נטען כי הסכם זה גובש לאחר משא ומתן ממושך שנוהל בין הצדדים, עת היו מיוצגים בידי עורכי דין, במסגרתו סוכם כי אף שיתרת החוב עומדת על כ- 4.65 מש"ח, תועמד יתרת קרן החוב לפרעון על סך של 4.3 מש"ח (זאת אף שתיקי ההוצאה לפועל ניפתחו על בסיס ריבית חוקית בלבד, ובפועל, סכום החוב היה גבוה בהרבה מהחוב שנזכר בהסכם).
עוד הוסכם בהמשך כי במקרה של הפרת ההסכם, יחול שטר מישכון אחד – הוא שטר מישכון מס' 2008100231 מיום 10.6.08, מבלי שתעמוד לחברה ולחייב כל זכות להיתנגד לבצוע שטר מישכון זה (יצוין כי לפי הכרעת הנאמן, מישכון זה בוטל ביום 19.9.11 לאחר שאחים עאמר הגישה לרשם המשכונות בקשה למחיקתו).
לאחר שקבעתי כי הסכם הפשרה לא בוטל כדין על ידי אחים עאמר, משמעות הדברים היא כי התחייבויות הצדדים על פיו עומדות על כנן (זאת מבלי לגרוע מסמכותו של הנאמן לבחון את הסכם הפשרה ולאמוד את גובה החוב על סמך הנתונים שהוצגו לפניו), ואין לאפשר לאחים עאמר לחזור לאותם הסכמים "הסטוריים" ולאותן בטוחות שעמדו להן ערב ההסכם, אשר בוטלו במפורש בהסכם הפשרה.
בהקשר זה, אמנם בכותרת הנוגעת לזהות הנושה ("פרטי התובע"), סימנה אחים עאמר כי מעמד החוב הוא מובטח, ברם בהמשך, בתביעת החוב שהוגשה בכתב יד, לא ציינה מאומה תחת הכותרת "במידה והינך נושה מובטח, נא ציין את פרטי הערובה שבידך, תאריך נתינתה ושוויה לפי שומה". גם בתביעת החוב המקוונת שהגישה, ציינה בכלליות וללא כל פירוט כי בידיה: "המחאות זכות ומשכונות קרקע, שיקים", ואולם בציון כללי בלבד של פרטי הערובה לא סגי.
...
הקדמה:
לפני ערר על הכרעה ראשונה מיום 24.10.18 בתביעת חוב של המערערת ועל הכרעה משלימה מיום 26.3.19 של עו"ד נפתלי נשר, בתפקידו כנאמן לנכסי החייב, אבו סאלח טאהר (להלן: "הנאמן" ו"החייב" בהתאמה), במסגרתן נקבע, על צד העיקר, כי יש לחלק את ההכרעה בתביעת החוב של המערערת לשתי תקופות, כשביחס לתקופה הראשונה (חובות שנוצרו עובר לתקופת ההקפאה) יש להכיר בחוב של החייב כלפי המערערת על סך של 1,221,423 ₪ בדין רגיל; ואילו ביחס לתקופה השנייה (חובות שנוצרו ממועד ההקפאה ואילך), הרי שדין הדרישה להידחות, בין על הסף ובין לגופה.
נימוק נוסף שעליו הצביע הנאמן בדחותו את רכיבי החוב ביחס לתקופה השנייה, הוא הנימוק המבוסס על סעיף 72(2) לפקודת פשיטת הרגל, אשר קובע בזו הלשון: "אדם שידע על מעשה שאפשר היה להשתמש בו להגשת בקשת פשיטת רגל נגד החייב ביום שהוגשה הבקשה שעל פיה הוכרז פושט רגל, לא יוכל לתבוע מכוח צו הכינוס כל חוב או חבות שחלו על החייב לאחר היום שבו נודע לו המעשה".
בהקשר זה מקובלת עלי עמדת הנאמן שלפיה במועד שבו שילמה פקפלסט את הכספים לצדדי ג', על פי המחאות הזכות, כבר ידעה כי נעשה על ידי החייב מעשה פשיטת רגל, אשר בגינו ניתן היה לפתוח נגדו בהליך של פשיטת רגל, והראיה לכך היא שכבר במסגרת הבקשה למתן צו הקפאת הליכים בעניינה של החברה, אשר נתבקש במקור להחילו גם על החייב, צוין כי החייב ערב לחובות של החברה וכי היקף חובות החברה נאמד בעשרות מיליוני ₪ (בקשה זו הוגשה ביום 2.3.10, עובר לביצוע התשלומים הנטענים מכוח המחאות הזכות).
בנסיבות אלה, סבורני כי מוצדק היה לראות בהסכם סמוי זה כהסכם פסול ובלתי חוקי, שהנו בטל לפי הוראות סעיף 30 לחוק החוזים, וכן נכון וצודק היה לחרוג מכלל ההשבה לפי סעיף 21 לחוק החוזים ולהורות על שלילת סעד ההשבה במלואו.
סוף דבר:
על יסוד כל המוסבר לעיל, הערעור על הכרעתו הראשונה של הנאמן מיום 24.10.18 ועל הכרעתו המשלימה מיום 26.3.19 נדחה, בין על הסף ובין לגופו, על כל טעמיו ונימוקיו .