומתה ע"י הנוטריון עו"ד דהן (להלן: עו"ד דהן) ובמסגרתה המנוח הוריש את כל עזבונו לש'.
במסגרת הדיון בעירעור טענה ב"כ המשיב 1 כי: "לא נטען במפורש שאנחנו מתנגדים לצוואות האלה אולם זה נעשה בצורה משתמעת מההליכים שהיו, החקירות שהיו, התצהירים שהוגשו". בבע"מ 7189/12 בפלוני נ' אלמוני (22.10.12) דן בית המשפט במקרה דומה לענייננו, בו לא הייתה הסכמה לכך שבית המשפט ידון בשאלת תוקפן של כל הצוואות אלא רק בתוקפה של הצוואה שהוגשה לקיום.
...
טעה ביהמ"ש קמא שהתעלם מהמסקנות ההחלטיות של מחלקת הרווחה שבמהלך החודשים אוקטובר – נובמבר 2017 נפגשו עם המנוח ביחידות, לרבות עם עו"ד מטעמם, והם הגיעו למסקנה שהמנוח פועל בדעה צלולה ומתוך הבנה של הסיכון בהעברת הדירה במתנה.
לפיכך, יש לקבל את הערעור ולקיים את צוואתו האחרונה של המנוח ולחילופין לקיים את הצוואה השנייה או את הצוואה הרביעית ולחייב את המשיב בהוצאות.
לפיכך, אין להתערב בפסק הדין ויש לדחות את הערעור.
בעוד שביחס לעילת ההתערבות בעריכת הצוואה בחן ביהמ"ש קמא כל אחת מהצוואות בנפרד והגיע למסקנה שלא הוכחה מעורבות של המערער בעריכת הצוואה השנייה, בכל הנוגע לעילת ההשפעה הבלתי הוגנת, דן ביהמ"ש קמא בכל הצוואות יחדיו כמכלול, למרות שהיה צריך לבחון האם קיימת עילת פסלות זו בכל צוואה וצוואה בנפרד.
העובדה שאין הבדל בזהות הנהנה בין הצוואות ובשלוש הצוואות האחרונות רק ש' הוא הנהנה, לא צריכה להביא למסקנה שאם הצוואה הרביעית או החמישית דינן להיפסל הוא הדין ביחס לצוואה השנייה.
הענקת הדירות במתנה סמוך לאחר עריכת הצוואה ודבריהם הנחרצים של המנוח ורעייתו בדבר רצונם זה, מלמדים שכוונת המנוח הייתה להוריש למערער את עיזבונו ואין עילה לפסילתה של צוואה זו. יפים לעניינו דברי כב' השופטת פרוקצ'יה בע"ז/ 188/96 רבקה צ'ציק נ' נאוה צ'צ'יק (31.12.97): "יש להיזהר מהסקת מסקנה מוטעית לפיה דוקא מי שתומך וסועד את המצווה בעת זקנתו או מחלתו יוחזק כמי שמפעיל השפעה בלתי הוגנת מעצם יחס הקרבה והמסירות שהוא מעניק, בעוד הקרוב הזונח את המצווה הנזקק ומרחיק עצמו מאחריות ישכיל בדרכו לערער את תוקף הצוואה ולזכות בנכסיו מכוח דיני הירושה הכלליים, חרף רצונו האחר של המצווה". אשר על כן, אציע לקבל את הערעור בכל הנוגע לצוואה השנייה, לקבוע שיש לקיימה ולבטל את ההוצאות שנפסקו לחובת המערער בבית המשפט קמא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו