אדרבה, ממסמכי ההלוואה ניכר כי מדובר בהלוואת משכנתא משותפת והחייבת לא הציגה דפי פירוט מחשבון בנק המעידים כי היא בלבד, נשאה בגפה בתשלומי המשכנתא וכיחידה כלכלית נפרדת מהחייב.
בהערת אגב אציין כי נוצרת גם תחושה לא נוחה מכך שהחייב לא אפשר כניסה לשמאי דוקא לחדר השינה (סע' 5.20 לחוו"ד)ולתת חלקה 2, בכדי לתמוך בטענתו כי הוא אכן מתגורר שם בנפרד.בנוסף, כעולה מן הדו"ח המסכם, בעבר נהג החייב להשכיר יחידה זו על מנת לשלם את הארנונה על דירת המגורים ויש לתהות, היכן התגורר בתקופה שבה השכיר את היחידה בה לטענתו היא מתגורר??!
לאור האמור, לא מצאתי הצדקה לסטות מחלוקת הזכויות כפי שזו משתקפת ברמ"י ולפיכך אני קובעת כי לחייב ולמשיבה, כל אחד, מחצית הזכויות בנכס המקרקעין שבמוקד.
צודקים החייב והמשיבה כי על ביה"מ לבחון את התועלת שבהליך לפירוק שתוף בהתייחס לסכום שיוותר לאחר ההוצאות ,לרבות דיור חלופי ולפיכך ייבחן גם עניין זה להלן:
השיקולים שעל בית המשפט לשקול בעיניין זה, גובשו בפסק הדין המנחה ברע"א 7700/95 נגולה נ' חזן :
על ביה"מ לבחון אפשרות לסילוק החוב בלי למכור את הבית (לפיכך בטרם תנתן הוראה למימוש, יתאפשר לחייב לפדות את זכויותיו בנחלה)
יכולת המשפחה להשיג קורת גג לאחר שהדירה תמכר:
מקורות ההכנסה והאמצעים שלרשות המשפחה/מקורות מימון חצוניים
גודל המשפחה וצרכיה
נסיבות אישיות מיוחדות(בריאותיות וכיוב').
יחד עם זאת, זכותו של חייב, לדיור חלוף אינה מוגבלת לחייב שהנו תם לב, והיא נובעת מאנטרס סוצאלי חד-משמעי להמנע מהשלכתם של אנשים לרחוב.
באשר לאופן הפרוק- סמכותו של הנאמן לבקש את פירוק השתוף בדירת המגורים קמה מכוח סעיף 42 לפקודה הקובע כי משהוכרז אדם פושט רגל "יהיו נכסי פושט הרגל ניתנים לחלוקה בין נושיו ויוקנו לנאמן".
המשיבה היתנגדה למכירה בשוק החופשי וטענה כי יש לבצע חלוקה בעין.
...
בעניין זה ראו פשר (חי') 20479-01-15 אברהם גולדהמר נ' מירבי יעקובי:
"מעיון בפסיקות בתי המשפט עולה כי כאשר מדובר בחייבים מבוגרים, נעשה חישוב בהתאם לתשלום דמי שכירות למשך תוחלת החיים (ראה למשל האמור בפש"ר 2268/05), [פורסם בנבו]".
לאור האמור, ולאחר ששקלתי את מכלול השיקולים הרלוונטיים, ולמרות אופן יצירת החוב למל"ל, שוכנעתי כי יש לערוך את החישוב לתקופה של 13 שנים (החייב יליד 1952 ותוחלת החיים הינה עד גיל 82) ובעלות שכ"ד של 2,300 ₪, מדובר בסכום של 358,800 ₪.
עיון בחוו"ד השמאי מגלה כי במקרה דנן קיימת לכאורה, אפשרות לביצוע פירוק בדרך של חלוקה בעין ולפיכך,שוכנעתי כי יש מקום לבחון אפיק זה:
מחוו"ד ותשריט הבית המשותף עולה שהדירה ששטחה בטאבו בגודל 133 מ"ר היא תת חלקה 1 ואילו המחסן (כך מופיע בוועדה המקומית) , שבו מתגורר לטענתו החייב, מוגדר בטאבו תת חלקה 2 כדירה בשטח של 44 מ"ר, כל זאת מבלי להתייחס לחריגות הבניה הקיימות, זכויות הבנייה אם קיימות ואפשרות ניצולן.
לסיכום ולאור כל המפורט לעיל: לחייב ולמשיבה, כל אחד, מחצית הזכויות בנכס המקרקעין שבמוקד.