המאשימה לא הגישה עתירה מנהלית על החלטת ועדת הערר שחייבה אותה לתקן בעצמה את התוכנית, אך לא פעלה לתיקון התוכנית; המבקשים, מנגד, הגישו עתירה מנהלית במטרה לבטל את החלטתה של ועדת הערר אך עתירתם נדחתה (עת"מ 46541-07-17 מיום 23.08.2018).
לא ניתן להלום מצב שבו ועדת הערר מורה הוראה, והועדה לתיכנון ובנייה מיתעלמת מהוראתה, בטענה כי מדובר בהוראה שגויה:
"ועדת הערר מצויה מעל הועדה המקומית בהירארכיה התכנונית... במסגרת סמכותה של ועדת הערר, במסגרת ערר שהוגש לה, היא רשאית להחליף את שיקול דעתה התיכנוני של הועדה המקומית בשקול דעתה התיכנוני שלה, ולקבל החלטה תכנונית אחרת מזו שקבלה הועדה המקומית" (עע"מ 402/03 עמותת העצמאים באילת (לישכת המסחר) נ' ועדת ערר לתיכנון ולבנייה מחוז דרום, סעיף 13 (12.2.2004); וראו גם עע"מ 2131-12 טל [טוקוולי] נ' ועדת ערר המחוזית ת''א, סעיף 18 (16.1.2013)).
ועדיין, קשה לקבל מצב שבו המבקשים נכנסים להליכי תיכנון שעל פי לשון ועדת הערר המאשימה היא זו שהייתה צריכה לפעול לבצעם, נתקלים בהתנגדות המאשימה, ובסופו של דבר המאשימה אף מגישה נגדם כתב אישום.
בכל הכבוד – המאשימה אינה יכולה לדבר בשני קולות, ולעמוד כעת על חומרת העבירות: אם החליטה להגיע להסדר מותנה עם המבקשים, חזקה עליה ששקלה כנדרש, והחליטה אחר ששקלה כנדרש, שניתן להסתפק בכך, ולא "ללכת עד הסוף על הרשעה".
מעבר לאמור, אזכיר כי עוד לפני "סאגת" ועדת הערר, קבע האדריכל קולמן כי נפל פגם מצד הועדה גם בהיתר שניתן לתב"ע מלכתחילה.
...
הותרת ההליך הפלילי, גם אם תביא בסופו של דבר להרשעה בגין עבירות בנייה בנסיבות המתוארות (וכמובן, זה אינו השלב לקבוע דבר בנושא), תותיר טעם ציבורי שאינו טוב.
אני סבור כי הדרך הנכונה לפעול בה היא לאזן בין מחדלי המאשימה להוראות ההסדר המותנה, שמלבד האיחור בביצוע כבר קוים בפועל, ולמעשה להשיב את המבקשים למצבם לו היה מקוים ההסדר המותנה תוך ארכה, כפי שמצופה היה שייעשה.
לאור כל האמור, אני מורה על ביטולו של כתב האישום כנגד הנאשמים 4,2,1 ו-5.