המשיבים היתנגדו לצוואה בטענות שונות ובכללן - העדר כשירות, מעורבות בעריכת הצוואה, השפעה בלתי הוגנת, טעות והטעיה.
ובדומה ראו בת"ע (כ"ס) 3350/06 י.א. נ' עיזבון המנוחה א.ז. ז"ל (2010) אומנם לעניין השפעה בלתי הוגנת, אך כך גם לעניין הטעות (ועמד על הדברים כב' הש' ג'יוסי בעיניין תע (נצ) 1691-04 עיזבון המנוחה ע.ר נ. ד.ר (2011):
"לטעמי, גם אם אמר הנתבע למנוחה כי לסברתו אין התובע עוזר לה די הצורך מבחינה כספית והמנוחה האמינה בכך, אין בכך כדי להצביע בהכרח על השפעה בלתי הוגנת".
מתוך שכך נפסק בעיניין ת"ע 1691/04 הנ"ל -
"לעניין טעות בעובדה לפי סעיף 30 (ב) לחוק הירושה מוכן אני לראות במצג שוא שקרי שבעקבותיו בלבד גיבש מצוה עמדה ויחס כלפי ילדיו וזו גרמה לו להדירם מירושתו כעילה לבטלות הצוואה בשל טעות או בשל השפעה בלתי הוגנת, וזאת להבדיל ממצב בו גיבש המצווה דיעה ועמדה ביחס זה באופן עצמאי על פי הבנתו ועיבודו הנסיבות השונות ושקילתן לפי מיטב הבנתו, ללא היתערבות צד ג' שהניא אותו, בשל מצג שוא שהציג לפניו, לגבש דיעה כזו או אחרת"
מילים אחרות – "טעות" שהיא פרי הערכה מוטעית אך מושכלת של המצווה, לאו שמיה טעות לעניין חוק הירושה.
חזוק נוסף למסקנתי מצאתי בעובדה, כי עוה"ד כהן, שללא ספק נבחרה על ידי המערערת (ואחות המנוח, שהעידה על עצמה שהיא רואה עצמה כאמה של המערערת, לאחר הנתק בין המערערת לאמה), סירבה למסור את הסירטון המלא למשיבים עם מותו של המנוח עד לקבלת צו בית משפט (ובהתאם לסעיף 22 להתנגדות לצוו קיום צוואה אפשרה להם לצפות בסירטון באופן חלקי ורק בכפוף לאישורה של המערערת) וזאת על אף העובדה שהם יורשים על פי הצוואה (כך עדותה בפרוטוקול הדיון מיום 5.2.2023 בעמ' 18, שורות 14-17):
"לשאלת בית משפט, איך זה שיש דקה וחצי.
...
בכל הנוגע לקביעה, לפיה, יש להורות על השבת התיק לבית המשפט קמא, על מנת שיכריע בתוקפה של הצוואה, נוכח טענות המשיבים בנוגע לתקפה של הצוואה לאור עדויות העדים לצוואה ונוכח עמדת חבריי לפיה דין הערעור בנוגע לטענת הטעות להתקבל, מסכימה אני עם חבריי, כי יש להורות על השבת התיק לבית המשפט קמא על מנת שישלים את פסק דינו וכך יש להורות.
לאור אלה, מקובלת עלי קביעת בית המשפט קמא, לפיה, המנוח "טעה לחשוב כי היא (המערערת – י.מ.) תוכל לעשות כן רק אם תקבל לידיה את מלוא הזכויות. המנוח לא ערך אבחנה בין המשך ניהול ההליך המשפטי לבין הורשת הזכויות וראה בדברים מקשה אחת. המניע של המנוח היה ההליך המשפטי גרידא. ההליך המשפטי עמד לנגד עיניו ולא שיקולים הקשורים לצוואה."
לטעמי אף לא ניתן להתעלם מהעובדה כי המנוח סבר כי כתוצאה מהעברת הדירה למערערת והמשך ההליך המשפטי "אולי יישאר, יישאר משהו מהרכוש". היינו, הבנתו היתה שאין בהורשה לא שוויונית זו בכדי לקפח באופן משמעותי את שני ילדיו האחרים.
כאמור, יישומה של הפסיקה, שהובאה בהרחבה ובאופן מעמיק בפסק דינו של כבוד השופט ויצמן, מביא, לטעמי, לכך, כי דין הערעור בכל הנוגע לטענת הטעות – להידחות.
לאור כל האמור לעיל, לו דעתי הייתה נשמעת הייתי דוחה את הערעור בכל הנוגע לטענת הטעות.
הערעור מתקבל בכל הקשור לקביעת בית משפט קמא כי נפלה טעות מצד המנוח בצוואתו וכי יש לתקנה, קביעתו זו של בית משפט קמא - בטלה.
כיון שאין הנדון מסיים את ההליך בכל הקשור לגורלה של הצוואה, לא מצאנו לעשות צו להוצאות.